9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Η καλλιέργειά τους μπορεί να αναπτυχθεί και στον Έβρο – Μέχρι χίλια (1000) ευρώ το στρέμμα μπορεί να φθάσει η απόδοση – Χρήσιμη Εσπερίδα αύριο Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Φερών   

Εσπερίδα για τις προοπτικές και το πλαίσιο ανάπτυξης και πιστοποίησης προϊόντων του κλάδου των αρωματικών φυτών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 7 Απριλίου του 2017, στις Φέρες με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο, την πιστοποίηση προϊόντων και τις γενικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από ερευνητές και εμπειρογνώμονες των ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΙΝΕΒ του ΕΚΕΤΑ και των Φυτωρίων ΜΥΡΤΙΣ και από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.

- Advertisement -

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό , η προσέλευση ξεκινά από τις 18:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερών και η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30.

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται ώς φυτικό υλικό, ξερό ή χλωρό, είτε μεταποιημένα σε αιθέριο έλαιο και αποτελούν ένα νέο ελκυστικό κλάδο με προοπτικές ανάπτυξης και προσδοκίες για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Π.Ε. Έβρου.

Τα ξερά αρωματικά φυτά έχουν περισσότερο συμπυκνωμένο άρωμα από τα φρέσκα ενώ επίσης από τα αρωματικά φυτά παράγονται τα αιθέρια έλαια, που αποτελούν δευτερογενή προϊόντα και λαμβάνονται από το φυτό σε συμπυκνωμένη μορφή.

Ενδεικτικά χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων και ποτών για παρασκευή ροφημάτων, στην ζαχαροπλαστική, την μαγειρική, ενώ επίσης κάποια είδη προορίζονται για φαρμακευτική χρήση.

Τα πιο εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση είναι το τσάι του βουνού, η μέντα, η λεβάντα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το γλυκάνισο, ο βασιλικός, το μάραθο, το χαμομήλι, η δάφνη, ο δυόσμος, το κόλιανδρο, το κύμινο και το μελισσόχορτο.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Σταύρου Κατσιώτη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, στην εφημερίδα “Καθημερινή” (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9-4-2016) η καλλιέργεια των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών μπορεί να έχει οικονομικές αποδόσεις, από 400-1.000 ευρώ ετησίως το στρέμμα. Βεβαία η απόλυτη απόδοση ανά κατηγορία, εξαρτάται από το είδος και την μέθοδο καλλιέργειας.

Οι επιχειρηματίες μεταποίησης είναι άμεσα εξαρτημένοι από τους παραγωγούς και οι παραγωγοί αντίστροφα.

Για την προοπτική ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον τομέα των αρωματικών, είναι απαραίτητο οι επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε σταθερή ποιότητα και παραγωγή ενώ οι παραγωγοί να έχουν σταθερή απορρόφηση.

Σκοπός της ημερίδας είναι να συνδέσει τους αγρότες με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία ώριμων συνθηκών ανάπτυξης της δραστηριότητας. Επιμέρους στόχοι είναι:

1. να ενημερωθεί το κοινό που ενδιαφέρεται σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης, το πλαίσιο λειτουργίας, τις ιδιαιτερότητες, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

2. η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος για τον σχεδιασμό υποστηρικτικών δράσεων και ενεργειών

3. η σύνδεση και δικτύωση με αρμόδιους ερευνητικούς και ρυθμιστικούς φορείς

4. η προώθηση συνεργασιών και συνεργειών για την δημιουργία εμπορικών

σχημάτων

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα με το περάς των ομιλιών, να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές, στο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου.

Σημείωση Ε. Θ.:

Χθες η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ έγραφε για την “Αφάγωτη Προίκα” της Ελλάδος που είναι ο Ορυκτός μας Πλούτος.

Πηγή πλούτου και μάλιστα ανεκμετάλλευτη στον βαθμό που θα έπρεπε, αποτελούν και τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά που φύονται στον τόπο μας.

Καιρός να τα εκμεταλλευθούμε.

Σ. Κ.

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα συνεχισθεί η παραγωγή τμημάτων F-35 στην Τουρκία!!!

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγοράσουν τους S-400 της Τουρκίας – Απαιτείται άδεια της Ρωσίας, που δεν την...

Και η Μόσχα υπέρ της Αγίας Σοφίας

Έντονη αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Μήνυμα στον Ερντογάν, της Παγκόσμιας Χριστιανικής Νεολαίας 

Προσοχή στην πλανεύτρα θάλασσα

Δεν μιλά η πλανεύτρα θάλασσα παιδιά  προσοχή στα γαλανά νερά...

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

More Articles Like This