9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΦΕΡΩΝ

Η θερμική ενέργεια από τις αντλίες συμπίεσης του Αγωγού Αερίου TAP στους Κήπους, θα καλύπτει τους οικισμούς Κήπων, Γεμιστής, Πέπλου, Βρυσούλας, Αρδανίου και την πόλη των Φερών – Ανοίγονται ευρείες προοπτικές

antlies-simpiesis-aeriou-tilethermansi tilethermansi

xartis-tilethermansisΤο “πράσινο φως” έλαβε από το Δημόσιο Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης η μελέτη σκοπιμότητος – βιωσιμότητος για την τηλεθέρμανσης Φερών.

Στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου που είναι ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φαλέκας, ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

- Advertisement -

***

Η εκπόνηση της μελέτης του έργου «Μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας έργου τηλεθέρμανσης Φερών» ανατέθηκε στην ΑΝΚΟ από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και εκτελέστηκε με τη συνδρομή και συντονισμό της Αντιδημαρχίας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σαν τηλεθέρμανση χαρακτηρίζεται ένα σύστημα με το οποίο επιτυγχάνεται μεταφορά και διανομή θερμότητας από μία κεντρική εγκατάσταση παραγωγής θερμότητας σε καταναλωτές για οικιακή, βιομηχανική, κλπ χρήση. Ο φορέας θερμότητας μπορεί να είναι ατμός, θερμό νερό (θερμοκρασίας περίπου έως 110°C) ή υπέρθερμο νερό (θερμοκρασίας άνω των 110°C)

«ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ – ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΛΕΟΕΡΜΑΝΣΗΣ ΦΕΡΩΝ»

Η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την ωρίμανση και κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης του οικισμού των Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αξιοποίηση της ανακτώμενης θερμικής ενέργειας του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου Κήπων του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Η μελέτη εξετάζει την εφικτότητα της αξιοποίησης της ανακτώμενης θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση της πόλης των Φερών και των γύρω οικισμών, αλλά και για την υποστήριξη αγροτοβιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων, όπως θερμοκήπια, ξηραντήρια, κ.α., όπως εξειδικεύονται στη συνέχεια.

Ένα έργο υλοποιείται για να καλύψει μία ανάγκη ή να εκμεταλλευτεί μία ευκαιρία.

Στην περίπτωση μας, το έργο της τηλεθέρμανσης Φερών εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την διέλευση του αγωγού TAP και την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή, για παροχή θερμικής ενέργειας ιδιαίτερα χαμηλού κόστους προς επιχειρηματική αξιοποίηση και κάλυψη αναγκών θέρμανσης των οικισμών της περιοχής.

Η φθηνή θερμική ενέργεια μπορεί να είναι η αφορμή για μια «μικρή επανάσταση» του επιχειρείν στον οικιακό, οικονομικό και αγροτικό τομέα, προσδίδοντας στην περιοχή μια υψηλή προστιθέμενη αξία με την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την συγκράτηση του πληθυσμού.

Η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) ο οποίος αποτελεί τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα από την περιοχή Κήπων του Έβρου μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής, δημιουργεί ταυτόχρονα για το Δήμο Αλεξανδρούπολης την “ευκαιρία αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας” που θα παράγεται στο σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή των Κήπων.

Για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού ενεργειακού δυναμικού, προερχόμενου από τη λειτουργία του σταθμού συμπίεσης, εξετάζεται στην παρούσα μελέτη η εφικτότητα-βιωσιμότητα κατασκευής συστήματος τηλεθέρμανσης και τροφοδότησης με θερμική ενέργεια οικισμών της περιοχής.

Στόχος της παρούσας μελέτης είναι ο αρχικός προσδιορισμός του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου Τηλεθέρμανση Φερών που αφορά στην κατασκευή συστήματος τηλεθέρμανσης στην περιοχή Φερών Έβρου για τη μεταφορά και διανομής θερμικής ενέργειας για αστική και εξωαστική χρήση. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) Α.Ε. για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με την υποστήριξη και συνδρομή της Αντιδημαρχίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα:

Το εξεταζόμενο έργο αφορά στην κατασκευή συστήματος τηλεθέρμανσης για την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης) των ακολούθων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης:

Φέρες

Γεμιστή

Πέπλος

Βρυσούλα

Αρδάνιον

Κήποι

καθώς και την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τελωνείου Κήπων.

Διερευνάται και προβλέπεται η παράλληλη χρησιμοποίηση του συστήματος για τροφοδότηση με θερμική ενέργεια πλέον της αστικής χρήσης και αγροτοβιομηχανικής χρήσης σε δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που ήδη υφίστανται ή δύναται να αναπτυχθούν στην περιοχή, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης του έργου της τηλεθέρμανσης καθώς και η προκύπτουσα από τη λειτουργία του προστιθέμενη αξία.

Η παραγωγή θερμικής ενέργειας του συστήματος θα πραγματοποιείται μέσω διατάξεων ανάκτησης θερμικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του σταθμού συμπίεσης Κήπων του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Εξετάζεται η κατασκευή των εγκαταστάσεων κυρίου αντλιοστασίου, εφεδρικού λεβητοστασίου και διατάξεων εναποθήκευσης θερμότητας-επιβολής πίεσης σε γήπεδο πλησίον του γηπέδου των εγκαταστάσεων του σταθμού συμπίεσης, υψομέτρου 100μ περίπου.

Για τη μεταφορά της θερμικής ενέργειας με μέσο θερμό/υπερθερμό νερό από το κύριο αντλιοστάσιο στους ανωτέρω οικισμούς, εξετάζεται η κατασκευή δικτύου μεταφοράς τηλεθέρμανσης, το οποίο θα αναπτύσσεται σε δύο άξονες, με αρχή τον χώρο των κύριων εγκαταστάσεων.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την προκαταρκτική μελέτη του έργου της τηλεθέρμανσης Φερών.

Μαζί με την χρηματοοικονομική ανάλυση αποτελούν το πρώτο στάδιο προσδιορισμού και αναγνώρισης του έργου, που συνιστά και την μελέτη σκοπιμότητας / βιωσιμότητας.

Για την κατασκευή του έργου είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν και τα επόμενα στάδια μελέτης, καθώς και εκδοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

 

Γιάννης Φαλέκας

Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών πόρων

Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This