9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΜΕΤ ΓΚΙΟΥΝΕΪ;

Η Σημαία της Κύπρου σχεδιάσθηκε από τον Τουρκοκύπριο Δάσκαλο Ζωγραφικής Ισμέτ Γκιουνέι – Η παρουσία του Χάρτη της Κύπρου, επάνω στην σημαία, ενίσχυσε Διεθνώς την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας 

  kipros-simaia-1

Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 4), «Η Δημοκρατία έχει ιδίαν σημαίαν ουδετέρου σχεδίου και χρώματος», που να μην περιέχει το γαλάζιο της Ελλάδας ούτε το κόκκινο της Τουρκίας ούτε οποιοδήποτε άλλο σχήμα ή σύμβολο που να υποδηλώνει τη διαίρεση του νησιού.

Ιδού τι έγραφε πέρυσι τον Μάιο στο «Φιλελεύθερο» της Κύπρου η Τιτίνα Λοϊζίδου, που υποχρέωσε το τουρκικό κράτος να την αποζημιώσει για την αρπαγή της περιουσίας της στην Κερύνεια:

- Advertisement -

«Είναι τα δύο ουδέτερα -το σχέδιο και το χρώμα- με το χάρτη της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού, το πορτοκαλοκίτρινο σε λευκό φόντο και τα δύο κλαδιά ελιάς, που συμβολίζουν την ειρήνη και αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπόσταση του κράτους μας.

Μια σημαία μοναδική, αφού δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο με το χάρτη της χώρας (σ.σ.: πλην Κοσσυφοπεδίου).

Ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος ζωγραφικής που τη σχεδίασε, ο Ισμέτ Γκιουνέι, εξήγησε ότι η παρουσία του χάρτη της Κύπρου ενίσχυε την ταυτότητά της, καθώς το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο διεθνώς.

Είναι αυτή η σημαία που αναρτήθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που μας εκπροσώπησε σε διεθνείς συναντήσεις…

Μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους να τη βλέπουμε να κυματίζει δίπλα στην ευρωπαϊκή…».

Προφανώς, ο Ερντογάν δεν θέλει να ξέρει τον Ισμέτ Γκιουνέι, ο οποίος -τι ειρωνεία- όταν πέθανε πριν από λίγα χρόνια το φέρετρό του τυλίχτηκε στη σημαία του ψευδοκράτους και την τουρκική.

Μόλις το 2003 ο Ντενκτάς άνοιξε τα σύνορα, ο Γκιουνέι ερωτήθηκε πώς νιώθει για τη σημαία που σχεδίασε, με δεδομένο ότι οι συντοπίτες του Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν την αναγνώριζαν.

«Νιώθω πολύ περήφανος, ιδίως τώρα που η κυπριακή σημαία θα ανεμίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τους απάντησε.

Για τη νίκη του στο διαγωνισμό του 1960, πήρε αμοιβή 50 λίρες (83 ευρώ).

Ας τον βλέπει ο Ερντογάν στους εφιάλτες του!

 

Γιάννης Παπαδάτος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This