Home / Κοινωνια / ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ; 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ; 

Η έναρξη εκμετάλλευσης του Ζεολίθου της περιοχής, να μην γίνει αιτία καταστροφής, ούτε της «Καρακόπετρας» ούτε και του Δρυμού Πετρωτών-Μπάρας-Γιαλιάς-Πενταλόφου στο Τρίγωνο – Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμος Ορεστιάδος, σε συνεργασία με το “Δημοκρίτειο”

Το δάσος Πετρωτών-Μπάρας-Γιαλιάς-Πενταλόφου στο Τρίγωνο είναι μια περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους, που δεν αξιοποιήθηκε ούτε στην εποχή των κοινοτήτων ούτε και στη συνέχεια του «Καποδιστριακού» Τριγώνου, υπό τη σκέπη του οποίου βρέθηκαν για πρώτη φορά και τα 17 χωριά του Τριγώνου, που όμως δεν ταυτίστηκε με ένα ελπιδοφόρο όραμα και ένα βιώσιμο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης. Τα πράγματα χειροτέρεψαν στην επόμενη φάση της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης με τον «Καλλικρατικό» Δήμο Ορεστιάδας, που μέχρι τώρα δεν έχει να επιδείξει κάποια σημαντική παρέμβαση στην περιοχή. Στο δάσος ενεργός παραμένει ο Περιηγητικός Σύλλογος Πενταλόφου «Δρυμός», που με την εθελοντική δραστηριότητα και προσφορά των μελών του έχει αξιοποιήσει το στρατιωτικό φυλάκιο της Μπάρας με συνεχή παρουσία και δράση εδώ και δέκα και πλέον χρόνια. Η υπαρκτή δομή του Παραδοσιακού Μύλου στα Πετρωτά παραμένει αναξιοποίητη, όταν μετά βίας ο Δήμος Ορεστιάδας διοργανώνει ετησίως έστω και μια εκδήλωση λίγων ωρών στις εγκαταστάσεις του, για τη δημιουργία των οποίων ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές!

Σήμερα που πάλι τα Πετρωτά βρίσκονται στην επικαιρότητα, αν εξαιρέσουμε τις αυτονόητες δράσεις των τοπικών συλλόγων και παραγόντων, όλοι οι υπόλοιποι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν να παρουσιάσουν έστω και μια δράση με τη δική τους υπογραφή και πρωτοβουλία; Ποιες ήταν οι δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ορεστιάδας όλα αυτά τα χρόνια και τι σχεδιάζει να κάνει στην περιοχή; Ποια ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στην πρώτη θητεία της και πως πορεύτηκε μέχρι τώρα στα δυο χρόνια της δεύτερης θητείας της; Κι ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδίου και πρωτοβουλιών η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο διεργασιών και εξελίξεων για τις οποίες δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και εκδηλώνεται μια απίστευτη προθυμία υποστήριξης αποικιοκρατικών σχεδίων ληστρικής εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου με αναμενόμενη και νομοτελειακή συνέπεια την οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση μιας περιοχής με ένα μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, αφού η πέτρα της μας έδωσε διαπολιτισμικά μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος στο Τριεθνές Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας. Εάν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός η «Καρακόπετρα» ως εμβληματικό σύμβολο μιας μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς 2.500 ετών θα είναι παρελθόν. Όσοι μιλάνε και υπερασπίζουν αυτό σχεδιασμό συντελούν σε ένα οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα, το οποίο θα γίνει φοβερή πληγή στο φυσικό τοπίο των Πετρωτών και στο σώμα της κοινωνίας του Τριγώνου, που έχει πληγεί από πρακτικές ανίκανων και καταστροφικών διοικήσεων. Βάζουν στην κυριολεξία φουρνέλο στην «Καρακόπετρα»! Είναι οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα, που ανεξάρτητα από τις συνέπειες στους πολιτικούς διαχειριστές όλων των επιπέδων (αυτοδιοικητικό-περιφερειακό-κεντρικό πολιτικό σύστημα),το οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να το επιτρέψουμε να συμβεί. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη των επιλογών του και είναι σίγουρο πως γι αυτές θα αξιολογηθεί, θα επιδοκιμαστεί, θα αποδοκιμαστεί και στο τέλος θα κριθεί.

Είναι σίγουρο επίσης ότι όσοι και όσες υποστηρίζουν αυτό τον σχεδιασμό δεν έχουν καμία επαφή και γνώση της πραγματικότητας της περιοχής. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: εάν δεν υπήρχε η δραστηριοποίηση του ιδιώτη επιχειρηματία για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου,όλοι αυτοί πως έχουν συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο για μια άλλη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής; Να μας το πουν με ονοματεπώνυμο! Αυτό προτείναμε ή προτείνουμε ως δείγμα ενός στοιχειώδους και οφειλόμενου αυτόχθονου προβληματισμού και σχεδιασμού για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Δήμος Ορεστιάδας όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλίες, κάτι δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, και συνιστά ένα μείζον πολιτικό έλλειμμα των αλλεπάλληλων «Καλλικρατικών» διοικήσεών του. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να κινηθεί προς δυο κατευθύνσεις: πρώτον ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών (στρατιωτικό φυλάκιο «Ω», πέτρινα κτίρια διμοιρίας, δημοτικό σχολείο Πετρωτών) και δεύτερον στην υπογραφή σύμβασης με το Τμήμα Δασολογίας-Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με στόχο τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας Μελέτης Τοπικής Χλωρίδας, που πολύ σύντομα μπορεί να καταστεί κέντρο αναφοράς ευρύτερου διαπεριφερειακού και διαβαλκανικού ενδιαφέροντος. Να υποστηρίξει άμεσα μεταπτυχιακές επιστημονικές έρευνες και εργασίες για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Είναι μια ακόμη ευκαιρία επαναπροσανατολισμού του Δήμου Ορεστιάδας! Όταν η τοπική διεκδίκηση για την ίδρυση των δυο τμημάτων στεφόταν με επιτυχία με την υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων από τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, ήταν σαφές σε όλους μας ότι θα έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά, ώστε το Πανεπιστήμιο να παίξει το ρόλο στην ανασυγκρότηση της περιοχής. Παρά τα βήματα αυτό δεν έχει συμβεί. Ο Δήμος Ορεστιάδας επί 17 χρόνια δεν ανατρέπει τα δεδομένα. Το ελάχιστο αντίδωρο που οφείλει ο Δήμος Ορεστιάδας στο Δημοκρίτειο. Μέχρι τώρα στα 17 χρόνια δεν χρηματοδότησε ούτε μια μεταπτυχιακή έρευνα για την απόκτηση επιστημονικής γνώσης για την περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ανάλογους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς. Με το Πανεπιστήμιο ο Δήμος Ορεστιάδας έχει μια μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα, που παραμένει ανεκμετάλλευτη. Όσα χρήματα κι αν δαπανήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα πιάσουν τόπο και η προσφορά στην τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό δεν συμβαίνει και πρέπει να αλλάξει!

Η παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στη Νέα Ορεστιάδα είναι το πιο ελπιδοφόρο γεγονός που πήραμε από τον 20ό αιώνα και μαζί του μπορεί η πόλη με την ευρύτερη περιοχή της να ελπίζει σε έναν 21ο αιώνα ανοιχτών οικονομικών και πολιτιστικών οριζόντων. Η «Καρακόπετρα» μπορεί να γίνει το «Α και το Ω» της τοπικής χλωρίδας, το Δημοκρίτειο όμως μπορεί να γίνει «το Α και το Ω» της τοπικής ανάπτυξης, της οικονομικής ανασυγκρότησης και της πολιτιστικής θωράκισης της Νέας Ορεστιάδας. Αυτή την «Α-Β» μπορούμε να την διαβάσουμε όλοι μαζί και να έχουν να αφηγούνται τα παιδιά των παιδιών μας ως μια Κιβωτό αξιών και προσφοράς στον τόπο; Αυτή είναι η πρόκληση!

…………………….………………………………………………………………………………………………………………….

Αυτή ήταν η δική μου κατάθεση στο δημόσιο διάλογο, πριν αρκετούς μήνες, για το θέμα της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Τριγώνου Ορεστιάδας. Παραμένω και σήμερα σ΄ αυτό το πλαίσιο θέσεων και απόψεων. Θα υπάρξει και συνέχεια.

Σταύρος Παπαθανάκης