9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

Μπήκε λουκέτο στο παράνομο τζαμί του Διδυμοτείχου

Για να λειτουργεί ένα “Μεστζίτ” πρέπει να έχει Άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πως παρουσιάζει το θέμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σουλεϊμάν Ματζίρ

Με εντολή της αστυνομίας έκλισε και το μεστζίτ που είχαν στήσει οι Μουσουλμάνοι Τουρκολάτρεις στο Διδυμότειχο του νομού Έβρου. Μετά από το περιστατικό με το μεστζίτ που βίωσαν οι Τούρκοι τις περασμένες μέρες στην Αλεξάνδρεια, τώρα η επιβολή απαγόρευσης και στο Διδυμότειχο, δημιουργεί θέματα για την ελευθερία λατρείας των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζίρ, αναφέρει πως η απόφαση για το κλείσιμο του μεστζίτ των Τούρκων της περιοχής είναι απαράδεκτη και δηλώνει πως ¨Το κλείσιμο του μεστζίτ μας,μας λύπησε πολύ. Πραγματικά είναι πολύ κρίμα.

Εμείς εδώ διδάσκαμε το Κοράνι στα παιδιά μας. Κάναμε τις προσευχές μας τις Παρασκευές. Ας μας δείξουν ένα μέρος, έστω και αν είναι εκκλησία, να κάνουμε εκεί τις προσευχές μας, επιθυμούμε να κάνουμε το ναμάζι μας.

Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ-πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στην εφημερίδα Γκιουντέμ σχετικά με το κλείσιμο του μεστζίτ, ανέφερε πως η σχετικά απόφαση του επιδόθηκε στις 9 Μαρτίου και περιέγραψε ως εξής τις εξελίξεις: Το μεστζίτ στο Διδυμότειχο άρχισε να λειτουργεί το 2016. Τελείται εκεί η θρησκευτική μας λατρεία, εκεί κάναμε τις προσευχές τις Παρασκευές και τις γιορτές. Παράλληλα δινόταν μαθήματα Κορανίου στα παιδιά μας.

Η απόφαση για κλείσιμο του μεστζίτ μας επιδόθηκε στις 9 Μαρτίου όταν μας κάλεσαν στην αστυνομία. Μας ανέφεραν πως για να συνεχίσει να λειτουργεί το μεστζίτ χρειάζεται να υπάρξει η αναγκαία άδεια από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά την επίδοση ο αστυνομικός διευθυντής Διδυμοτείχου μας είπε πως λυπάται αλλά είναι υποχρεωμένος να λάβει αυτή την απόφαση.

Μάλιστα, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση.

Ο Ματζίρ ανέφερε πως για τους ίδιους αυτό το θέμα είναι πολύ μεγάλο, ανέφερε πως πέρσι όταν θέλησαν να αναγνώσουν μεβλίτ στο τζαμί του Διδυμοτείχου αυτό εμποδίστηκε από κάποιους κύκλους και πρόσθεσε πως ο κόσμος της περιοχής είναι βαθιά στενοχωρημένος από αυτές τις εξελίξεις.

“ΑΡΧΙΣΑΜΕ

ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ”

Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ ανέφερε πως ¨Θελήσαμε να αναγνώσουμε μεβλίτ στο τζαμί αλλά θέλησαν να μας διώξουν από εκεί. Τώρα με μια άλλη εντολή θέλουν να κλείσουν το μεστζίτ μας.

Εγώ ρωτάω. Ποιος δίνει αυτές τις εντολές ; Εμάς δεν μας δέχονται πουθενά¨ και συνέχισε λέγοντας: ¨ Εμείς ως κόσμος της περιοχής, στην κατεύθυνση αυτών των εξελίξεων μέσω δικηγόρου αρχίσαμε νομικό αγώνα.

Αυτή την στιγμή οι αστυνομικοί μπροστά στο μεστζίτ συνεχίζουν να ελέγχουν το αν μπήκαμε μέσα ή όχι. Αυτή τη στιγμή η πόρτα του μεστζίτ είναι σφραγισμένη. Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος αλλά δυστυχώς έτσι είναι¨.

¨ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑΜΑΖΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΟΥΦΤΗ¨

Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ ανέφερε πως θέλουν να κάνουν το ναμάζι της Παρασκευής σε ένα τζαμί και συνέχισε λέγοντας: ¨Επιθυμούμε να κάνουμε το ναμάζι της Παρασκευής σε ένα τζαμί. Αλλά δεν κάνουμε ναμάζι πίσω από τον επιβληθέντα σε εμάς μουφτή, δεν θέλουμε να κάνουμε ναμάζι πίσω του.

Τις επόμενες μέρες σκεφτόμαστε να πάμε σε ένα κοντινό χωριό να κάνουμε εκεί την προσευχή της Παρασκευής. Δεν κατανοούμε όμως αυτήν τη συμπεριφορά ενάντια στον σύλλογο και στο μεστζίτ μας. Με αυτή την μορφή υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και μεστζίτ στην Ελλάδα.

Το ότι ο σύλλογος Διδυμοτείχου και το μεστζίτ εδώ βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοια συμπεριφορά είναι πολύ ανησυχητικό. Όλοι μας είμαστε πολύ στενοχωρημένοι.¨

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2785 14/3/2017

Σχ: Επιτέλους το έκλεισαν το ΠΑΡΑΝΟΜΟ εκεί τζαμί. Τώρα πρέπει να ακολουθήσει και το επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟ μεστζίτ του συλλόγου μουσουλμάνων Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη. 

Όποιος θέλει να ασκεί τα λατρευτικά του καθήκοντα να το κάνει σε έναν ΝΟΜΙΜΟ χώρο. 

Να βγάζει άδεια, να εγκρίνεται αό τις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά ας λατρεύει όποιον Θεό θέλει.

Latest News

Σε κατάσταση ετοιμότητας το αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Επί 24ωρου βάσεως, παρ’ όλο που η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% - Μειώθηκαν οι πτήσεις Κατά 50% είναι...

Διόπτρες για νυχτερινή όραση στην 12η Μεραρχία

Δώρισε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Ζακύνθου, για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών στον Έβρο Συνεπείς στην πρόθεση που είχε εκδηλώσει προ...

Ελληνική αυτόνομη συνοριοφυλακή χρειάζεται ο Έβρος

Τι προτείνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος - Να αποσπασθεί η Συνοριοφυλακή από την Ελληνική Αστυνομία και να αποτελέσει Ειδικό...

ΔΩΣΤΕ ΤΟ 12% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΑΜ-Θ»

Δεν πρέπει να μεταβληθεί η ακριτική μας περιοχή σε «Κρανίου τόπο» - Τώρα οι Επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, περισσότερο από κάθε άλλη...

More Articles Like This