9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Τα προβλήματα των αγροτών κτηνοτρόφων-αλιέων Έβρου

Παρουσιάστηκαν από τον Βουλευτή Έβρου κ. Αν. Δημοσχάκη κατά την συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρ. Μέτιου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ. Αποστόλου

psarades-kaikitsompanhs_provata(150)

Εθιμοτυπική συνάντηση κι όχι μόνο με θέμα την αγροκτηνοτροφία και την αλιεία πραγματοποιήθηκε στις 29/11 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάμεσα στον Υπουργό Β. Αποστόλου και τον νέο Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιο, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Επίσης, προσκλήθηκαν από τον πρώτο οι Βουλευτές της Περιφέρειας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.

Ο εκπρόσωπος του Έβρου ενημέρωσε τον Υπουργό διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς του Νομού και στο τέλος του ενεχείρισε σχετικό σημείωμα με τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.

Συγκεκριμένα έθεσε στον Υπουργό τα εξής ζητήματα:

***

Παραμένουν απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι, τα αιγοπρόβατα των οποίων θανατώθηκαν το 2014, λόγω μεταδοτικής ασθένειας της ευλογιάς.

Εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, καθώς και η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα δοθεί η εξισωτική του 2016.

Είναι απλήρωτα τα προγράμματα του 2014-15 της βιολογικής καλλιέργειας – κτηνοτροφίας, των δασώσεων γαιών και των καπνών.

Εκκρεμεί η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου του β΄ εξαμήνου 2013, καθώς και των ετών 2014, 2015.

Την ανάγκη στελέχωσης και λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα με επιστημονικό και κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις αρχές του Ελεύθερου και Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Τη χρησιμότητα ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης πλημμυρών στον Έβρο, εξαιτίας των οποίων έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στον Νομό, τα προηγούμενα χρόνια.

Την ανάγκη ελέγχων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σημεία εισόδου από τη Βουλγαρία, καθώς και στο εσωτερικό της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Την έντονη ανησυχία των αλιέων στα πλαίσια του προωθούμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ενταχθεί στο NATURA 2000 η θαλάσσια περιοχή από το Δέλτα του Ποταμού Έβρου μέχρι τη Μαρώνεια της Ροδόπης και σε βάθος 8 χιλιομέτρων από την ακτή του Θρακικού Πελάγους.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις επιτυχίες του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και των στελεχών αυτών τα τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν χωρίς έλεγχο στις ελληνικές θάλασσες.

Τη διαμαρτυρία των αλιέων του Νομού ότι οι Τούρκοι ψαράδες αλιεύουν ανεξέλεγκτα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα ελληνικά ψαράδικα περιορίζονται στον 25ο παράλληλο, σύμφωνα με σχετικό νόμο.

Τις παράνομες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, ειδών που απαγορεύονται να αλιευθούν στην Ελλάδα, μολονότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν να επιδείξουν επιτυχίες αποτροπής.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This