9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο σπινθήρας της αδιαφορίας έκαψε τα τζαμί Διδ/χου 

Δεν υπάρχει μελέτη της ξύλινης στέγης που χάθηκε – Πώς θα γίνει λοιπόν η αναπαλαίωση; – Τι λέγει  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων; – Γιατί η Υπουργός κ. Κονιόρδου έκλεισε την πόρτα στους ντόπιους δημοσιογράφους;  

 Σε σπινθήρα αποδίδει την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η φωτιά υπέβοσκε σε σημεία της ξύλινης στέγης μετά τους σπινθήρες από την οξυγονοκόλληση που είχαν δημιουργήσει μικρής έκτασης πρόβλημα το μεσημέρι. Η πυροσβεστική ρίχνει λοιπόν τις ευθύνες στο συνεργείο του εργολάβου, χωρίς να αναγνωρίζει τις δικές της. Δεν ήταν όμως οι εργάτες οι μόνοι που ευθύνονται.

Οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνώριζαν πολύ καλά πως εκεί εκτελούνται πρόδρομες εργασίες για να αυξηθεί το ύψος μιας από τις εσωτερικές σκαλωσιές. Σε ένα τέτοιο μνημείο και σε μια τέτοια συγκυρία, σαφώς και έπρεπε να είναι παρών κάποιος από αυτούς και να επιβλέπει τις εργασίες. Αυτή η βασική αρχή, δεν ίσχυσε. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως ήταν σε γνώση τους οι εργασίες, αφού η φύλακας της πόλης, η οποία έχει στην ευθύνη της όλα τα μνημεία, επομένως και το Βαγιαζήτ, άνοιγε με το δικό της κλειδί. Και το ερώτημα είναι: τι ώρα έκλεισε το μνημείο; Ενημέρωσε αρμοδίως τους αρχαιολόγους πως είχε ξεσπάσει φωτιά; Και μετά, πήγαν όλοι στα σπίτια τους και κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου;

Τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες από επίσημα χείλη του υπουργείου Πολιτισμού, ότι δηλαδή θα επισκευαστεί τάχιστα το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Η υπουργός, που δέχτηκε σφοδρή κριτική διότι την ημέρα της πυρκαγιάς πήγε ως συνοδός του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, αντί να μεταβεί στην ακριτική Θράκη, εδέησε να μεταβεί στο Διδυμότειχο με τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

- Advertisement -

Μετά την αυτοψία στο τζαμί δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από ό,τι είδε στο εσωτερικό (και από τα αποκαΐδια; ) και ειδικώς, όπως είπε, από την μοναδική τοιχογραφία, που αποτελεί uniqum για τον ισλαμικό κόσμο, η οποία, όπως φαίνεται από τις  υπουργικές δηλώσεις, σώθηκε. Μάλιστα, η υπουργός είπε πως δεν έχει πάθει κάτι από την αιθάλη (θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες αυτό).

Εκείνο που δεν είπαν, ήταν πως ο μιναρές του τεμένους έχει πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους που είχαν εκφραστεί. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, θα χρειαστεί να αποξηλωθεί το ανώτερο τμήμα του, ώστε να εξυγιανθεί. Ο μιναρές, που δεν είναι σύγχρονος του τεμένους, αλλά χτίστηκε 200 χρόνια μετά, έχει μια ελαφριά κλίση. Πάντως στο Διδυμότειχο έχουν μεταφερθεί γερανοί, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν για τις εργασίες στον μιναρέ, όπως και στα καμένα τμήματα του στεγάστρου, που πρέπει να καθαιρεθούν.

«Ηρθα να δω με τα μάτια μου την καταστροφή» είπε η κα Κονιόρδου, συμπληρώνοντας: «θα βρούμε τρόπο και διαδικασίες να αποκαταστήσουμε.» Όπως είπε, θα αναπροσαρμοστούν οι μελέτες που υπάρχουν, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η πλήρης αποκατάσταση της στέγης και θα επιστρατευθούν  ειδικοί επιστήμονες επί του ξύλου, από το Πολυτεχνείο.»

Η υπουργός επανέλαβε δηλαδή τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως κας Βλαζάκη, που τυγχάνει και αρχαιολόγος, και τα… κελεύσματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση. Και καλά. Η υπουργός είναι καλλιτέχνις. Οι αρχαιολόγοι όμως, πώς είναι δυνατόν να παραβλέπουν τις Χάρτες της Βενετίας, της Βαλέτας κ.λπ. οι οποίες ορίζουν σαφώς πως όταν έχουμε χάσει το μέγιστο μέρος του αυθεντικού υλικού, δεν επιτρέπεται η ανακατασκευή; Πού θα στηριχθούν επιστημονικά οι εργασίες, όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει πλήρης μελέτη της ξύλινης στέγης που χάθηκε; Το υπουργείο το αποκρύπτει επιμελώς, αλλά κανείς ποτέ δεν έχει μελετήσει το δεύτερο στρώμα, χάρη στο οποίο τα συναρμοσμένα ξυλάκια του πρώτου στρώματος έστεκαν στη θέση τους. Και δεν έχει γίνει η μελέτη, επειδή οι εργασίες, που έπρεπε να είχαν συνεχιστεί κατά το 2015, σταμάτησαν με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του λέει ότι με τον πιο «τραγικό τρόπο, την καταστροφή μνημείου, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι η αρχαιολογική αυτεπιστασία και όχι η εργολαβία, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος επέμβασης και σε ιστάμενα μνημεία, ιδίως σε εκείνα που είναι μείζονος ιστορικής σημασίας.»

Είναι μεγάλη πρωτοτυπία ένας σύλλογος να μην επιρρίπτει ευθύνες στην  νυν πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου, επί των ημερών της οποίας καταστράφηκε ένα τεράστιο μνημείο, αλλά στην προηγούμενη, η οποία είχε προγραμματίσει σειρά εργασιών που δεν έγιναν ποτέ… αν είχαν γίνει, η αναστήλωση θα είχε ολοκληρωθεί και το μνημείο δεν θα είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Ας σημειώσουμε τέλος πως στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν δέχτηκε να είναι παρόντες δημοσιογράφοι, μήπως και ειπωθεί κάτι… που δεν πρέπει να βγει προς τα έξω. Και ανθέλληνες λοιπόν οι συνάδελφοι του Εβρου. Αυτοί που συνυπάρχουν με τη μειονότητα και τη γνωρίζουν όσο δεν θα τη μάθει ποτέ κανένας υπουργός. Πολλώ μάλλον η συγκεκριμένη, που όπως είπε, είχε να πάει στον νομό από το 1975.

Αντιγόνη Καρατάσου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This