9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ “ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ”

Το Ιερό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού θα παραμείνει στην Ορεστιάδα από τις 24 έως και 26 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του εορτασμού των πολιούχων Αγίων Θεοδώρων 

Η Νέα Ορεστιάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των «Θεοδωρείων 2017» την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το εμβληματικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Με ενέργειες του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου Δαμασκηνού και με τη συνεργασία του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ» η ιερή εικόνα θα αφιχθεί την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, προς τιμήν των πολιούχων της Νέας Ορεστιάδας Αγίων Θεοδώρων, που ήταν ποντιακής καταγωγής, και θα μείνει για προσκύνημα στους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου. Μετά την αναχώρησή της στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων θα παραχωρηθεί πιστό αντίγραφό της.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι ταυτισμένη με την ιστορία του Πόντου. Το δε μοναστήρι, κοντά στην ιστορική πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του Πόντου, την Τραπεζούντα, είναι ένα εμβληματικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού και του Χριστιανισμού στην περιοχή.

- Advertisement -

Οχτώ χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν καλά προστατευμένη στην κρύπτη της και περίμενε τους κτήτορες και δικαιούχους της να την βγάλουν στο φως και με την λάμψη της να γίνει αντικείμενο πίστης και λατρείας στη νέα πατρίδα. Με ενέργειες του Ελευθερίου Βενιζέλου και ως αποτέλεσμα της Ελληνο-Τουρκικής Συνεννόησης του 1930, ένας καλόγερος που ήξερε την τοποθεσία της μυστικής κρύπτης με την ιερή εικόνα και τα άλλα πολύτιμα κειμήλια, ταξίδεψε στον Πόντο για να φροντίσει την παραδώσει στην προστασία των αιώνιων θεματοφυλάκων της. Ο υπουργός Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ένθερμος υποστηρικτής της Ποντιακής υπόθεσης και πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας, Λεωνίδας Ιασωνίδης, είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Εν Ελλάδι υπήρχον Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν Πόντος. Με την εικόνα ήλθε και ο Πόντος». Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης ήταν αυτός που είχε προτείνει για τον επανενθρονισμό της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά την αναζήτηση ενός χώρου έξω από την Αθήνα που θα επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στο ποντιακό στοιχείο, που κατά κύριο λόγο είχε εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Η τοποθεσία στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας, προσφερόταν για την θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά, που από το 1951, κάθε 15 Αυγούστου, αποτελεί πόλο έλξης και συσπείρωσης για όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Έναρξη Λειτουργίας Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σαμοθράκης

Δεύτερη Ευκαιρία για Ενήλικες και Εργαζομένους - Που μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου...

More Articles Like This