Home / Κοινωνια / Το βρωμικό χρήμα από την λαθρομετανάστευση

Το βρωμικό χρήμα από την λαθρομετανάστευση

Πάνω από πέντε (5) ΔΙΣ ΕΥΡΩ τα κέρδη των διακινητών, αναφέρει έκθεση της  INTERPOL – “Ασύμμετρη απειλή” κατά της Ελλάδος στα χέρια του Ερντογάν 

Πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων το 2015, αναφέρει έκθεση της Ιντερπόλ και την επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Έτσι, πίσω από το δράμα των προσφύγων και των  μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, υπάρχει και μία όχι ευχάριστη οικονομική πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Foreign Affairs ο δρ Νίκος Δενιόζος, ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και τέως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Europol, τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι το κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, για το 2015, ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ -ποσό που επιβεβαιώνουν τόσον η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) όσο και η Europol.

«Εννέα στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2015, βασίστηκαν σε “υπηρεσίες διευκόλυνσης”, κυρίως δίκτυα εγκληματιών πού προσαρμόζουν και επεκτείνουν την δράση τους σε όλο το μήκος των προσφυγικών διαδρομών.

Το ποσοστό δε αυτό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος», υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι περισσότεροι από τους 1 εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες πού εισήλθαν σε κράτη-μέλη της ΕΕ τον περασμένο χρόνο πλήρωσαν από 3.000 έως 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους να κυμαίνεται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές και οι συνένοχοι τους έχουν δημιουργήσει δίκτυα επιχειρήσεων μέσω των οποίων πραγματοποιούνται επενδύσεις σε εστιατόρια, εταιρείες μεταφορών, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οπωροπωλεία.

Οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας, τεράστιο όγκο ρευστού. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών έχουν την ίδια υπηκοότητα με αυτήν των μεταναστών, αλλά συχνά διαθέτουν άδεια παραμονής στην ΕΕ ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ’ όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές πού διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές, και καιροσκόπους διαμεσολαβητές που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές, ενδεχομένως δε να βοηθούν και στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων», αναφέρει η έκθεση.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να επιτρέπουν την διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου ή να απελευθερώνουν πλοία δωροδοκούμενοι, καθώς κατεγράφη μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εμπόριο διακίνησης.

Περίπου 250 κύριοι τόποι παράνομης διακίνησης-όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί ή αεροδρόμια- έχουν ταυτοποιηθεί από τις Διωκτικές Αρχές κατά μήκος των διαδρομών, εκ των οποίων 170 εντοπίζονται εντός της ΕΕ και 80 εκτός της Ένωσης.

Το 2015 η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών πραγματοποίησε επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας με πλοιάρια την Μεσόγειο από την Τουρκία ή την Λιβύη. Στην συνέχεια ταξίδεψε οδικώς.

Περίπου 800.000 βρίσκονται ακόμη στην Λιβύη περιμένοντας να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημειώνει η έκθεση.

Οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι πιθανώς θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιλέγονται περισσότερο οι αερομεταφορές ως μέσο μεταφοράς από τους πρόσφυγες, που θα ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα, τα οποία τους χορηγούν οι διακινητές.

Όπως τονίζεται, οι οδοί διακίνησης μεταναστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για την διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι μπορεί να τις επιλέξουν ξένοι μαχητές για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Στό επίπεδο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Ιντερπόλ, το οργανωμένο έγκλημα έγκειται σε πολυπλόκαμες οργανώσεις, που θέλουν να εξουσιάζουν και να ελέγχουν την όλη διάρθρωση του υποκόσμου. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, που επεκτείνονται σε περισσότερα τού ενός κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για την παράνομη μετανάστευση, οι ερασιτέχνες διακινητές λαθρομεταναστών (1.300 μόνον στην Τουρκία), οι μικρές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και τα διεθνή δίκτυο/διακίνησης λαθρομεταναστών αποτελούν λειτουργικές συνιστώσες της διάρθρωσης και της διοίκησης.

Ειδικότερα, η κατηγορία των ερασιτεχνών διακινητών λαθρομεταναστών αναφέρεται σε αυτούς πού «παρέχουν στους μετανάστες μία απλή υπηρεσία», όπως, για παράδειγμα, μεταφορά προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα.

Μερικοί από τους διακινητές αυτής της κατηγορίας είναι περιστασιακοί διακινητές που χρησιμοποιούν δικά τους μέσα μεταφοράς. Επισημαίνεται ακόμα ότι πολλούς από αυτούς τους διακινητές τους ανακαλύπτουν μεγάλες ομάδες, οι όποιες διακινούν μετανάστες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να εργαστούν γι’ αυτές.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, τονίζει ο δρ Νίκος Δενιόζος, είναι να υπάρχει μία «ασύμμετρη απειλή», που υπονομεύει την ισχύ του ενιαίου γεωγραφικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου της Ένωσης, αλλά και την Ελλάδα.

Διότι, η μετανάστευση, ως «ασύμμετρη απειλή», είναι σήμερα και γερό χαρτί στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν που, μετά τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική μας χώρα, θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές ο προπομπός ενός επικίνδυνου εθνικο-ισλαμισμού -που ήδη αποτελεί απειλή για την δημοκρατική Ευρώπη. Και όχι μόνον βέβαια.

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος

Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων