9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Τέλος σε συναλλαγές με το δολλάριο βάζει ο Τ. Ερντογάν

Η Τουρκία θα συναλλάσσεται με το δικό της νόμισμα, με Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.λπ. – Παρά την κατρακύλα της Τουρκικής Λίρας, συνεχίζεται η προτροπή των πολιτών να αλλάξουν τα ξένα νομίσματα που κατέχουν με το τουρκικό νόμισμα

dolaria-ektiposi

tourkikes-liresΤην εξαγγελία ότι σύντομα η Τουρκία πρόκειται να συναλλάσσεται τα δικά της νομίσματα με την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, αντί του δολαρίου έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν μιλώντας από την επαρχία της Καισάρεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά κάλεσε τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάριά τους και να αγοράσουν είτε χρυσό είτε τουρκικές λίρες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το νόμισμα της χώρας η ισοτιμία του οποίου σε σχέση με δολάριο αλλά και το ευρώ καταρρέει.

Μάλιστα ο Ερντογάν υπαινίχθηκε διεθνή συνωμοσία κατά της χώρας του από συγκεκριμένους «κύκλους» λέγοντας:

«Δεν μπορούν να καταστρέψουν την Τουρκία με άρματα μάχης και όπλα και τώρα επιχειρούν να κτυπήσουν την οικονομία της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να συνεχίσει:

«Αυτοί που κρατούν τα δολάριά τους ή τα ευρώ τους κάτω από τα στρώματα πρέπει να βγουν έξω και να τα μετατρέψουν σε χρυσό ή τουρκικές λίρες.

Τώρα είναι η ώρα για εμπόριο. Ο πρωθυπουργός μας (Μπιναλί Γιλντιρίμ) θα πάει στην Ρωσία.

Εκεί θα έχει συναντήσεις με Ρώσους επισήμους. Σύντομα θα πάρουμε μέτρα για να πραγματοποιούμε το διμερές εμπόριο με την Ρωσία με τα δικά μας νομίσματα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν λέγοντας ακόμη ότι παρόμοιες συμφωνίες θα κάνει τόσο με την Κίνα όσο και με το Ιράν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει για πρώτη φορά το ότι οι Τούρκοι πρέπει να πουλήσουν τα δολάριά τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες ή χρυσό στις 2 Δεκεμβρίου, επιμένοντας παράλληλα ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια στη χώρα του προκειμένου να επανέλθει  η ανάπτυξη.

Πρώτη η οποία υπάκουσε στα κελεύσματα Ερντογάν ήταν η τουρκική  χρηματιστηριακή εταιρεία Borsa της Κωνσταντινούπολης η οποία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι μετατρέπει όλα της τα κεφαλαιακά διαθέσιμα σε τουρκικές λίρες.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αξία της τουρκικής λίρας η οποία έχει παρουσιάσει την χειρότερη απόδοση από το 2008.

Το τουρκικό νόμισμα  έχει κατρακυλήσει στο 0.284 έναντι του δολαρίου ενώ η τουρκική κυβέρνηση κάνει απέλπιδες προσπάθειες να συγκρατήσει την κατρακύλα αυτή του νομίσματος.

Πάνος Σπαγόπουλος

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This