9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Γνωρίζετε ποιος ήταν ο Κων/νος Αλτιναλμάζης;

Το νέο Οικοπάρκο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πήρε το όνομά του – Μάθετε οι νέοι ποιος ήταν 

 Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης (1876 – 15 Μαρτίου 1948) υπήρξε Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης για είκοσι χρόνια και με το έργο του μεταμόρφωσε την πόλη από χωριό σε μια σύγχρονη πολιτισμένη πόλη, όπου έγινε ιδιαίτερα αγαπητός.

Μαζί με τον αδερφό του Εμμανουήλ ήταν οι πρώτοι Δημοτικοί άρχοντες της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι και σήμερα ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης θεωρείται ο μακροβιότερος αιρετός Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης (1924-1941).

Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης του Ιωάννη και της Χαρίκλειας, ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας των βιομηχάνων Αλτιναλμάζηδων, που διέθετε αλευρόμυλους, παγοποιείο, ποτοποιία και ψυγεία. Γεννήθηκε το 1876 στην Αδριανούπολη και πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1948 ως Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, σε ηλικία 72 ετών. Παντρεύτηκε την Ελένη Πινάτζη από την Κίο της Μικρασίας και απέκτησαν μια κόρη, τη Σόφη, μετέπειτα Δημουλά.

- Advertisement -

Μετά τις σπουδές του, επέστρεψε στην Αδριανούπολη και παρ’ όλου που ήταν νέος επιστήμων, η ευρισκόμενη σε μεγάλη δράση τότε Ελληνική Κοινότητα τον όρισε Γενικό Γραμματέα του τότε φημισμένου στο πανελλήνιο Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, που ήταν και ένα παράνομο παράρτημα της ακόμα δρώσης στη Θράκη, Φιλικής Εταιρείας. Το 1919 έγινε πρόεδρος του. Αργότερα του ανατέθηκαν πόστα σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα και σωματεία, εθνικά και φιλανθρωπικά της Αδριανούπολης, στα οποία η προσφορά του ήταν μεγάλη. Ως επιθεωρητής του Κοινοτικού Ορφανοτροφείου, αποκάλυψε τη μυστική αλληλογραφία πέντε αλβανόφωνων, υπότροφων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, με το Αλβανικό Κομιτάτο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φαν Νόλι. Μετά την κατάληψη της Αδριανούπολης από τα στρατεύματα μας, η Ύπατη Αρμοστεία Θράκης, τον διόρισε Δημαρχιακό Επίτροπο και τον απέστειλε στην Αλεξανδρούπολη προς υποδοχήν των δημάρχων της παλαιάς Ελλάδας. Διετέλεσε και βοηθός του Τούρκου Δημάρχου Σεφκέτ Μπέη.

Η όλη του ελληνική δράση ήταν φυσικό να κινήσει εναντίον του το μίσος των Βουλγάρων, οι οποίοι μετά την υποχώρησή τους από την Αδριανούπολη, τον καταδίκασαν σε θάνατο μαζί με άλλους δώδεκα προύχοντες. Ευτυχώς σώθηκαν όλοι από τη σύγχυση που επικράτησε με την επέλαση του ιππικού Εμβέρ Πασά. Η εθνική συμφορά και η κατάρρευση του Μκρασιατικού μετώπου σταμάτησαν τη δράση του Κωνσταντίνου Αλτιναλμάζη στην Αδριανούπολη, ο οποίος μαζί με το κύμα των προσφύγων της έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα και άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Ο δικηγόρος Κ.Μανατός και οι αρχές της τότε νέας Αλεξανδρούπολης, κάλεσαν τον Κ.Αλτιναλμάζη, για να παραλάβει από τον πρώτο διορισμένο δήμαρχο και αδερφός του Εμμανουήλ, την δημαρχία, που του την παρέδωσε στις 28 Οκτωβρίου 1924. Ακολούθησαν οι πρώτες δημοτικές εκλογές, στις 25 Οκτωβρίου 1925, από τις οποίες ανεδείχθη ο πρώτος αιρετός της Δήμαρχος της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης διετέλεσε αιρετός δήμαρχος επί τέσσερις συνεχείς δημοτικές περιόδους: 1925-29, 1929-33, 1933-37 και 1937-41. Ο υπόλοιπος χρόνος 1941-8, του αναγνωρίσθηκε ως συντάξιμος και έτσι η συνολική του υπηρεσία ήταν 22 έτη. Παρόλα αυτά το 1946, ανέλαβε και πάλι Δήμαρχος της πόλης, που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε.

Από τα πρώτα έργα του Κωνσταντίνου Αλτιναλμάζη, ήταν η φροντίδα για την πυρόσβεση και για το λόγο αυτό προέβη στην αγορά του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος και έτσι σχηματίστηκε η πρώτη Πυροσβεστική Ομάδα του Δήμου.

Η ύδρευση της πόλης, ενισχύθηκε με την κατασκευή υδατοδεξαμενής, που δέχθηκε τα υπόγεια νερά του ποταμού και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Εξωπόλεως. Η καθαριότητα και η αποκομιδή των σκουπιδιών της όλο και αυξανόμενης πόλης ήταν έργο της Δημαρχίας του. Από την πρώτη του εκλογή ακόμη, μερίμνησε για τον αθλητισμό και με την έμπνευση και τη βοήθεια του ταγματάρχου Διοσκουρίδη κατασκευάστηκε το πρώτο Δημοτικό Στάδιο της πόλης (σήμερα Εθνικό Στάδιο Φώτης Κοσμάς). Στο στάδιο αυτό τελέστηκαν οι Πανθρακικοί Αθλητικοί Αγώνες στίβου το 1930 και οι Πανελλήνιοι του 1953. Κατά τη δεύτερη τετραετία του, συστάθηκε η πρώτη Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξανδρούπολης και εγκρίθηκε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης. Από τα λοιπά έργα του ξεχωρίζουν, η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Αλεξανδρούπολης, τα πρώτα Δημοτικά Σφαγεία, οι Δημοτικές αποθήκες εύφλεκτων υλών, τα καταστήματα πωλήσεων ιχθύων (ψαραγορά), η εγκατάσταση θερμών και ψυχρών θαλάσσιων λουτρών, η κρασπέδωση δια χαλικοστρώσεως και συνεχής επίστρωση με ποταμίσια χαλίκια των οδών Εμπορίου, Μαζαράκη κ.α.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία και στην εκφορά της σορού του παρέστησαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των δημοτών άλλων θρησκευμάτων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ασφυκτικά γεμάτος όπως και ο προαύλιος χώρος. Γι αυτό η σορός του μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία μεταφέρθηκε εκτός του Ναού για λαϊκό προσκύνημα, όπου εκφωνήθηκαν οι επικήδειοι λόγοι.

Σήμερα η σορός του βρίσκεται στα Παλιά Νεκροταφεία, στον οίκο Κωνσταντίνου Ι. Αλτιναλμάζη.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This