9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

ΜΟΝΟ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τα κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Λαδόξερα Σαμοθράκης περιμένουν – Σύντομα έρευνες και στις Χερσαίες περιοχές του Έβρου κ.λπ.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, επί πολλά χρόνια, ενώ έχουν μειωθεί δραματικό τα εισοδήματα όλων των πολιτών -εκτός ολίγων- και γι’ αυτό η εσωτερική ζήτηση παραμένει χαμηλή και επομένως δεν βοηθά στη γρήγορη έξοδο από την ύφεση.

Οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε βασικά έργα υποδομής, είναι δύο σπουδαία εργαλεία για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και για τη σταδιακή υπέρβαση της ύφεσης και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όμως οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο, ακόμη και όταν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια, από το εσωτερικό, το εξωτερικό, η διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς.

Μία οικονομική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς, ταχεία έξοδο από την ύφεση, απορρόφηση των άνεργων και άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, θα επέλθει μόνο με μία θεαματική απογείωση της οικονομίας.

Αυτή την οικονομική απογείωση, μπορεί να επιτύχει η άμεση εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και κυρίως των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο υπέδαφος των χερσαίων εκτάσεων και των θαλασσών μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει πολλές έρευνες για τον εντοπισμό πολύτιμων ορυκτών, καθώς και κοιτασμάτων πετρελαίου, από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ινστιτούτου Γεωλογικών, Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), άλλα και από συνεργαζόμενες ξένες εταιρείες, με πολλά ευρήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ήταν εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, ιδίως τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Σήμερα όμως, με την αύξηση του αργού πετρελαίου και την προβλεπόμενη για το αμέσως προσεχές μέλλον ανοδική πορεία του, τα γνωστά κοιτάσματα πετρελαίου είναι εμπορικώς αξιοποιήσιμα.

Το πιο γνωστό κοίτασμα πετρελαίου, που εντοπίστηκε πριν πολλά χρόνια και από τότε είναι υπό εκμετάλλευση, είναι στον Πρίνο, κοντά στο νησί Θάσος, ενώ υπό εκμετάλλευση είναι και το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας.

Οι έρευνες για ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχαν διακοπεί επί 15 χρόνια, γιατί το κράτος μας είχε αρχίσει να διαλύεται, καθώς κυβερνήσεις και πολίτες ήταν απασχολημένοι με το καταναλωτικό πανηγύρι και οι υπουργοί με την προσπάθεια ικανοποίησης των συνδικαλιστών και των συντεχνιών.

Με την ψήφιση του νόμου 4001/2011 και τη δραστηριοποίηση του υφυπουργού ενέργειας, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 ένας νέος κύκλος αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο πέλαγος, στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκοί κόλπο, στο Κατάκολο και νοτίως τής Κρήτης, με ανάθεση σε διεθνείς εταιρείες τη διενέργεια σεισμικών και άλλων ερευνών ενώ θα προχωρήσει σύντομα η ανάθεση ερευνών και σε χερσαίες περιοχές του Έβρου, της Καβάλας, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, των Γρεβενών, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Μεσσηνίας και ενός κομματιού της Κρήτης.

Ήδη (Μάιος 2014) υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών κοινοπραξιών εταιρειών, για την εξόρυξη πετρελαίου στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο.

Οι κοινοπραξίες θα διενεργήσουν με δαπάνες τους γεωτρήσεις, σε μια έκταση περίπου 5.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επενδύοντας 60-800 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν διαγωνισμοί για τα πετρέλαια στο Ιόνιο και το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο Αιγαίο, έχουν προκαλέσει το αρπακτικό ενδιαφέρον της Τουρκίας, η οποία πότε απειλεί με πόλεμο τη χώρα μας, αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις, και πότε προτείνει συνεκμετάλλευση.

To 1982 η Τουρκία απείλησε με πόλεμο, αν γίνονταν γεωτρήσεις ανατολικά της Θάσου, στη θέση Μπάμπουρα, σε περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από την ξηρά, στην οποία οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ανάλογη ήταν η αντίδρασή της, όταν επιχειρήθηκαν έρευνες σε θαλάσσια περιοχή, μεταξύ της Μυτιλήνης και Λήμνου, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, όπως και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Η χώρα μας οφείλει να εγκαταλείψει την ψοφοδεή τακτική έναντι της Τουρκίας και να προχωρήσει: σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., όπως ορίζει η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας, που έχουν αποδεχθεί οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες πολλές, να χαράξει τις Α.Ο.Ζ. της, να παραχωρήσει δικαιώματα για έρευνες γεωφυσικές, σεισμικές και για γεωτρήσεις, προς ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μεγάλες αμερικανικές, ισραηλινές και ευρωπαϊκές εταιρείες, που υποστηρίζονται δυναμικά από τις κυβερνήσεις τους, ώστε να υπάρξουν ισχυροί σύμμαχοι για τη χώρα μας, τους οποίους μοιραία θα σεβαστεί ο κακός γείτονας.

Οι αναθέσεις ερευνών για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ και την αλλαγή στάσης τους έναντι της χώρας μας, από γεωπολιτική και γεωστρατηγική άποψη, γιατί μαζί με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μπορούν να οδηγήσουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, που όλοι επιθυμούν.

Η παρούσα κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ, δεν επιδεικνύει στα θέματα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας το απαιτούμενο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν ενημερώνει σχετικά τους πολίτες.

Επομένως αναμένουμε μία νέα κυβέρνηση, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This