9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

“Ασαφής” η κατάσταση μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία 

H προοπτική συγκυβέρνησης μεταξύ των δύο κομμάτων που πρώτευσαν μάλλον είναι αδύνατη, από την στιγμή που αυτά έχουν διαφορετικό προσανατολισμό – Το τουρκόφιλο Κόμμα DOST δεν μπήκε στην Βουλή

Τα δύο κόμματα που πρώτευσαν στις βουλγαρικές εκλογές έχουν λόγο -το καθένα για διαφορετικούς λόγους- να είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως και προβληματισμένα για την επόμενη μέρα. Δεδομένο είναι πως η προοπτική συγκυβέρνησης, μάλλον είναι αδύνατη, από την στιγμή που έχουν διαφορετικό προσανατολισμό.

Το κόμμα του Μπορίσοφ κράτησε την πρωτιά με διαφορά 5-6 μονάδες, και θα διατηρήσει την φιλοδυτική του τροχιά, παρ’ όλο που ο Μπορίσοφ, εκμεταλλευόμενος το φιλορωσικό πνεύμα των Βουλγάρων, λαΐκισε προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως η τοποθέτησή του βρίσκεται προς την Δύση. Πάντως, θα δυσκολευθεί περισσότερο από την προηγούμενη φορά να σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι το σύμμαχο δεξιό “Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ” δεν θα συμμετέχει στην επόμενη Βουλή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μεν δεύτερο, αλλά ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα, επειδή σε σύγκριση με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2014, έχει διπλασιάσει τις ψήφους του και κατόρθωσε να διατηρήσει τη δυναμική που πέτυχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πέρυσι. Όμως, το πρόβλημά του είναι, ότι ενώ στις προεδρικές εκλογές η δυναμική αυτή οδήγησε στις πρώτες θέσεις τον υποψήφιό του, Ρούμεν Ράντεφ, στην Προεδρία του κράτους, στις κοινοβουλευτικές εκλογές δεν ήταν επαρκής για να βγάλει το κόμμα πρώτο.

- Advertisement -

Αναφορά πρέπει να γίνει και στον ακροδεξιό συνασπισμό “Ηνωμένοι πατριώτες – Εθνικό Μέτωπο για Σωτηρία της Βουλγαρίας”, – “Ατάκα και VMRO” που κατατάχθηκε τρίτος και κατόρθωσε να εκτοπίσει το “Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών από τη δυνατή του μέχρι τώρα θέση ισορροπιστή στη βουλγαρική πολιτική. Το κόμμα αυτό έχει μουσουλμάνους ψηφοφόρους (τουρκικής καταγωγής και Ρομά), έχασε δε ψήφους από το αμιγώς τουρκόφιλο DOST, το οποίο υποστήριξε με όλα τα μέσα η Τουρκία, αλλ’ απέτυχε να εισέλθει στην Βουλή, μετά τις βουλγαρικές μεθοδεύσεις.

Θα μείνω στη βουλγαρο-τουρκική διένεξη, που έχει ενδιαφέρον, και ίσως δώσει μαθήματα σε πολιτικούς εν Ελλάδι που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν εθνική πολιτική, υπεράνω του κόμματός τους (γνωρίζω το ανέφικτο, αλλά δεν παύω να ελπίζω, ότι κάποτε ο λαός θα υποστηρίξει πολιτικούς που να αγαπούν πρωτίστως την Ελλάδα). Αλιεύω τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου, που θέλοντας και μη απηχεί τις απόψεις Ερντογάν.

Η Βουλγαρία απάντησε στις τουρκικές μεθοδεύσεις επηρεασμού του εκλογικού σώματος, με δικές της μεθόδους. Εγκατέστησε λίγα εκλογικά τμήματα στην Τουρκία για τους Βουλγάρους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους και με κυριλλικό (!) αλφάβητο ήταν γραμμένη η αίτηση για εκλογείς. Το κρατικό πρακτορείο TRT, μετέδωσε ότι η “Συμμαχία της Ένωσης” – DOST, που διεκδικούσε την ψήφο των Τούρκων παρεμποδίσθηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας (συγκέντρωσε το 2.95% των ψήφων, ενώ το όριο είναι 4%).

Η απόφαση την τελευταία στιγμή της βουλγαρικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να θέσει ως προϋπόθεση την συμπλήρωση μιας αίτησης με το κυριλλικό αλφάβητο, για τους ψηφοφόρους που θα ψήφιζαν στις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίθηκε έντονα από χιλιάδες ψηφοφόρους που περίμεναν στις κάλπες.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Τούρκων Βαλκανίων-Αιγαίου, Χουσεΐν Κοτζαμάν, στις δηλώσεις του τόνισε, ότι η συμμετοχή των Βουλγάρων πολιτών τουρκικής καταγωγής για τις βουλευτικές εκλογές ήταν θετική, αλλά η απόφαση να ανοίξουν μονάχα 30 κάλπες στο σύνολο της Τουρκίας επηρέασε πολύ αρνητικά το  αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο Κοτζαμάν υποδεικνύοντας ότι ο μικρός αριθμός στις κάλπες προκάλεσε τεράστια συμφόρηση, καθώς στα προηγούμενα χρόνια άνοιγαν 120 κάλπες, τόνισε ότι «διεξήχθη αντιδημοκρατική εκλογή».

Ο ίδιος αναφερόμενος και στο θέμα της συμπλήρωσης της αίτησης προσωπικά του ψηφοφόρου με κυριλλικό αλφάβητο, είπε ότι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν το αλφάβητο αυτό, γεγονός που δημιούργησε πολλά προβλήματα. Και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Προσφύγων Βαλκανίων (Bal-Göç), καθηγητής Γιουκσέλ Οζκάν, αναφερόμενος στην διεξαγωγή των εκλογών των Βούλγαρων πολιτών που ζουν στην Προύσα, κατηγόρησε του Βουλγάρους αρμοδίους, ότι δημιούργησαν πολλές δυσκολίες. «Ο ένας στους 3 ψηφοφόρους κατάφερε να ψηφίσει στις κάλπες», είπε και ότι «από τις 20.000 ψηφοφόρους στην Κωνσταντινούπολη, επειδή στήθηκε μονάχα μια κάλπη, ψήφισαν μόνον 1.800 ψηφοφόροι».

Να σημειώσω, ότι αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Βουλγαρία, μάλλον έφεραν το DOST εκτός Βουλής, επειδή συνολικά το τουρκικό κόμμα απέσπασε σε όλες τις χώρες της αλλοδαπής που ζουν Βούλγαροι, το 17,38% και ήρθε δεύτερο, μετά το GERB του Μπορίσοφ που συγκεντρώνει το 24,50% των ψήφων ενώ στην τρίτη θέση παραμένει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 12,76%.

Είναι σαφές, ότι έχει δρόμο πολύ ακόμη η Βουλγαρία, ώσπου να ηρεμήσει η πολιτική κατάσταση στην χώρα.

Μακεδών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This