9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Σε τροχιά υλοποίησης το αγροτικό internet

Με την υλοποίηση του έργου περίπου 500.000 πολίτες των αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών θα αποκτήσουν πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες

lap-top-agrotis-300

Υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο (VDSL) θα έχουν στη διάθεσή τους σταδιακά περί τα 5.000 χωριά και οικισμοί της Περιφέρειας με την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε. με τη μορφή ΣΔΙΤ (Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε συνεργασία με τους ιδιώτες αναδόχους (ΟΤΕ και Inτrakat).

Το έργο, που σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 θα ολοκληρωθεί στο σύνολο του με τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση. Από τον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες (χονδρικής σε υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή και λιανικής) ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει στην ευθύνη του 2.240 χωριά και οικισμούς στις Περιφέρειες Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου Βόρειου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, Δωδεκανήσου και Κρήτης. Η προοπτική είναι να ολοκληρώσει το δίκτυο που κατασκευάζει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

- Advertisement -

Η κοινοπραξία Intrakat – Intracom Holdings – Hellas On Line, η οποία θα διαθέτει επίσης το δίκτυο που κατασκευάζει σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους έχει στην ευθύνη της, τις περιοχές Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Νότιας Ηπείρου, Εύβοιας και Κυκλάδων. Η χρονική ολοκλήρωση των έργων σε αυτές τις περιοχές επηρεάζεται από το γεγονός ότι η κοινοπραξία ακολουθεί τη λύση των μικρό κυματικών ζεύξεων.

Για την ασύρματη κάλυψη των περιοχών με γρήγορο ιντερνέτ απαιτείται η εγκατάσταση κεραιών, η οποία απαιτεί αδειοδοτήσεις από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Πάντως, με την υλοποίηση του έργου, περίπου 500.000 πολίτες που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες λευκές περιοχές, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες (τηλε ϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως κ,λπ.) που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους προσφερθούν.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές θα αναβαθμιστεί και η υπηρεσία σύνδεσης στο Διαδίκτυο για τους επισκέπτες-τουρίστες, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το έργο Rural Broadband 2 το οποίο είχε περιληφθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και θεωρείται άκρως απαραίτητο για να γίνει δυνατό η χώρα να συγκλίνει με τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This