9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

ΖΗΤΟΥΝ ΦΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ 

Να αξιοποιηθούν τα Αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξ/πολης για πτήσεις CARGO, μεταφοράς φρούτων και λαχανικών, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου – Φρέσκα προϊόντα, από το χωράφι στο ράφι, για όλη την Ευρώπη 

Για να βγει το προϊόν από το χωράφι στο ράφι χρειάζεται να διανύσει ενίοτε την εναέρια οδό, πλην όμως απαιτούνται γενναίες λύσεις από την αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

O αγρότης περιβαλλοντολόγος Κώστας Ζυγούλας, ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, πρότεινε, σε ειδική συνεδρίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τη μεσολάβησή της, ώστε να καθιερωθούν εμπορικές πτήσεις στα αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης. Στόχος είναι τα νωπά προϊόντα της περιοχής να ανοιχτούν σε νέες αγορές, αλλά και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου πρωτοστατεί στην περιοχή, αριθμώντας 730 μέλη που διαρκώς αυξάνονται. Ανάμεσα στις καλλιέργειες είναι το ρύζι και τα ψυχανθή, όπως τα γνωστά φασόλια Χρυσούπολης, η σόγια, ο ηλίανθος και οι δενδρώδεις, όπως ακτινίδια, σπαράγγια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα και καρύδια.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να γίνουν πτήσεις cargo φρούτων και λαχανικών από τα αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης, γιατί δεν υπάρχει η σχετική αδειοδότηση, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι που απαιτούνται», εξηγεί στην «ΥΧ». Τα ευπαθή προϊόντα, όπως το λευκό σπαράγγι, χρειάζονται άμεση μετακίνηση και μείωση του χρόνου παράδοσης. «Η Χρυσούπολη αποτελεί τη βασική περιοχή που τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα και τη Βόρεια Ευρώπη. Αντιπροσωπεύουμε το 65% της ελληνικής παραγωγής στο λευκό σπαράγγι. Επίσης, πολύ μεγάλη είναι η παραγωγή ακτινιδίου, το οποίο εξάγεται σε 42 χώρες». Η χρήση αεροπλάνου cargo θα επιτρέψει την ταχύτερη παράδοση προϊόντων στις υπάρχουσες αγορές και την επέκταση των εξαγωγών σε χώρες που δεν είναι εφικτή η οδική μεταφορά τους. «Υπάρχουν ρωσικά αεροσκάφη που επιτρέπουν μεταφορά φορτίου έως 180 τόνους», λέει ο κ. Ζυγούλας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη απαιτούν και νέους αεροδιαδρόμους και εδώ το μπαλάκι περνάει, στην περίπτωση της Καβάλας, στη Fraport Greece, καθώς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» συγκαταλέγεται στα 14 περιφερειακά, που παραχωρήθηκαν στη Fraport Greece. Το, δε, αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» θα ενταχθεί στο νέο Υπερταμείο.

Ο κ. Ζυγούλας σημείωσε ότι εμπορικές πτήσεις έχει μόνο η Κρήτη και πρόσθεσε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ενδιαφέρεται να υλοποιηθεί το εγχείρημα για εμπορικές πτήσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια σειρά αδειοδοτήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τελωνείο. «Απαιτείται χρόνος για τις αδειοδοτήσεις, γι’ αυτό θέλουμε την παρέμβαση της περιφέρειας. Εάν η διαδικασία κρατήσει χρόνια, θα έχουμε απώλεια εισοδημάτων και αγορών, εάν προλάβουν και διεισδύσουν άλλοι». Ακόμη, προσθέτει ότι δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα με το εμπάργκο της Ρωσίας, καθώς μεγάλος όγκος ακτινιδίων εξαγόταν εκεί οδικώς.

Μαρία Αμπατζή

***

Σημείωση Ε. Θ.:

Η πρόταση  του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου (παρόμοια είχε καταθέσει πριν από πολλά χρόνια η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ) έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή, καθώς εδώ στην Αλεξανδρούπολη, Ολλανδοί και Γερμανοί επενδυτές, ενδιαφέρονται για δημιουργία θερμοκηπίων που θα λειτουργούν με την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής Αρίστεινου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης οι Γερμανοί ενδιαφέρονται παράλληλα για ένταξη 500 στρεμμάτων για δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου (διαλογητήριο-συσκευαστήριο κ.λπ,) στην ίδια περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξ/πολης.

Ας ελπίζουμε πως έρχονται καλύτερες ημέρες για τον τόπο μας.

Σ. Κ.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This