9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ: ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ;

Οι “Τουρκολάγνοι” που κάθε τόσο καταφεύγουν στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι τους “καταπιέζει”, είναι αυτοί που θέλουν να εξαφανίσουν τους Πομάκους της Θράκης και την γλώσσα τους 

  Διάφοροι “τουρκολάγνοι” περιφέρονται στις Βρυξέλλες και σ΄ άλλες “ισχυρές” πρωτεύουσες και διαμαρτύρονται για την “καταπίεση” της υποτιθέμενης “τουρκικής” μειονότητας της Θράκης, από το ελληνικό κράτος. Βρίσκουν πολλά  πρόθυμα αυτιά ,που γνωρίζουν βεβαίως ότι τους λένε ψέμματα,αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Στην Θράκη υπάρχει πράγματι ρατσισμός και καταπίεση. Αλλά από ποιούς και εναντίον ποίων. Το δημοσίευμα από την εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ που εκδίδεται από το Κέντρο Πομακικών Ερευνών είναι κατατοπιστικό. Οι Πομάκοι είναι αυτοί που γίνονται θύματα από τους “βραχίονες” του τουρκικού προξενείου στη Κομοτηνή. Οι Πομάκοι είναι αυτοί που έχουν αφεθεί στη τύχη τους από το ελληνικό κράτος.

Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα:

- Advertisement -

Αυτόπτης μάρτυρας μας κατήγγειλε το ακόλουθο περιστατικό: ομάδα νεαρών Πομάκων μαθητών συνομιλούσαν στα πομάκικα απέναντι από τη δημοτική αγορά της Κομοτηνής, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Φιλικής Εταιρείας. Τότε, τυχαία, περνούσε από εκεί γνωστός συνταξιούχος μουσουλμάνος γιατρός ο οποίος μόλις άκουσε να μιλιούνται τα πομάκικα εξεμάνη και άρχισε να φωνάζει στους νεαρούς «τι γλώσσα είναι αυτή που μιλάτε; Σταματήστε πια να τη μιλάτε»! Οι νεαροί μαθητές έκπληκτοι έφυγαν τρομαγμένοι. Επρόκειτο μάλλον για μαθητές του ιεροσπουδαστηρίου, καταγόμενους από τα πομακοχώρια της Κομοτηνής.

Οι νεαροί ήταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική επίθεση. Άλλωστε, ο φόβος γύρω από τη γλώσσα και την καταγωγή τους, τους συνοδεύει παντού! Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η πομακική γλώσσα συνεχίζει να παραμένει υπό

διωγμό και να απειλείται με αφανισμό από τους φανατικούς.

Το περιστατικό μας πάει πίσω δεκαετίες, όταν η τουρκόφωνη εφημ. ΤΡΑΚΥΑ

προέτρεπε και απειλούσε τους Πομάκους να μη μιλούν τη γλώσσα τους.

«Ήρθε νομίζουμε η ώρα να εγκαταλειφθεί η γλώσσα αυτή και να μιλιούνται καθαρά τουρκικά. Στην περιφέρεια της Κομοτηνής, μια ομάδα χωριών την απέρριψε, στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Ήδη δεν πρέπει να έχει μείνει κανείς εκεί, που να τη μιλάει. ΗΟργάνη και η Νυμφαία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία… Σε πολλά χωριά της περιφέρειας Ξάνθης, υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοίκων που δεν καταλαβαίνει την τουρκική γλώσσα. Αν και σε όλα τα σχολεία των χωριών η διδασκαλία γίνεται στα τουρκικά, εν τούτοις, αυτό δεν είναι αρκετό, επειδή πολλά κορίτσια δεν παρακολουθούν τα μαθήματα και επομένως τα τουρκικά δεν μπαίνουν σε όλα τα σπίτια. Οι επικεφαλής των χωριών γνωρίζουν αναμφίβολα πολύ καλά τα τουρκικά και τα μιλούν στην πόλη. Όταν όμως βρεθούν μεταξύ τους στην πόλη, συνεχίζουν να μιλούν εκείνη τη διάλεκτο. Εάν αφενός οι ηγέτες των χωριών και αφετέρου οι κάτοικοι της πόλης συστρατευθούν εναντίον αυτής της διαλέκτου, θα προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία και στη μειονότητα και στα συγκεκριμένα χωριά. Οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να αποφασίσουν να μιλάνε μόνο τουρκικά στο σχολείο, στο τζαμί και στις μεταξύ τους συζητήσεις. Αν ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο και στο σπίτι, τότε, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα γλυτώσουμε από αυτή τη συμφορά. Οι αστοί δεν πρέπει να διστάζουν να προειδοποιούν τους χωρικούς, που κατεβαίνουν στην πόλη, να μιλούν τουρκικά. Σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση αυτή μπορούν να παίξουν οι ιεροκήρυκες και οι θρησκευτικοί λειτουργοί»

Η ρατσιστική αυτή συμπεριφορά με τις απειλές και την ψυχολογική βία και κάθε ανάλογη περίπτωση, θα φτάνει εκ μέρους μας, από εδώ και πέρα, σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Π. Καρβουνόπουλος

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Αγώνας του «Φοίνικα Αλεξανδρούπολης» στο κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος»

Ως «Φοίνικας Αλεξανδρούπολης», σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, το...

More Articles Like This