Home / Κοινωνια / ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η Τουρκία είναι ορκισμένος εχθρός μας, με στρατηγικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και την Θράκη – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “κατάπιε” την πρόκληση της τουρκικής ακταιωρού, που έβαλε με πραγματικά πυρά, μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα  

 Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν καθημερινά την ένταση των προκλήσεων -εναέριων και θαλάσσιων- στο Αιγαίο, νομίζοντας ότι θα πτοηθεί η χώρα μας και θα υποκύψει στις αξιώσεις τους, για παραχώρηση του μισού Αιγαίου, ή για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γιατί, αυτό είναι το ψητό και γι’ αυτό προκαλούν, κατασκευάζοντας γκρίζες ζώνες και παλαβές θεωρίες, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ή ότι κάποιες βραχονησίδες είναι δικές τους, επειδή έτσι γράφουν τα σχολικά βιβλία τους.

Προφανώς βρίσκονται ακόμη στην-παιδική ηλικία και επιμένουν να αγνοούν τη Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και στα νησιά, επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, στις όποιες οι χώρες θα έχουν αποκλειστική εκμετάλλευση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου.

Σημειωτέο ότι αυτή τη Σύμβαση την έχουν υπογράψει όλες οι πολιτισμένες και ειρηνικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Τουρκίας, που οφείλει να τη δεχθεί αν θέλει να γίνει μέλος τής ΕΕ.

Πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο τού 2016, οι αφελείς πολιτικοί μας πίστευαν ότι τις προκλήσεις τις δημιουργούν oι Ένοπλες Δυνάμεις, που ήταν κατεστημένο, και παρά την αντίθετη άποψη τής πολιτικής ηγεσίας, ενώ φαινόταν από την συμπεριφορά όλων ότι υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων και προθέσεων μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Σήμερα, που ο Σουλτάνος Ερντογάν είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της «δημοκρατίας», πρωθυπουργός, αρχιστράτηγος, ως ελέγχων πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ετοιμάζει και τον προσωπικό του στρατό, τα πιστά σε αυτόν τάγματα, δίκην γενιτσάρων, είναι σαφές ότι αυτός διατάζει τις στρατιωτικές προκλήσεις και επιδιώκει ένα αιματηρό επεισόδιο, όπως άλλωστε το είπε και ο παριστάνων τον «πρωθυπουργό» υποτακτικός του.

Παλαιότερα, το ενδιαφέρον των ελληνικών ‘Ενόπλων Δυνάμεων ήταν στραμμένο προς τον βορρά, όπου υπήρχαν κομμουνιστικές χώρες, ενώ η Τουρκία θεωρούνταν «φίλη και σύμμαχος», κατά τα παραμύθια της εποχής εκείνης.

Όταν όμως τον Σεπτέμβριο του 1955, ό τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση του επίσημου κράτους, κατέστρεψε τον Ελληνισμό στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, όλοι κατάλαβαν από που προερχόταν ο πραγματικός κίνδυνος και ότι η Τουρκία ήταν ορκισμένος εχθρός μας και είχε στρατηγικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Έκτοτε, αρκετές φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία, λόγω της Κύπρου και των προκλήσεων της, και πριν και μετά τη στρατιωτική εισβολή στη μεγαλόνησο το 1974.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ηττοπαθείς και κατέστησαν ψοφοδεείς έναντι της Τουρκίας, η οποία, όπως διδάσκει η Ιστορία, καταλαβαίνει μόνο την ωμή στρατιωτική δύναμη και όχι τα ανούσια διπλωματικά διαβήματα.

Άλλωστε, ούτε οι σύμμαχοι μας στη Δύση θέλησαν να συνετίσουν τη θρασύτατη γείτονα, ούτε το NATO, στο όποιο συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Και όμως κάποιες χρονικές περιόδους είχαμε υπεροπλία στον αέρα, άλλα καμία κυβέρνηση δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Ήδη η Τουρκία και ο Σουλτάνος της κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις, με παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από νησιά μας, με είσοδο πολεμικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, με άσκοπες βόλτες φρεγατών τους στο Αιγαίο, ενώ προστέθηκε και ένα νέο στοιχείο, ο παροξυσμός των ΜΜΕ τους, που δημιουργούν καθαρά πολεμικό κλίμα και διεγείρουν τον λαό κατά τής χώρας μας.

Πριν από λίγες ημέρες όμως το ποτήρι ξεχείλισε, όταν τουρκική ακταιωρός έβαλε με πραγματικά πυρά στα χωρικά ύδατά μας.

Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απασχολημένη με διορισμούς «ημετέρων», το κατάπιε, ενώ η πρόκληση ήταν casus belli, ή τουλάχιστον βύθισης της ακταιωρού.

Oι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν με περισσότερα μαχητικά στον αέρα, με αναχαιτίσεις και εικονικές αερομαχίες με τα τουρκικά αεροσκάφη, με πολεμικά πλοία πού πλέουν στο Αιγαίο και παρακολουθούν στενά τα τουρκικά σκάφη, με εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων στα νησιά και με ανάλογες εκπομπές στα ελληνικά κανάλια, που δημιουργούν κύματα αισιοδοξίας και εθνικής υπερηφάνειας.

Ευχαρίστως ακούστηκε η είδηση ότι προωθείται αναβάθμιση των F16 και προαγορά των νέων μαχητικών (ΗΠΑ) F35, καθώς και η κατάταξη οπλιτών μακράς θητείας στις ειδικές δυνάμεις.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα: απαιτείται μία πλήρης και εκτεταμένη πολεμική προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων, αγορά νέων αναγκαίων οπλικών συστημάτων, ικανοποίηση των υλικών αναγκών των μονίμων στελεχών όλων των βαθμίδων, εκπαίδευση του προσωπικού για πόλεμο ή θερμό στρατιωτικό επεισόδιο με την Τουρκία.

Η πολεμική προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει την πολεμική ετοιμότητα για άμεση ανταπόδοση πληγμάτων και υλοποίηση μαζικών αντιποίνων, αν και όταν χρειαστεί.

Η πολεμική προετοιμασία θα επιτρέψει την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης και θα καλύψει έτσι το κόστος της.

Άλλωστε, όταν πρόκειται για τη σωτηρία της Πατρίδας, χρήματα πάντοτε εξευρίσκονται.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, 

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών