Home / Πολιτικη / ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ “ΘΑ” ΓΙΑ …ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ “ΘΑ” ΓΙΑ …ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην ανάπτυξη του Λιμένος Αλεξ/πολης – Όμως αυτή η Ανάπτυξη ακόμη να φανεί…

Μήνυμα συνεργασίας, αλλά και αποφασιστικότητας απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αλεξανδρούπολη, κατά την ομιλία του στην τελετή του αγιασμού των υδάτων της πόλης. Οπως επεσήμανε το μήνυμα φιλίας απευθύνεται προς όλους τους λαούς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί φάρο αξιών, και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας.

«Τείνουμε χείρα συνεργασίας και ταυτόχρονα δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη, «στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά, με την παρουσία και του ιδίου στην τελετή του εορτασμού, λέγοντας ότι η πόλη έχει «μεγάλη ιστορία και μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα ομοψυχία και όραμα ώστε να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να ν’ αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθειά ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης από τον Εβρο ως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Σε σύντομη ομιλία του πριν την τελετή του αγιασμού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης είπε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα προβλήματα της περιοχής αναπαύουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις μας. Ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Νωρίτερα μετά το πέρας της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος χαιρέτησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

***

Αυτά όσον αφορά τα εορταστικά της ημέρας των Θεοφανείων και τα λόγια…. αβροφροσύνης που ακούσθηκαν, έστω και καθ’ υπερβολήν. Ας δούμε όμως που βρίσκεται το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο η Κυβέρνηση Α. Τσίπρα, αποδίδει ιδιαίτερα σημασία.

***

Το 2015, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, στη «γειτονιά» μας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, του ΑSYAPORT, ενός Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων – ΣΕΜΠΟ (Containers Terminal), η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε εκ του μηδενός το 2010, αναρωτιόμουν και δεν μπορούσα να εξηγήσω πως είναι δυνατόν εμείς να έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή ενός παρόμοιου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, από το 1995 και είκοσι χρόνια μετά να μην είναι ακόμα έτοιμο.

Το 2016, με αφορμή τις συζητήσεις τοπικών φορέων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με λιμάνια της Τουρκίας, αναρωτιόμουν και δεν μπορούσα να εξηγήσω πως είναι δυνατόν αφού αυτό ήταν εφικτό από το 2001 με νομοθετημένη Διακρατική Συμφωνία, και υλοποιήσιμο εντός επτά ημερών, εδώ το συζητάμε πάνω από δέκα χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2011, με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, οι μετοχές και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των 12 μεγαλυτέρων ελληνικών λιμένων – και της Αλεξανδρούπολης – μεταφέρθηκαν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ Α.Ε για αξιοποίηση. Μέχρι και σήμερα (2017) περιμένουμε αυτή την περιβόητη αξιοποίηση και ανάπτυξη.

Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά ένα ακόμα πρόσφατο γεγονός στη γείτονα Τουρκία με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί η περιβόητη ανάπτυξη στην περιοχή μας, είναι ακόμα άπιαστο όνειρο.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, στη θαλάσσια περιοχή Çakmakli, στην περιοχή της Σμύρνης, εγκαινιάστηκε η λειτουργία ενός, πανομοιότυπου με τον σχεδιαζόμενο στην Αλεξανδρούπολη, πλωτού Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου(ΑΣΦΑ), για την αποθήκευση και αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) – Liquefied Natural Gas (LNG). Το αξιοσημείωτο είναι ότι, από την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του, χρειάστηκαν μόνο επτά μήνες.

Η υπόθεση του πλωτού Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για την αποθήκευση και αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) – Liquefied Natural Gas (LNG), στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με την υποβολή σχετικής αίτησης (Αριθ. πρωτ. 11558/17-12-2010) της εταιρείας GASTRADE ΑΕ, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε).

Αισίως, εισήρθαμε στο 2017 και η υλοποίηση του έργου ή μάλλον η έναρξη κατασκευής του είναι άγνωστη.

Ευτυχώς που για όλα αυτά, λιμάνι, LNG κλπ, μεριμνά ο Δήμαρχος μας (!), καθώς μας διαβεβαιώνει πως ο πρωθυπουργός του «πιστοποίησε για μια ακόμη φορά ότι το λιμάνι θα προχωρήσει, ότι το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, φυσικά θα προχωρήσει το αργότερο μέσα σε 3-4 μήνες…»

Εδώ θα είμαστε και σε 3-4 μήνες. Άλλωστε μας έχουν μάθει να περιμένουμε τόσα χρόνια…

Υγεία να έχουμε και τα ξαναλέμε…

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Αλεξανδρούπολη