Home / Κοινωνια / Κάνουμε ό,τι μπορούμε για παράταση των δεσμών μας

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για παράταση των δεσμών μας

Οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης διώχνουν ξένους φοιτητές από Ελληνικά Παν/μια, που θα πλήρωναν δίδακτρα 8.000 ευρώ τον χρόνο

Είναι γνωστό στους πάντες πλέον ότι οι δανειστές πίνουν το αίμα των Ελλήνων εδώ και εφτά χρόνια και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους με τόκο.

Ουσιαστικά, έχουν στήσει ένα σύστημα κερδοσκοπίας με δύο πυλώνες: Να ελέγξουν όλο τον δημόσιο πλούτο και να αισχροκερδούν.

Ολα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, όμως, εμείς οι Ελληνες κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παρατείνουμε τα δεσμά και να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τους εαυτούς μας.

Πέραν των τραγικών πολιτικών επιλογών που έκανε ο λαός μας, αποδεικνύεται κάθε μέρα με πόσο σαθρό τρόπο ήταν δομημένο το ελληνικό κράτος.

Αγκυλώσεις και απίστευτες δυσλειτουργίες, σπατάλες και γραφειοκρατία, κομματικό κράτος και ασυδοσία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δημοσίου, με τις επιπτώσεις να αγγίζουν και τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που ορισμένα από αυτά τα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν και περιορίστηκαν, παραμένουν τεράστιες δυσλειτουργίες που φτάνουν στα όρια κάθε πολίτη ο οποίος θέλει να χτίσει μια επιχείρηση, κάθε επαγγελματία ή κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και άλλου είδους αγκυλώσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για ακατανόητες ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης που αδυνατεί να νομοθετήσει ακόμα και το αυτονόητο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αλαλούμ με τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για ξένους φοιτητές, που θα πλήρωναν δίδακτρα.

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του και υφίσταται τεράστιες περικοπές λόγω Μνημονίων) επεξεργάστηκε ένα λεπτομερές σχέδιο για τη δημιουργία προγράμματος σπουδών στα αγγλικά, που θα το καθιστούσε άκρως ελκυστικό σε ξένους σπουδαστές, κυρίως από την Κίνα, και θα έφερνε τεράστια έσοδα.

Η πρόταση είχε ως αφετηρία τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το πράσινο φως για την οργάνωση στην αγγλική γλώσσα προπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία».

Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές για αυτό το αντικείμενο, ποιος μπορεί άραγε; Κι όμως!

Το υπουργείο Παιδείας είπε «όχι»! Και μάλιστα, για να δικαιολογηθεί, επικαλέστηκε το αστείο επιχείρημα «δεν υπάρχει θεσμικό και νομικό πλαίσιο».

Ε, λοιπόν, κύριε Γαβρόγλου, αν δεν υπάρχει το πλαίσιο, να το φτιάξετε. Γι’ αυτό δεν σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός; Για να αλλάξετε τα κακώς κείμενα και να φέρετε κάτι καινούργιο; Πόσο κωμικό είναι να κρύβεται μια κυβέρνηση πίσω από την ανικανότητα των προηγουμένων…

Το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί να είναι τριετούς διάρκειας και το ύψος των διδάκτρων έχει οριστεί στα 8.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, είχε ήδη εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον από νέους που κατοικούν στην Ε.Ε. αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κίνα, όπως προανέφερα.

Μάλιστα το ίδρυμα και η κινεζική πρεσβεία είχαν έλθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα. Τόσο καλή προετοιμασία είχε γίνει! Φανταστείτε, λοιπόν, πόσα έσοδα θα χάσει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Αθηνών (αλλά και ευρύτερα η ελληνική οικονομία) σε μια περίοδο που και το τελευταίο ευρώ είναι υπερπολύτιμο.

Κι όλα αυτά εξαιτίας της συριζαίικης ιδεοληψίας του κ. Γαβρόβλου και των συμβούλων του. Επιπρόσθετα, το ΕΚΠΑ χάνει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει διεθνή αίγλη και διασυνδέσεις με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια αλλά και να κυριαρχήσει παγκοσμίως στον τομέα των ελληνιστικών σπουδών, στον οποίο θα έπρεπε να έχει το «μονοπώλιο».

Αυτά είναι, λοιπόν, τα εγκλήματα που κάνει η πατρίδα μας, βγάζοντας μόνη της τα μάτια της.

Για τέτοιες απαράδεκτες πολιτικές παραλείψεις δεν μας φταίνε οι δανειστές, αλλά το ξερό μας το κεφάλι.

Κι όλα αυτά για να μην κατηγορήσει το αριστερό ακροατήριο τον κ. Γαβρόγλου ότι έβαλε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Να τους χαιρόμαστε!

Δημήτρης Ριζούλης

 

Σημείωση Ε.Θ.

Αντίστοιχο πρόγραμμα για ξένους φοιτητές που θα πλήρωναν δίδακτρα είχε εκπονήσει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Και εδώ από το Υπουργείο Παιδείας υπήρξε παρόμοια άρνηση.

Κατά τα άλλα “σχίζουμε τα Μνημόνια”.

Σ.Κ.