9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Θυρανοίξια στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στο Διδυμότειχο 

Ο Μητροπολιτικός Ναός, κτίσμα του 1834, ανεκαινίσθη εκ βάθρων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Επί 180 χρόνια αποτελεί την καρδιά του Διδυμοτείχου 

Με κάθε επισημότητα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, 14 του μηνός Ιανουαρίου ε.ε., τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Διδυμότειχο, παρουσία σύσσωμης της Ιεραρχίας της Θράκης, της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού, των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και των αρχών της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Ο Ιερός Ναός, κτίσμα του έτους 1834, ανεκαινίσθη πρόσφατα (2014-2017) με επιστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση από Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Συνοδικός Σύνεδρος.

- Advertisement -

Τον αγιασμό των Θυρανοιξίων τέλεσε ο οικείος Επίσκοπος Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, και της ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Εκτός των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος παρέστησαν η Έφορος Αρχαιοτήτων Έβρου κα Χρ. Καραδήμα, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρ. Τερτσούδης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, ο  Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Ιωσ. Μαυράκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαρ. Λαλούσης, οι Διοιηκητές της 3ης, της 30ης και της 50ης Ταξιαρχίας,ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, η Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδος Χρ. Καπετανίδης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης στην προσφώνηση του μεταξύ άλλων είπε·

«Ο χρόνους και καιρούς εξουσιάζων Κύριος αξιώνει την τοπική μας Εκκλησία να εορτάσει σήμερα ένα ιστορικό γεγονός, που συνάπτει το παρελθόν με το παρόν, το χθες με το σήμερα. Και κατά πρώτο λόγο δοξάζουμε το Πανάγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού και Τον ευχαριστούμε, διότι ήχθη εις αίσιον πέρας η προ τριετίας περίπου αρξαμένη διαδικασία αποκαταστάσεως και ανακαινίσεως γενομένης του ιστορικού τούτου Μητροπολιτικού Ναού, ενός Ναού, ο οποίος για 180 και πλέον χρόνια παραμένει η καρδιά της πόλεως του Διδυμοτείχου αλλά και της τοπικής μας Εκκλησίας.

Πως εκτίσθη αυτός ο Ναός; Ποιοι εργάσθησαν γι’ αυτό; Την απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα μας την δίδει η περιπετειώδης ιστορία του Ναού τούτου, ο οποίος ερημούτο κατά καιρούς και πάλιν ανεγείρετο εκ βάθρων. Μας δίδει την απάντηση ακόμη η αδάμαστη ζωτικότητα του στοιχείου μας και η θερμουργός πίστη των Ρωμιών και το θάρρος και η παρρησία τους, αλλά και η υπομονή και επιμονή δια μέσου των αιώνων της ιστορίας της φυλής μας. Και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά των κατά καιρούς χριστιανών αυτής της πόλης συνειργάσθησαν με την θεοσέβεια, τον μόχθο και τη γενναιοδωρία των κτιτόρων του Ναού τούτου.

Όταν πριν από 180 περίπου χρόνια, το 1834,  ο Μητροπολίτης Καλλίνικος ο Κρής, καθηγίαζε το ιερό αυτό θυσιαστήριο οι χριστιανοί μας ήταν και πονεμένοι, υπό το ζυγό των αλλογεννών, αλλά και ασφαλώς και πιο πτωχοί απ’ ό,τι εμείς σήμερα. Και όμως αυτοί έκαναν το θαύμα και έκτισαν το Ναό αυτό και τον παρέδωσαν στις επόμενες γενεές, σε μας τους απογόνους του σήμερα, που πάλι ζούμε σε δύσκολες και πονηρές εποχές. Βέβαια τον έκτισαν για τις δικές τους μέρες, για τις δικές τους πνευματικές ανάγκες. Αλλά τον έκτισαν και τον καθιέρωσαν και τον λειτούργησαν δια να τον αφήσουν και δια την αύριον, σε μας.

Σημειωτέον ότι το κτίσιμο ενός Ναού υπαγορεύεται πάντοτε από την υπαρξιακή ανάγκη του ανθρώπου να αισθάνεται την παρουσία του Θεού κοντά του, μέσα στον μάταιο και αβέβαιο αυτό κόσμο. Να αισθάνεται την παρουσία του Θεού κοντά του μέσα στον καταλύτη χρόνο που ρέει και φεύγει. Η ανέγερση ενός Ναού είναι μια πράξη πίστεως του ανθρώπου στην αιωνιότητα, στην αθανασία, στην αφθαρσία…

Εορτάζοντες λοιπόν, σήμερα, το ευτυχές αυτό γεγονός, το δια τους χρόνους και τας περιστάσεις που ζούμε πολυσήμαντο, συνήχθημεν εμείς οι απόγονοι των κτιτόρων του Ναού τούτου, την παρακαταθήκην απαρασάλευτη φυλάσσοντες. Συγκεντρωθήκαμε, ενώπιον του ιερού  τούτου θυσιαστήριου σε λατρευτική σύναξη και σύροντες το καταπέτασμα του χρόνου μελετούμε το παρελθόν, το μακρινό χθες, το οποίο μας οδήγησε στο σήμερα, χωρίς να λησμονούμε όμως ποτέ ότι ο Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο αυτός και ότι ο Ίδιος κατευθύνει την ιστορία κατά τις ακατάληπτες στην δική μας διάνοια βουλές Του. Διδασκώμεθα ωσαύτως από την πίστη, την τόλμη, το ζήλο των προγόνων μας, ελάχιστο δείγμα των οποίων είναι η προ 180 ετών, παρά τις αντιξοότητες και τα χαλάσματα των καιρών, ανέγερση εκ βάθρων στο Φρούριο του Διδυμοτείχου του περικαλλούς αυτού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου. «Δόξα καί τιμή και ειρήνη οφείλεται παντί τω εργαζομένω το αγαθόν» κατά τόν απόστολον Παύλον (Ρωμ. 2,10).

Δόξα και τιμή, λοιπόν, στους αφανείς εκείνους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι υπό δεινάς  περιστάσεις του Γένους μας και σε μέρες χαλεπές και γεμάτες από ένδεια, υστερούμενοι, κακουχούμενοι και θλιβόμενοι, προσέφεραν, στήριξαν, επιτρόπευσαν, ανήγειραν και προίκισαν το Ναό αυτό, του οποίου κάθε πέτρα περικλείει και μια ιστορία, και ένα δάκρυ και ένα αναστεναγμό εκείνων που  με τον οβολό τους και με την προσωπική τους εργασία συνετέλεσαν στο κτίσιμό του. Σ’ όλους αυτούς, τους πτωχούς και τους πλούσιους, τους λογάδες και τους απλούς ψαράδες που εργάσθηκαν για το Ναό αυτό καταθέτουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας. Η μνήμη τους παραμένει αιώνια στις καρδιές μας. Δόξα και τιμή επίσης οφείλεται και σε εκείνους, οι οποίοι στη συνέχεια παρέλαβαν από αυτούς την σκυτάλη και μέσα στο πέρασμα του χρόνου συντήρησαν, επιδιόρθωσαν και εξωράισαν, μετά από καταστροφές, και πάλιν ανήγειραν και παρέδωκαν τον Ναό αυτόν σε μας, ως Εκκλησία Θεού Ζώντος.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Μέχρι 70.000 οι αποζημιώσεις «ΕΛΓΑ» σε αγρότες

Πότε διπλασιάζεται το ποσό, για καλλιέργειες οπωροκηπευτικών Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο- «σκούπα»...

Γιατί δεν μιλούν Μόσχα-Βατικανό;

Ηχηρή σιωπή των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, Ανατολής και Δύσης, για τηνμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να...

More Articles Like This