9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Ο μύθος του… Σίσυφου αναβιώνει στην Ελλάδα

Οι υψηλοί φόροι, μειώνουν τα έσοδα – Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης στην χώρα μας, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα
sisifos Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, το μαρτύριο στο οποίο είχε υποβληθεί ο Σίσυφος ήταν να κουβάλα καθημερινά έναν βράχο ως την κορυφή του βουνού, μόνο για να τον βλέπει στην συνέχεια να πέφτει πάλι πίσω στο έδαφος.

Οι κυβερνώντες την χώρα έχουν υποβληθεί με την βούληση τους στην ίδια διαδικασία κάθε χρονιά την τελευταία επταετία, με την διαφορά ότι το μαρτύριο το υπομένουν ol φορολογούμενοι πολίτες.

Από την άνοιξη του 2010 και μετά, η άμεση και έμμεση φορολογία φθάνει κάθε χρόνο σε νέα ύψη.

Την ακριβώς επόμενη χρονιά, παράλληλα, τα έσοδα από την φορολογία πέφτουν!

Το 2015, όπως σημειώνει σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, φθάνοντας στο 36.8%.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού αποκαλύπτει την πορεία των κρατικών εσόδων από την φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, το τελευταίο έτος πριν από το ξέσπασμα της κρίσεως χρέους, ανήλθαν στα 73,3 δισ. ευρώ.

Το 2014 -και αφού στο ενδιάμεσο είχαν αυξηθεί έμμεσοι και άμεσοι φόροι και είχαν επιβληθεί νέοι- ανήλθαν στα 63,5 δισ.!

Στο ίδιο διάστημα, ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23% (και εν συνεχεία στο 24%), αλλά τα έσοδα μειώθηκαν από 14,9 δισ. ευρώ στα 12,8 δισ.

Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον να σταματήσει το σύγχρονο μαρτύριο του Σίσυφου. Ουδείς στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα, καθώς ευνοεί τις συνθήκες διευρύνσεως τής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ εξοντώνει την οικονομία, μειώνοντας διαρκώς τα προς φορολόγηση επιχειρηματικά κέρδη και ατομικά εισοδήματα, αλλά και την κατανάλωση.

Εσχάτως, μάλιστα, αφού καθώς φαίνεται εξαντλήθηκε η έμπνευση για φορολόγηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ανέκυψε μία άλλη φαεινή ιδέα, αυτή της φορολογήσεως του ίδιου του χρήματος!

Ο υπό σκέψη φόρος στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες θα δώσει άλλη μία ώθηση στον «βράχο» της φορολογήσεως, προτού τα έσοδα κατρακυλήσουν εκ νέου, σε επίπεδα επικίνδυνα χαμηλά.

Αντιθέτως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Ειδάλλως, ο φαύλος κύκλος της υπέρμετρης φορολογήσεως θα συνεχισθεί.

-Ε-

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This