9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Υπό μελέτη τα ψηφιδωτά της Πλωτινούπολης Διδ/χου

Σε έναν από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος αναδεικνύεται η πόλη που ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός, δίνοντας το όνομα της συζύγου του


Σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος αναδεικνύεται η Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου, που χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή εποχή του 2ου αι. μ.Χ.

Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος για την ανασκαφή της Πλωτινόπολης κ. Ματθαίος Κουτσουμανής με επισκέπτες στο χώρο του μεγάλου ψηφιδωτού.

Ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποιεί τις ανασκαφικές έρευνες, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θράκης Ματθαίος Κουτσουμανής, εκτιμά πως πρόκειται για δάπεδο λουτρού, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικής πολυτελούς κατοικίας.

Τα μοτίβα δε του ψηφιδωτού, που πλαισιώνοναι από πτηνά, βλαστόσπειρες, κισσόφυλλα, καθώς και ιχθυοκένταυρους, νηρηίδες και ερωτιδείς πάνω σε δελφίνια, έχουν κατασκευαστεί με βάση γεωμετρικά θεωρήματα, γεγονός που έχει καταπλήξει τους επιστήμονες.

Ο κ. Α. Λιπορδέζης στο Κέντρο Θρακικών Μελετών Διδυμοτείχου κατόπιν πρόσκλησης των Καστροπολιτών και του Δ. Διδυμοτείχου στην εκδήλωση ¨Πλωτινόπολη το Δίδυμον κλέος του Διδυμοτείχου¨.

Μάλιστα, ο γνωστός μαθηματικός Αθανάσιος Λιπορδέζης, ήδη τα μελετά μέσω δύο σύγχρονων κλάδων της μαθηματικής επιστήμης, των εθνομαθηματικών και των εικαστικών μαθηματικών, και σύντομα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις του.

«Έχω επισκεφθεί δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μοτίβα της Πλωτινόπολης με έχουν συγκλονίσει. Περιλαμβάνουν μηνίσκους του Ιπποκράτη, εμβαδά κυκλικών τομέων, ρόμβους, κανονικά εξάγωνα, μοτίβα που κατασκευάζονται με διαβήτη και κανόνα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι κ Κουτσουμανής και Λιπορδέζης εν μέσω των μελών του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλόγου Διδυμοτείχου ¨Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση¨, μετά το τέλος της εκδήλωσης ¨Πλωτινόπολη το Δίδυμον κλέος του Διδυμοτείχου¨.

Παράλληλα, έχουν ανακαλυφθεί και υδραυλικά δίκτυα και ένα πηγάδι, εντυπωσιακά δείγμα τεχνολογικών κατασκευών.

Την Πλωτινόπολη είχε ιδρύσει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός, δίνοντάς της το όνομα της συζύγου του Αρίστης Πλωτίνης.

Πάντως, η αρχαιολογική σκαπάνη, έχει φέρει στο φως και ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση του χώρου από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.), μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο του 6ου αι. μ.Χ.

inkomotini.blogspot.gr

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This