Home / Πολιτικη / “ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ποσοστό του “ΟΧΙ” στο Προξενείο Αθηνών-Πειραιώς έφθασε στο 85% – Στο Προξενείο Θεσ/νίκης, στο 76% – Μόνο στο Προξενείο Κομοτηνής, υπερίσχυσε το “ΝΑΙ” που έφθασε στο 59% – Άρχισε η αμφισβήτηση του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν και για πολλούς αναμενόμενο, ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις κάλπες που στήθηκαν για τους Τούρκους ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν επιθυμούν την συνταγματική αλλαγή που προωθεί, με το εντυπωσιακό ποσοστό 77%!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό στην Αθήνα, όπου το ΟΧΙ άγγιξε το 85%!

Έκπληξη αποτελεί το προξενείο Ρόδου, στο οποίο στις εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα AKP ήταν πρώτο με διαφορά, ενώ σημαντικό ποσοστό είχε λάβει και το εθνικιστικό MHP.

Στο δημοψήφισμα ψήφισαν 52% ΟΧΙ και 48% ΝΑΙ.

Τέλος, μόνο στο προξενείο της Κομοτηνής η κάλπη είπε ναι με ποσοστό 59%, αν και από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών θα περίμενε κανείς ότι το ΝΑΙ θα μπορούσε να λάβει υψηλότερα ποσοστά.

Συνολικά είχαν στηθεί 14 κάλπες στην Ελλάδα, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να φθάνει τα 10562 άτομα. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 77,8% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τουρκικό Τύπο.

Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στην πρώτη εικόνα μπορείτε να δείτε το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, όπου φαίνεται πως το ΟΧΙ συγκέντρωσε το 77% των προτιμήσεων και το ΝΑΙ το 23%.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν δείτε αναλυτικά τι ψήφισαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις κάλπες που είχαν στηθεί κατά σειρά:

Στην πρεσβεία της Αθήνας (περιοχές Αθήνα – Πειραιά), στην Θεσσαλονίκη, στο Προξενείο Κομοτηνής και στο προξενείο της Ρόδου.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

ΝΑΙ     ΟΧΙ

Προξενείο Αθηνών – Πειραιά         15%    85%

Προξενείο Κομοτηνής  59%    41%

Προξενείο Ρόδου 48%    52%

Προξενείο Θεσσαλονίκης 24% 76%

ΣΥΝΟΛΟ  23%    77%

Εν τω μεταξύ, άρχισε η αμφισβήτηση του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Χιλιάδες Τούρκοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού» φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Καντικόι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατευθύνονταν προς τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Την ίδια ώρα χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «έχουμε δίκιο, το «όχι» θα νικήσει».

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, φώναζαν «το «όχι» δεν τελείωσε» και το «»όχι» επικράτησε», συνθήματα τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στους δρόμους απ΄όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, στα παράθυρα των κτιρίων, πολλοί χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σε γενικές γραμμές διακριτική κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση ενόψει του ενδεχομένου να ακουστούν συνθήματα που θα κρίνονταν υβριστικά προς τις τουρκικές αρχές.

Κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 13 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.