9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ανοίγει κι άλλο την “βεντάλια” των διεκδικήσεών της η Τουρκία – Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάς, τους πρώτους μήνες του 2017 εμπεριέχει κινδύνους σε τρία επίπεδα   

Imia-Tourkiki-Simaia-Panometanastes-se-fouskoto150

Δεν είναι τυχαία η «βεντάλια» των διεκδικήσεων επί κυπριακών, ή ελληνικών εδαφών, την οποία διαδηλώνει με επίσημες δηλώσεις η Τουρκία.

Χθες, πρόσθεσε στα εδάφη της Βόρειας Κύπρου και τις διεκδικήσεις της επί 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα Ίμια, τα οποία θεωρεί με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της, τουρκικό έδαφος.

- Advertisement -

Στη νέα αυτή προκλητική δήλωση της Τουρκίας, αντέδρασε με μάλλον τυπικό τρόπο το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να επικοινωνήσει με τη γερμανική καγκελαρία, επιζητώντας υποστήριξη και προφανώς, διαμεσολάβηση προς την Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η επιθετική της διάθεση εναντίον της Ελλάδας.

Πράγματι, η Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν σε μια διαμεσολάβηση κορυφής από την πλευρά της Ευρώπης.

Παράλληλα, από τις ΗΠΑ σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει ενημέρωση προς την Άγκυρα να σταματήσει την επιθετική της διάθεση σε βάρος εδαφών της Ελλάδας.

Κάποιες μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές που σχετίζονται με την Ελλάδα, θέλουν να πιστεύουν ότι ενδεχομένως υπάρξει και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με την ανασυγκρότηση και την παρουσία του περίφημου 6ου Αμερικανικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει παρά ταύτα η Ελλάς τους πρώτους μήνες του 2017 απέναντι στην Τουρκία εμπεριέχει κινδύνους σε τρία επίπεδα!

Πρώτον, τα νησιά της στο Ανατολικό Αιγαίο να κατακλυστούν από μετανάστες και πρόσφυγες, με δεδομένη τη σχετική κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ στο προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών, όπως ο καθηγητής κ.Μάζης, ότι θα υπάρξει ενδεχομένως «προβοκάτσια» της Τουρκίας, με επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πλησίον της νήσου Παναγιάς και στις Οινούσσες για να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Δεύτερο, η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση των υπό κατοχή εδαφών στη Βόρεια Κύπρο.

Τρίτον, η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε de jure προσάρτηση των Ιμίων στην επικράτειά της και συνολική αμφισβήτηση του status quo της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Από τα τρία αυτά ενδεχόμενα, έμπειροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προσαρτήσει τα εδάφη του βορείου τμήματος και μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου.

 

-Ε-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο «Δρομέας Θράκης» επιμένει με το «Πανόραμα Στίβου»

Μετά από δύο αναβολές λόγω κακοκαιρίας… ο «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» επιμένει και διοργανώνει...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στον IGBτης Κομοτηνής

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, που θα ενώνει την Κομοτηνή με την πόλη της Στάρα-Ζαγόρα

Έκκληση για κατάταξη στον Αρμενικό Στρατό

Προς τους Αρμένιους νέους που ζουν στη χώρα μας – Άνοιξε κατάλογος εγγραφής εθελοντών

Κοινή δράση Δημάρχων του Ν. Έβρου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης

Αποστρατικοποίηση και πίσω το Anadolu

Αν δεν είχαμε αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ποτέ δεν θα πατούσε την Κύπρο ο «Αττίλας» - Το 2023...

More Articles Like This