9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Ο Συν/σμός “ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ” ξεκινά την παραγωγή του

Από Φεβρουάριο του 2017 μπαίνει σε λειτουργία το Τυροκομείο στο Νεοχώρι Ορεστιάδος – Το Ζωικό κεφάλαιο του Συνεταιρισμού ξεπερνά τα 20.000 αιγοπρόβατα – ATM Φρέσκου Γάλακτος σε Αλεξ/πολη και Κομοτηνή    

 

Ένας από τους βασικότερους στόχους που είχαν θέσει τα 170 μέλη του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» στα τέσσερα χρόνια ζωής του ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο λόγος για τη δημιουργία τυροκομείου το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Φεβρουαρίου στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, στις εγκαταστάσεις της πρώην Τυροκομικής Βαρσαμακίδη, τις οποίες εκμίσθωσε για αυτό το σκοπό. Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 90% και η έναρξη της λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί με τη νέα περίοδο γάλακτος των κοπαδιών.

- Advertisement -

«Η επωνυμία Θρακών Αμνός δεν είναι τυχαία. Ο στόχος μας εξαρχής ήταν να ενωθούν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου και σταδιακά συνολικά της Θράκης. Επιδιώκουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού και να φτάσει το προϊόν μας από τον παραγωγό στον καταναλωτή μέσα από τους ενδιάμεσους κρίκους που είναι η μεταποίηση του προϊόντος και η προσέγγιση του καταναλωτή», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Χρήστος Παρασχούδης, επισημαίνοντας ότι η επένδυση είχε κόστος διαχειρίσιμο για τα μέλη-μετόχους, που προχώρησαν στην υλοποίησή της με ιδία κεφάλαια.

Στα σχέδιά τους είναι να τοποθετήσουν στην αγορά νέα προϊόντα, αρχής γενομένης από το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, την παραδοσιακή φέτα, το γιαούρτι, τη μυζήθρα αλλά και το παγωτό, το μαλακό τυρί, τα κίτρινα τυριά, όλα με την επωνυμία «Θρακών Αμνός».

Η δυναμική του τυροκομείου -στο οποίο θα γίνεται και η παστερίωση του γάλακτος, που διακινείται μέσω των γνωστών αυτόματων πωλητών- μπορεί να ξεπεράσει τους 10 τόνους ημερησίως αλλά δεν σχεδιάζουν να φτάσουν σ’ αυτά τα όρια. «Ο Συνεταιρισμός δεν σκοπεύει ν’ απορροφήσει το γάλα των μελών και να το τυποποιήσει. Η συνεργασία μας με τις γαλακτοβιομηχανίες θα συνεχιστεί για χρόνια. Θα χρησιμοποιήσουμε τις ποσότητες γάλακτος που απαιτούνται για τις πωλήσεις του συνεταιρισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζωικό κεφάλαιο των μελών της «Θρακών Αμνός» ξεπερνά τα 20.000 αιγοπρόβατα. Ο κ. Παρασχούδης αναφέρει ότι σχεδιάζουν από τώρα τα εγκαίνια και μάλιστα υπόσχεται μια έκπληξη την οποία δε θέλει να αποκαλύψει.

Η συμφωνία εκμίσθωσης του τυροκομείου της Βαρσακίδης προβλέπει την ενοικίαση των χώρων του για 10+10 χρόνια.

ΑΤΜ γάλακτος

στην Κομοτηνή

Επόμενο βήμα για τον συνεταιρισμό είναι η λειτουργία των αυτόματων πωλητών γίδινου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Σημειωτέον ότι στην Αλεξανδρούπολη τοποθετήθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και είναι έτοιμοι να τεθούν σε λειτουργία.

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός απευθύνει κάλεσμα σε νέα μέλη-κτηνοτρόφους, που μπορούν να ενταχθούν με την καταβολή του ποσού των 1.500 ευρώ που αντιστοιχεί στη μερίδα. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί από το 2017, μετά τη λειτουργία του τυροκομείου, καθώς το ύψος της μερίδας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη και τα έσοδα.

 

Μαρία Αμπατζή 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This