9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Μουσουλμάνοι θεολόγοι κατά της μαντήλας

Επιφανής Θεολόγος του Ισλάμ αποφαίνεται πως ούτε το Κοράνι ούτε άλλο Ιερό κείμενο, επιβάλλουν στις Γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους 

mousoulmana-ergazetai mousoulmanes

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι διαμάχες έχουν προκαλέσει στις δυτικές κοινωνίες τα μπουρκίνια, οι μαντίλες και άλλα ενδυματολογικά σύμβολα του Ισλάμ.

Ακόμη και χωρίς τις προσφυγικές ροές, που εντείνουν τους εφιάλτες περί «ισλαμοποίησης της Ευρώπης», το πρόβλημα θα παρέμενε οξύ.

Οπως και να το κάνουμε, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η ενίσχυση των φονταμενταλιστών -όλων των πλευρών- εξαλείφουν σιγά σιγά και τα τελευταία ψήγματα ανοχής, ακόμη και σε χώρες-υπόδειγμα όπως η Γαλλία.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Στη Βρετανία οι μουσουλμάνες αστυνομικίνες επιτρέπεται να καλύπτουν το κεφάλι εν ώρα υπηρεσίας, ενώ προ ημερών εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Καναδά η πρώτη μαντιλοφορούσα παρουσιάστρια.

Να μην ξεχνάμε βέβαια το εξώφυλλο του «νέου συντηρητικού Playboy» με μια μουσουλμάνα με μαντίλα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να ταράξει τα νερά στον αραβομουσουλμανικό κόσμο μια διατριβή από το διασημότερο σουνιτικό πανεπιστήμιο στον πλανήτη, το Αλ Αζάρ του Καΐρου. Ενας από τους επιφανέστερους καθηγητές Θεολογίας, ο σεΐχης Μουσταφά Μοχάμεντ Ρασίντ, αποφάνθηκε πως ούτε το Κοράνι ούτε κανένα άλλο ιερό κείμενο ή παράδοση του Ισλάμ επιβάλλουν στις γυναίκες να καλύπτουν την κεφαλή.

Επομένως οι μαντίλες, τα χιτζάμπ, τα νικάμπ, οι μπούρκες και τα συμπαρομαρτούντα στην καλύτερη περίπτωση είναι προαιρετικά, στη χειρότερη αφορούν την εθνοπολιτισμική ταυτότητα και όχι τη θρησκεία!

Το κείμενο προκαλεί έντονες συζητήσεις στα ΜΜΕ και τα social media των μουσουλμανικών χωρών, καθώς τα λαϊκά στρώματα που δεν γνωρίζουν τις λεπτές θεολογικές ερμηνείες δυσκολεύονται να το χωνέψουν.

Σίγουρα αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης, ενώ δίνει όπλα και στις εκατομμύρια πιστές μουσουλμάνες σε Τουρκία, Αίγυπτο, Μαγκρέμπ και Ευρώπη που αρνούνται να καλυφθούν, παρά τις κοινωνικές πιέσεις που υφίστανται – ιδίως στη χώρα του Ερντογάν.

Το σίγουρο είναι πως η βιομηχανία ισλαμικής μόδας, με τα πανάκριβα σινιέ μπουρκίνια, τα νικάμπ και τα βέλα, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τη θεολογική ερμηνεία του «ανοιχτόμυαλου σεΐχη».

 

Γιάννης Παπαδάτος

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This