9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχώρα και μην κάθεσαι Ταγίπ Εφέντη – Δείξε την “μαγκιά” σου και άνοιξε τα σύνορα στους Μουσουλμάνους λαθρο-πρόσφυγες – Όμως το πρόβλημα της Λίρας που κατρακυλά ασταμάτητα, πως θα το λύσεις; 

Erntogan-Tourkiki-Simaiametanastes-varka-4Εμπρός λοιπόν Ταγίπ, το λες και το ξαναλές πως θα ανοίξεις τα σύνορα και θα πλημμυρίσεις την Ευρώπη με πρόσφυγες, αν δεν γίνει το δικό σου. Δείξε μας λοιπόν τη “μαγκιά” σου και κάντο. Άνοιξε τα σύνορα. Αφού το λες και το ξαναλές κάντο για να δούμε όλοι που σε πάει και πως θα σε πάει. Εγώ πάντως υποστηρίζω πως δεν θα το κάνεις. Δεν έχεις τα κότσια να το κάνεις. Τα κότσια σου τα δείχνεις και τα περιορίζεις εκεί που σε σηκώνει. Εκεί που δεν πληρώνεις τελωνείο…

Έχεις γίνει πολύ καλός στο να φυλακίζεις τους πολίτες σου κατηγορώντας τους ως “τρομοκράτες” και “πραξικοπηματίες”. Έγινες παγκόσμιος πρωταθλητής στο κλείσιμο εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, στην κατάσχεση της περιουσίας τους και στη φυλάκιση δημοσιογράφων για τους ίδιους λόγους. Θύματά σου έγιναν και μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα που κατηγορούνται και αυτά πως τρέφουν “συμπάθειες” προς “τρομοκράτες” και “πραξικοπηματίες”.

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία κατάσχονται και τελικά καταλήγουν να τα “διαχειρίζονται”, δηλ. να τα νέμονται, οι πολιτικοί σου φίλοι- οι λακέδες σου- και μέλη της άμεσής σου οικογένειας. “Μεγαλώνεις” την Τουρκία, Ταγίπ, “μεγαλώνεις” και το σόι σου. Το ένα χέρι νίβει το άλλο… Πάνω από όλα εξελίσσεσαι σε δεινό διώκτη και σφαγέα των Κούρδων, μέσα στην χώρα σου -δικών σου δηλαδή πολιτών και πάλι.

Αλλά στη περίπτωση των Κούρδων δεν σου φτάνει αυτό. Τους κυνηγάς και έξω από τη χώρα σου. Μέσα στη Συρία και στο Ιράκ. Συρία και Ιράκ είναι δύο χώρες αιμάσσουσες. Είναι και οι δυο πεσμένες μπρούμυτα. Έχεις και τις πλάτες των αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Τα’ χεις κάνει και πλακάκια με τους σαλαφιστές και τους τρομοκράτες του ισλαμικού Χαλιφάτου. Σε σηκώνει να μπαινοβγαίνεις στις χώρες αυτές και να σφάζεις Κούρδους “τρομοκράτες”. Και εδώ το κάνεις χωρίς να πληρώνεις τελωνείο. Ας είναι καλά οι δυτικοί σου πάτρωνες.

Στο σημείο αυτό θα ομολογήσω μια προσωπική γνώμη. Είμαι από αυτούς που πάντα ήθελα να εισβάλεις μέσα στη Συρία και στο Ιράκ. Σε χειροκροτώ για αυτό και το εννοώ. Προχώρα, Ταγίπ εφέντη. Όσο πιο βαθιά τόσο πιο καλά. Πάρε το Χαλέπι, πάρε τη Μοσούλη, πάρε και το Κιρκούκ. “Δικά” σου δεν ήταν κάποτε και κάποιοι μπαμπέσηδες σου τα πήραν; Και αν θες, ρώτα και τους νέους σου συμμάχους, τους Ισραηλινούς, να σου πουν πως μπήκαν και πως βγήκαν από τον Λίβανο. Ή τους Αμερικανούς πως βγήκαν από το Βιετνάμ. Ή πως μάχονται να βγουν από το Αφγανιστάν (τον ποιο μακρόχρονο πόλεμο στη ιστορία τους) και από το Ιράκ.

Αυτά τα τελευταία δεν στα λέω για να σε προβληματίσω ή να σε “τρομοκρατήσω”. Μα είναι δυνατό να μπορείς να τρομοκρατηθείς εσύ, ή να μπορεί να γίνει σύγκριση με αυτούς και τη δική σου Μπουγιούκ (Μεγάλη) Τουρκία και τα ακαταμάχητά σου Μεχμετζίκ; Στο λέω για να τους αποδείξεις και αυτούς πως “άλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη!” Εδώ έχεις την ευκαιρία να αποδείξεις σε όλο τον κόσμο πως είσαι άξιος κληρονόμος του Οσμαλνικού Χαλιφάτου των προγόνων σου (γνωστού στη Δύση ως Οθωμανική Αυτοκρατορία). Μιλάς συνεχώς για μια “και πάλι Μεγάλη Τουρκία”. Ιδού η Ρόδος.

Έχει ανοίξει η τύχη σου στη Συρία και το Ιράκ, Ταγίπ. Άρπαξέ την και δάμασέ την όπως ακριβώς συμβουλεύει ο Μακιαβέλι. Ξέρω πως δεν θα την αφήσεις να σου ξεφύγει. Και πάλι σε χειροκροτώ. Και ελπίζω να μην σε παρασύρουν την τελευταία στιγμή κάποιες σειρήνες που δεν τα βλέπουν όπως εσύ. Δεν τα βλέπουν γιατί είναι κοντόφθαλμοι. Δεν έχουν οράματα. Δεν ξέρουν για το μεγαλείο του πάλαι ποτέ Οσμαλνικού Χαλιφάτου, που οσονούπω θα αναστήσεις.

Όμως Ταγίπ, το άνοιγμα των συνόρων σου με την ΕΕ και το πλημμύρισμα της με πρόσφυγες είναι “άλλου παπά ευαγγέλιο”, όπως λέμε εμείς οι άπιστοι, αν μου το επιτρέπεις. Εδώ θα πληρώσεις τελωνείο. Και μάλιστα εκεί που σε πονά και που δεν μπορείς να θεραπεύσεις. Στην οικονομία. Αυτή πάει κατά διαβόλου και το γνωρίζεις. Το πρόβλημα σου, Ταγίπ, σήμερα, δεν είναι ούτε οι “τρομοκράτες”, ούτε οι “πραξικοπηματίες”, ούτε οι Κούρδοι. Είναι η Λίρα σου που κατρακυλά ασταμάτητα.

Πριν λίγους μήνες και προτού η πιστωτική ικανότητα της χώρας σου χαρακτηριστεί ως “junk” από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με 2,94 λίρες αγόραζες ένα δολάριο. Τώρα χρειάζονται 3,4 λίρες. Και περίμενε να δεις τι θα γίνει όταν τον Δεκέμβριο η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (ΑΟΤ) θα ανεβάσει ξανά το επιτόκιο, όπως αναμένεται. Ξέρεις πολύ καλά πως είναι η οικονομία που σε ανέβασε. Αυτή θα σε κατεβάσει.

Από που να αρχίσει κανείς; Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Κατά αρχάς να πούμε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2016 κυμαίνεται κάτω από το 3% και βρίσκεται σε καθοδική πορεία- όχι αρκετός για τα έργα και οράματά σου και για το “τάισμα” των αυλικών σου. Τους παλιούς ρυθμούς των 8-10% -αυτούς που σε ανέβασαν -δεν πρόκειται να τους ξαναδείς. Οι λόγοι είναι πολλοί, κάποιοι ανεξάρτητοι από εσένα και άλλοι, ίσως οι περισσότεροι, άμεσα συνδεδεμένοι μαζί σου και τα ισλαμιστικά-ιμπεριαλιστικά σου οράματα.

Οι ρυθμοί 8-10% προέκυψαν από ξένες επενδύσεις, και από το “μαύρο” συνάλλαγμα που έρεε άφθονο στη χώρα σου, ως “αναπτυσσόμενη οικονομία”. Τότε έδειχνες ένα άλλο πρόσωπο στο διεθνές κεφάλαιο που αναζητούσε πολιτική σταθερότητα, κράτος δικαίου, εκδημοκρατισμό, σταθερή πορεία προς την ΕΕ και συμπόρευση με την Ατλαντική Δύση.

Τότε έκανες όλες τις σωστές κινήσεις, έδινες τις κατάλληλες υποσχέσεις και έπαιρνες το πράσινο φως από το διεθνές κεφάλαιο. Η Ουάσιγκτον σε εξυμνούσε και σε υποστήριζε ως το “μοντέλο” που αναζητούσε για τον “εκδημοκρατισμό” του μη δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα του Αραβικού. Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια της ΑΟΤ ενθάρρυναν τις επενδύσεις στη χώρα σου.

Είχες όμως και ένα ακόμη πλεονέκτημα, Ταγίπ, που ήταν και το μυστικό σου όπλο. Το “μαύρο” ή επί το ακριβέστερο, το “πράσινο”, δηλ. το ισλαμικό χρήμα. Αυτό είχε αρχίσει να ρέει στην Τουρκία επί πρωθυπουργίας του μακαρίτη Οζάλ (σκάνδαλο Rabitat), συνεχίστηκε με τον ισλαμιστή μέντορά σου τον Ν. Ερμπακάν και, το οποίο επί των ήμερων σου, άρχισε να ρέει ασταμάτητα. Κάθε χρόνο από τα σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια της εξουσίας σου, από 15 μέχρι 30, ίσως και περισσότερα δις δολάρια έμπαιναν παράνομα στη χώρα από τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, χωρίς να καταγράφονται στους επίσημους ισολογισμούς του κράτους, παρά μόνο κάτω από τη στήλη “Διάφορα”.

Με αυτά τα “μαυροπράσινα” δις τροφοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η πολυτελής ανάπτυξη γης και πολυτελών κατοικιών, με ντηβέλοπερς τους συνεργάτες και το σόι σου. Είναι με αυτά τα “μαυροπράσινα” δις που γιγαντώθηκε η διαφθορά στον κομματικό και οικογενειακό σου περίγυρο. Τον πάλαι ποτέ φίλο και πνευματικό σου Γκουλέν Χότζια, χωρίς την ενεργή βοήθεια του οποίου δεν θα ξεδόντιαζες τους Κεμαλιστές, δεν τον κυνηγάς γιατί είναι “τρομοκράτης” και “πραξικοπηματίας”. Τον κυνηγάς διότι αποκάλυψε πόσο διεφθαρμένος είσαι. Ξέρεις τι λένε για το ψάρι, Ταγίπ.

Για να μην μακρυλογώ και να σε κουράζω, συνοπτικά σου υπενθυμίζω πως τους τελευταίους 14 μήνες, πέρα από την κατρακύλα της Λίρας, ο τουρισμός έπεσε πάνω από το 30% -χάθηκαν περίπου 8.5 δις δολάρια. Το καμάρι σου, οι Τουρκικές Αερογραμμές- που όπως και εσύ θέλουν να “φάνε” τον κόσμο, μόλις ανακοίνωσαν πως βάζουν στην ναφθαλίνη 25 αεροπλάνα. Οι ιδιωτικές εταιρείες της χώρας έχασαν πάνω από 25 δις δολάρια και χρωστούν σε ξένους πάνω από 200! Με το δολάριο να ανεβαίνει άντε να τα ξεπληρώσουν.

Άσε το τι γίνεται με την Κεντρική σου Τράπεζα που τρέχει αλλά δεν προλαμβαίνει. Ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι σε διψήφιο αριθμό και σε ανοδική πορεία. Και μη σε παραμυθιάζουν οι συκοφάντες σου πως όλα αυτά είναι “παροδικά” φαινόμενα- πως συμβαίνουν και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες- και πως με τον “μπίζνεσμαν” Τράμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ τα πράγματα θα αλλάξουν από τον Γενάρη.

Συνέχισε την πορεία σου, Ταγίπ. Βρίσε ξανά το Ευρωκοινοβούλιο επειδή πέρασε πρόσφατα ένα ανώδυνο ψήφισμα (479-37) για το πάγωμα των σχέσεων της χώρας σου με την ΕΕ. Όμως μη μείνεις στα λόγια. Κατάθεσε και αίτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα της Σανγκάης. Κίνα και Ρωσία σε περιμένουν με ανοικτές αγκάλες. Και συνέχισε να δολοφονείς Κούρδους στη χώρα σου, και βαθιά μέσα στη Συρία και στο Ιράκ.

Και πάνω από όλα, φέρε τα πάνω κάτω και άνοιξε τα σύνορα. Πλημμύρισε την Ευρώπη με τα πνευματικά σου αδέλφια, τους μουσουλμάνους, που κανονικά και όπως επιτάσσει το Κοράνι -και ως πιστός και ταπεινός μουσουλμάνος που είσαι- πρώτος εσύ πρέπει να τους φροντίζεις, χωρίς να παραπονιέσαι αφού η αμοιβή σε περιμένει στον Κήπο του Αλλάχ. Κάντο, λοιπόν, Ταγίπ. Προχώρα. Άνοιξε τα σύνορα. Για να καταλάβεις πραγματικά τι σημαίνει όταν η οικονομία μιας χώρας αρχίζει να ουρλιάζει. Κάντο, Ταγίπ, για να μάθεις μια και καλά πόσα απίδια χωρά ο σάκος- ο δικός σου και της χώρας σου.

Μάριος Ευρυβιάδης

Latest News

Σε κατάσταση ετοιμότητας το αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Επί 24ωρου βάσεως, παρ’ όλο που η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% - Μειώθηκαν οι πτήσεις Κατά 50% είναι...

Διόπτρες για νυχτερινή όραση στην 12η Μεραρχία

Δώρισε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Ζακύνθου, για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών στον Έβρο Συνεπείς στην πρόθεση που είχε εκδηλώσει προ...

Ελληνική αυτόνομη συνοριοφυλακή χρειάζεται ο Έβρος

Τι προτείνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος - Να αποσπασθεί η Συνοριοφυλακή από την Ελληνική Αστυνομία και να αποτελέσει Ειδικό...

ΔΩΣΤΕ ΤΟ 12% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΑΜ-Θ»

Δεν πρέπει να μεταβληθεί η ακριτική μας περιοχή σε «Κρανίου τόπο» - Τώρα οι Επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, περισσότερο από κάθε άλλη...

More Articles Like This