9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Μεγάλες ζημιές σε χωράφια και ζώα

Λόγω του χιονιά και του παγετού στην Θράκη – Προβληματισμός για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους Αγρότες    

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς μεγάλες εκτάσεις έχουν θαφτεί στο χιόνι, αλλά και πάρα πολλά ζώα είναι εκτεθιμένα στο χιόνι και τον παγετό. Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και την εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρης Πανταζής, επιχείρησε να δώσει ορισμένες απαντήσεις.

Είπε κατ’ αρχήν ο κος Πανταζής ότι υπάρχει ανησυχία, αλλα η κατάσταση μπορεί να εκτιμηθεί μόνο μετά την εκτόνωση του φαινομένου: «Προβληματιζόμαστε για το τι συμβαίνει στις καλλιέργειες που υπάρχουν στα χωράφια του κόσμου.

- Advertisement -

Υπάρχουν λίγα σιτηρά που άλλα είχαν φυτρώσει και άλλα όχι, κυρίως τα φυτρωμένα μας απασχολούν. Ανησυχούμε για τα κηπευτικά και φοβόμαστε πάρα πολύ για τις οπωροφόρες καλλιέργειες που υπάρχουν στην Θράκη. Όμως όλα αυτά θα τα δούμε αφού μαλακώσει ο καιρός».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζωα και τα μελίσσια, ο κος Πανταζής εξήγησε: «Το ζωικό κεφάλαιο μας απασχολεί. Ήδη έχουμε 19 περιστατικά μέχρι σήμερα τα οποία αφορούν γεννήσεις αγελάδων και έχουμε πολλές κατασπαράξεις, πολλοί λύκοι κατεβαίνουν και επιτίθενται σε κοπάδια κυρίως σε πρόβατα και κατσίκια λόγω του χιονιά.

Γύρω στο 70% είναι κατασπαράξεις από λύκους, τα υπόλοιπα είναι πνευμονίες που είναι ελάχιστα και τα άλλα είναι παθολογικά αίτια που είναι στην γέννα των αγελάδων. Ένα δύο περιστατικά είχαμε από μελίσσια, σε ότι έχει σχέση με το ζωικό φυσικά».

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το θέμα των εκτιμητών οι οποίοι είχαν κάνει μακροπερίοδες αποχές από τα καθήκοντά τους μέσα στη χρονιά που πέρασε, εν τούτοις δεν κατάφεραν να δικαιωθούν, όπως είπε ο κος Πανταζής: «Όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα με τους εκτιμητές αλλά δεχθήκαμε και επίθεση, μας τιμωρούν ήδη μας κάνουν παρακράτηση δύο μηνών μισθούς σταδιακά, επειδή θέλουμε έναν σύγχρονο οργανισμό τον ΕΛΓΑ και επειδή αρνούμαστε να κατασπαταλήσουμε τα χρήματα των παραγωγών, αλλά δεν βαριέσαι ο κόσμος θα τα κρίνει στην πορεία και όλα εδώ πληρώνονται. Εμείς πάντως είμαστε ταγμένοι γεωπόνοι και κτηνίατροι να υπηρετήσουμε τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, αυτό θα το πράξουμε έστω και με προσωπικό κόστος».

 

xronos.gr

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This