Home / Κοινωνια / ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ “ALTAY”

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ “ALTAY”

Οι Τούρκοι εγκαθιστούν αντιπυραυλικό σύστημα στο άρμα ALTAY, που θα αχρηστεύει το 80%, όπως λένε, τα ελληνικά αντιαρματικά όπλα – Όμως Ελλάδα και Ρωσία κατασκεύασαν επαναστατικό υλικό που κάνει τα άρματα Μάχης… Αόρατα – Θαυμάσια απάντηση στην τουρκική απειλή

Μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη που μπορεί να αποβεί καθοριστική σε μία ελληνοτουρκική σύγκρουση, η Τουρκία, όχι απλώς επανεκκίνησε την τελευταία φάση του προγράμματος του άρματος μάχης ALTAY (το οποίο είχε μπλοκαριστεί από την έλλειψη κινητήρα, καθώς η Αγκυρα επιμένει σε αγορά της σχετικής τεχνολογίας προκειμένου να έχει την πλήρη εμπορική αξιοποίησή του άρματος), αλλά έλαβε την απόφαση να εγκαταστήσει σε όλα τα ALTAY ενεργό αντιπυραυλικό σύστημα εγχώριας ανάπτυξης, μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε στον πόλεμο της Συρίας από τα αντιαρματικά βλήματα του ISIS!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι δυνητικά το σύνολο των νυν, κατευθυνόμενων ή μη, αντιαρματικών όπλων του Ελληνικού Στρατού πλέον απέναντι στο ALTAY (και πιθανότατα και στο Leopard-2A4 όταν θα εκσυγχρονιστεί), αχρηστεύονται σε ποσοστό 80%! Τόσο είναι το ποσοστό μείωσης της απειλής από αντιαρματικά όπλα που επιτυγχάνουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των αρμάτων μάχης.

Αυτή είναι η μείωση των απωλειών από κατευθυνόμενα όπλα “που έγραψαν” τα ισραηλινα άρματα μάχης Merkava 3 και Merkava 4 όταν εγκαταστάθηκε το επίσης εγχώριας ανάπτυξης σύστημα ενεργό αντιπυραυλικό σύστημα Trophy, μετά την καταστροφή, μερική ή ολική 35-50 αρμάτων μάχης στις επιχειρήσεις στον Λϊβανο το 2006 από τα Kornet-M και τα Metis της Χεζμπολάχ.

Πρώτοι ανέπτυξαν αντιπυραυλικά συστήματα στα άρματά τους οι Ρώσοι, αλλά λόγω υψηλού κόστους στην κατασκευή και εγκατάστασή τους είναι τοποθετημένα σε μικρό αριθμό αρμάτων τους.

Στη Συρία όπου εγκαταστάθηκαν είχαν απόδωσει που έφτασε το 90% της αποτελεσματικότητάς τους.

Το ενεργό αντιπυραυλικό σύστημα, εντοπίζει τα αντιαρματικά βήματα κατά την προσέγγισή τους στο στόχο, αρχειοθετεί τις πλέον άμεσες απειλές και εκτοξεύει ένα “σύννεφο” πυρομαχικών που καλύπτουν περιμετρικά το άρμα σε απόσταση μέχρι πέντε-δέκα μέτρων από αυτό ανατινάζοντας στον αέρα το αντιαρματικό βλήμα προτούν καταστεί απειλητικό για το άρμα.

Ας φανταστούμε μια επίθεση στον Εβρο με το 80% των βολών των ελληνικών αντιαρματικών όπλων να καταστρέφονται εν πτήσει προς τον στόχο και τα ALTAY να προελαύνουν ανενόχητα ουσιαστικά, ενώ τα ελληνικά άρματα μάχης θα καταστρέφονται κατά δεκάδες από τα τουρκικά αντιαρματικά!

***

Μια κοινή ομάδα ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας) και του Πανεπιστημίου της Κρήτης (!) ανέπτυξαν και κατασκεύασαν ένα μοναδικό προηγμένο υλικό που μπορεί να κάνει μη ορατά από το σύνολο των αισθητήρων μάχης (ραντάρ επιτήρησης, κάμερες ενίσχυσης θερμικού φωτός, συστήματα υπερύθρων, θερμικές κάμερες κλπ) όλα τα οχήματα μάχης, αποκαλύπτει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, αναδημοσιεύοντας σχετικο ρεπορτάζ του έγκυρου ρωσικού επιστημονικού περιοδικού Physical Review!

Το υλικό (“μετα-υλικό” χαρακτηρίζεται), έχει μια ιδιότητα που δεν υπάρχει στην φύση: Είναι σε θέση να απορροφά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται ή να απαλείφει την θερμική “υπογραφή” του οχήματος, λειτουργώντας ακόμα καλύτερα και από τα υλικά απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εφαρμόζονται στα μαχητικά stealth.

Πρόκειται για εφαρμογή θεωριών, μέχρι σήμερα, της κβαντικής τεχνολογίας, αλλά και μια ανάπτυξη τεχνικής μηχανικής παγίδευσης σε συγκεκριμένο σχήμα των εισερχόμενων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και μη επιστροφής τους στην πηγή που τα εκπέμπει, άρα τα καθιστά μη εντοπίσιμα!

“Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μόσχας”, αναφέρει το Sputnik, “συνεργάστηκε στενά με τους συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ελλάδα. Το 2016 η Ρωσία και η Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας κβαντικής τεχνολογίας και κοινή χρηματοδότηση αυτού του έργου, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης για τα μεταϋλικά”.

“Το πειραματικό μέρος της έρευνάς μας ήταν η δημιουργία ενός είδους μετα-υλικού που αποτελείται από ένα συγκρότημα-πλέγμα μετα-μορίων που αποκόπτονται με μία συγκεκριμένη τεχνική από ένα στερεό κομμάτι του συνήθους χάλυβα», αναφέρει ο διευθυντής του έργου Alexei Basharin ο οποίος στην φωτογραφία διακρίνεται να κρατά υπερήφανος ένα κομμάτι του νέου μετα-υλικού…

Το μετα-υλικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στην ανάπτυξη νέων τύπων όπλων και το σχεδιασμό των υπερυπολογιστών, ενώ μετά τις πρώτες εντυπωσιακές δοκμές (τέσσερα οχήματα, ένα άρμα μάχης Τ-72, ένα BTR-80, ένα BMP-3 και ένα T-80), αποφασίστηκε να τοποθετηθεί και στα νέας ναυπήγησης ρωσικά πολεμικά πλοία και σταδιακά να επεκταθεί και στα παλαιότερης ναυπήγησης πλοία.

Επίσης το μετα-υλικό μπορεί επίσης να γίνει ένα ζωτικό στοιχείο των τελευταίων τύπων λέιζερ και εξυπηρετούν τη βάση για κβαντικούς υπολογιστές. “Η ρωσική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών (RSCC) και άλλοι κρατικοί οργανισμοί που σχετίζονται με το διάστημα έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το νέο υλικό” ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Από ελληνικής πλευράς μετέχει στο πρόγραμμα μια οκτάμελής ομάδας άκρως εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν περάσει από security clearance, ενώ με συμφωνία μη διαρροής της σχετικής τεχνολογίας έχει υπογράψει και η Ελλάδα ως χώρα.

Φυσικά το συγκεκριμένο μετα-υλικό παρά το γεγονός ότι αποτελεί παθητικό μέτρο προστασίας, αποτελεί μια θαυμάσια απάντηση στην ανάπτυξη ενεργού αντιπυραυλικού μέσου από την τουρκική πολεμική βιομηχανία για το άρμα μάχης Altay.

Η ελληνορωσική συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του και στα ελληνικά στρατιωτικά οχήματα, οπότε είναι εύκολο να φανταστούμε τι ζημιά μπορεί να κάνει μια “αόρατη” ίλη LEO2HEL…

 

Πάνος Σπαγόπουλος