9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Πότε θα τους πούμε το…“Αϊ-Σιχτίρ”;

Ιταμή απάντηση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: “Μην τολμήσετε τον εποικισμό ελληνικών νησιών στο Αιγαίο” – Γίναμε μήπως… Δορυφόρος της Τουρκίας και δεν το ξέρουμε;

Την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακο στη Γενεύη, οι Τούρκοι προχωρούν σε νέα πρόκληση.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών, κίνηση που είχε προαναγγείλει το υπουργείο  Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

- Advertisement -

Η Άγκυρα, επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά,  επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική κυβέρνηση σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Υπενθυμίζεται και όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr  απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη  Δευτέρα στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός αποκάλυψε την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανέφερε  τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”. Μάλιστα την είδηση είχε δημοσιεύσει και το ρωσικό sputnik σε ρεπορτάζ του με τίτλο: «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις»

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία “δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου”.

Στόχος, είναι τα νησιά αυτά να αποκτήσουν «οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αφορά την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών από τη δεκαετία του 1990 υποδομές καθώς και την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, προκειμένου να νησιά να γίνουν κατοικήσιμα και να αναπτυχθούν δραστηριότητες.

Ανέφερε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου καθώς και η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας αποκάλυψε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου.

Ο εταίρος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας-Κύπρου.

Τώρα η Τουρκία μας «απαγορεύει» την εκπόνηση του σχεδίου αυτού στο Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά μας αξιώνοντας γκρίζες ζώνες παντού και απαιτώντας να την συμβουλευθούμε πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του!

Εάν αυτό δεν συνιστά ολοκληρωτική δορυφοριοποίηση της χώρας από την Τουρκία τότε απορούμε τι άλλο μπορεί να είναι.

Μήπως όμως ήρθε ο καιρό, να ακουσθεί το …“Αϊ-σιχτίρ” από την Ελλάδα;

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από Ροδόπη και Έβρο

Ποια ονόματα ακούγονται, χωρίς να είναι ακόμα κάτι σίγουρο Περίπου 2 μήνες και κάτι, έμειναν για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών....

More Articles Like This