9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η Τουρκία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο – Επανασχεδιάζονται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής και Μεσοποταμιας – ΗΠΑ και Ρωσία δεν αλλάζουν σχέδια και μοιραία βρίσκονται σε σύγκρουση με τα σχέδια του Ερντογάν, που δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει τος εξελίξεις    

 

Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο – και δεν εννοούμε τη μετάβαση από την προεδρευόμενη στην προεδρική δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι, δεν θα αλλάξει και πολλά όσον αφορά τη μετάβαση της Τουρκίας από το καθεστώς του έθνους-κράτους σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή μορφή, γιατί αυτό θα γίνει.

Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Σάικς – Πικό, με βάση την οποία η Αγγλία και η Γαλλία χώρισαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας σε προτεκτοράτα και ζώνες επιρροής, ο χάρτης της περιοχής αυτής επανασχεδιάζεται. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει από το 1991, οπότε και η Επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», και κορυφώνεται στις μέρες μας, με την Τουρκία να αντιδρά και να προσπαθεί να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον».

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, προσπαθεί να συμπεριλάβει εαυτήν στις δυνάμεις που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής και ιδιαίτερα της Συρίας, για να αποφευχθεί η παραχώρηση ομόσπονδου κράτους στους Κούρδους της Συρίας, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίησή του ανάλογο αίτημα των Κούρδων της Τουρκίας.

Ομως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Αυτό φέρνει σε σύγκρουση την Τουρκία πότε με την Ουάσινγκτον, πότε με τη Μόσχα, δημιουργώντας τον ορισμό του στρατηγικού αδιεξόδου για τον Ερντογάν. Να δούμε μόνο τι έγινε τις τελευταίες μέρες.

1 Μαρτίου: Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει και θα καταλάβει την Ιεράπολη – Μένπετζ, πόλη της Β. Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι, αν δεν αποχωρήσουν οι ένοπλες ομάδες των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG).

3 Μαρτίου: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή της Ιεράπολης, κατόπιν συμφωνίας με τους Κούρδους των YPG, και ανέλαβαν την ασφάλεια της περιοχής, μαζί με στρατεύματα του Ασαντ.

6 Μαρτίου: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισήλθαν και σταθμεύουν στην Ιεράπολη, για να αποτρέψουν συμπλοκές μεταξύ ομάδων που δεν ανήκουν στο Ι.Κ.

9 Μαρτίου: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τεθωρακισμένα με Σημαίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ και αξιωματικούς του αμερικανικού και του ρωσικού στρατού στην Ιεράπολη να φέρουν εκτός από τα διακριτικά της χώρας τους και διακριτικά των YPG.

17 Μαρτίου: Οι Κούρδοι επικύρωσαν το ομοσπονδιακό σύστημα των καντονιών Αφρίν, Κομπάνι και Τζεζίρε. Είχε προηγηθεί στις 1 Φεβρουαρίου διαρροή από τη Μόσχα του υπό διαμόρφωση νέου συντάγματος της Συρίας, στο οποίο οι Κούρδοι θα κερδίσουν την αυτονομία τους. Στις 29 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωνε ότι είναι δυνατόν η Συρία να ομοσπονδοποιηθεί.

20 Μαρτίου: Το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο καντόνι Αφρίν. Η Ρωσία διέψευσε την είδηση, όμως την ίδια μέρα κυκλοφόρησαν βίντεο με ρωσικά τεθωρακισμένα να κυκλοφορούν στο Αφρίν.

22 Μαρτίου: Ο στρατός και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους των YPG στην περικύκλωση της οιονεί πρωτεύουσας του Ι.Κ., της Ράκκας, με τους Κούρδους να καταγράφουν μεγάλες επιτυχίες στα πεδία των μαχών!

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις, που σταχυολογήσαμε, απλά για να περιγράψουμε την κατάσταση και να βγάλουν οι αναγνώστες μας τα δικά τους συμπεράσματα.

Η κίνηση του Ερντογάν να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, δεν μπορεί να αποτρέψει τις εξελίξεις. Ισως μάλιστα να τις χειροτερέψει…

Σάββας Καλεντερίδης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This