9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΔΙΔ/ΧΟΥ

Σοβαρές ζημίες σημειώθηκαν στο ιστορικό κτίριο – Πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από εργασίες οξυγονοκόλλησης – Ήταν το πρώτο τζαμί που κτίσθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους, πολύ πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως – Θα επωφεληθεί ο Ερντογάν;

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, στον Έβρο.

Η φωτιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ενώ επεκτάθηκε γρήγορα.

- Advertisement -

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 54 πυροσβέστες και 19 οχήματα να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο τέμενος ενώ διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά.

Το τέμενος, που δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα γίνονταν εκεί εργασίες αποκατάστασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Τρίτης κατά την διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης είχε και πάλι ξεσπάσει μικρής έκτασης πυρκαγιάς.

Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στον χώρο, η φωτιά, που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα, εξαπλώθηκε γρήγορα και εκφράζονται φόβοι ολικής καταστροφής.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό) αλλά ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά. Λέγεται αλλιώς «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί.

Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, που βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης, ενώ το Μεγάλο Τέμενος καταλαμβάνει μαζί με τους εξωτερικούς του χώρους συνολικό εμβαδόν ενός στρέμματος.

Σημειώνουμε ότι το Τέμενος Βαγιαζήτ ήταν το πρώτο τζαμί που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς, επί Ευρωπαϊκού εδάφους, πολύ πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

xanthinea.gr

Ανακοίνωση της Μουφτείας

Διδυμοτείχου

Σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης λύπης και πόνου. Το Τέμενος Μπεγιαζίτ  Κεραυνού στο Διδυμότειχο υπέστη μεγάλες καταστροφές από μια πυρκαγιά που δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε. Ψύχραιμα θα αναμένουμε το αποτέλεσμα της προανάκρισης που διεξάγει η Πυροσβεστική.

Είναι, επίσης, ανάγκη να παρέμβει ο Εισαγγελέας τον οποίο και θα επισκεφθώ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια. Οι Μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες εμπιστευόμαστε την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα κάνει ότι πρέπει όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευθύνες για την καταστροφή εκεί που ανήκουν αλλά και για να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα της αποκατάστασης του Ιερού Τεμένους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου που επικοινώνησε μαζί μου για να μου εκφράσει τη λύπη και την συμπαράσταση των Χριστιανών συμπολιτών μας αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων που με ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και μου μετέφερε τα αισθήματα λύπης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Η Μουφτεία Διδυμοτείχου αφού συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες αρχές για να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση, θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να στηρίξει την αποκατάσταση του ιερού Τεμένους.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ευχαριστώ, επίσης, τους πυροσβέστες που έκαναν ότι μπορούσαν για να σβήσουν τη φωτιά.

Προσευχόμαστε όλοι στον Παντοδύναμο και Πολυεύσπλαχνο Αλλάχ να μας δώσει δύναμη για να αντέξουμε τη μεγάλη αυτή λύπη, σοφία για να σχεδιάσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και ελπίδα ότι τα σχέδια μας θα γίνουν πραγματικότητα ώστε το Ιερό Τέμενος να αποκατασταθεί.

Μουφτεία Διδυμοτείχου

Η πυρκαγιά στο τέμενος

Βαγιαζήτ, ο Ερντογάν

και η παροιμιώδης έλλειψη

προνοητικότητας της Ελλάδας

Η παροιμιώδης έλλειψη προνοητικότητας του ελληνικού κράτους εκδηλώνεται κατά καιρούς με διάφορες αφορμές. Και κάθε φορά εκείνο που μπορεί να καταπλήξει ακόμη και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή, είναι η αδυναμία κατανόησης της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα σε ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και κάποια ζητήματα υψηλού συμβολισμού.

Ακόμη ένα τέτοιο παράδειγμα υφίσταται πλέον, έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα ξημερώματα ίσως το σημαντικότερο μέρος του Τεμένους Μεχμέτ (ή Βαγιαζήτ) στο Διδυμότειχο. Ίσως στην πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να διαφυλάξει την ακεραιότητα ενός μνημείου που με τις πρόνοιες του ιδίου είχε χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο ήδη από το 1946.

Το τέμενος σταμάτησε να χτίζεται το 1402, όταν δηλαδή ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ηττήθηκε και εν συνεχεία κυριολεκτικά «εγκλωβίστηκε» και πέθανε αιχμάλωτος του Μογγόλου εμίρη Ταμερλάνου. Η ήττα των Τούρκων στη μάχη της Άγκυρας το 1402 από τους Μογγόλους θεωρείται και η αιτία της πεντηκονταετούς «παράτασης ζωής» της περικυκλωμένης Κωνσταντινούπολης ως το 1453.

Τελικά ολοκληρώθηκε το 1420 επί Μεχμέτ Α’ και η σημασία του στην οθωμανική ιστορία είναι υψηλή.

Γνωστός για την εξωτερική πολιτική του μέσω τζαμιών και δη μνημειωδών όπως το Μεχμέτ στο Διδυμότειχο που είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο στην Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του τζαμιού, μέχρι που οι εργασίες ξεκίνησαν, φυσικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για προβοκάτσια, αν και οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν κάποιο εργατικό λάθος.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο εμπρησμός από ακραία στοιχεία. Η κρίσιμη λεπτομέρεια έγκειται στη χρονική φάση και τον συνδυασμό που εκ των πραγμάτων θα κάνουν ο Ερντογάν και οι παράγοντες του ΑΚΡ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι της άνευ λαϊκίστικου προηγουμένου προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να συσπειρώσει το σώμα ενόψει της 16ης Απριλίου δεν έχει διστάσει να συγκρουσθεί με Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, τοποθετώντας τους ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών σε έναν άτυπο «άξονα του κακού» που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας.

Παρά την εμφανή ύφεση στην ένταση στο Αιγαίο, έπειτα από την αμερικανική παρέμβαση πριν δύο εβδομάδες, ο φόβος της αναζωπύρωσης της τουρκικής προκλητικότητας δεν έχει παρέλθει.

Ας αναλογιστεί κάποιος τη συναισθηματική φόρτιση κάθε Έλληνα όταν μαθαίνει για την καταστροφή ενός ελληνικού ναού στην νότια Αλβανία ή την Τουρκία, ακόμη και όταν πρόκειται για ατύχημα. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις, οι πρώτες αντιδράσεις; Μάλλον εκείνες που «αναβλύζουν» συναισθηματισμό και συνωμοσία.

Ακριβώς δηλαδή, εκείνα τα δύο στοιχεία που ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις τελευταίες εβδομάδες για να κερδίσει το δημοψήφισμά του.

Λίγη προσοχή, λοιπόν, οι καιροί δεν συγχωρούν λάθη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν με αφορμή κάτι που διαχωρίζει μια ευρωπαϊκή χώρα από τους επιθετικούς γείτονές της: Τον σεβασμό και την διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των «άλλων».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

kathimerini.gr

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Νέες επιδοτήσεις στέγασης και συντάξεων

Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ και επίδομα 250 ευρώ - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ...

More Articles Like This