9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΚΕΝΑ ΑΠΟ DIGEA

Τα Δωρεάν Δορυφορικά πιάτα δεν έλυσαν το πρόβλημα – Ελλειπής παραμένει η τηλεοπτική κάλυψη των ακριτικών περιοχών στον Έβρο και Βορ. Αιγαίο – Συζήτηση την Δευτέρα στην Βουλή

 Καίρια ερωτήματα για το τηλεοπτικό σήμα στον Έβρο και τη Θράκη, θα συζητηθούν την Δευτέρα (15/05) στην Ολομέλεια της Βουλής

Η  Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για το τηλεοπτικό σήμα στις ακριτικές περιοχές με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή της συμπεριέλαβε το σύνολο των κοινοβουλευτικών ενεργειών (Ερωτήσεις και Αναφορές) που έχει κάνει ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης για το θέμα του ελλιπούς τηλεοπτικού σήματος στον Έβρο (Μάκρη, Δίλοφος, Κριός, ορεινός όγκος) και τη Σαμοθράκη, όπου ανέδειξε το σχετικό πρόβλημα, μιλώντας για επικοινωνιακή απομόνωση που βιώνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.

- Advertisement -

Η ΝΔ είχε προχωρήσει σε μια σειρά προγραμμάτων, με χρηματοδότηση από τον ΕΣΠΑ, για την παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ και σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα οποία όμως ανακάλεσε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Παππάς, οφείλει να εξηγήσει για ποιο λόγο προχώρησε στην ανάκληση των συγκεκριμένων προγραμμάτων και ποιο είναι το συνολικό κόστος του έργου που υλοποιεί σήμερα το Υπουργείο.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση της κας Ασημακοπούλου:

***

Θέμα: «Σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές».

Κατά την μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση η πληθυσμιακή κάλυψη που προβλεπόταν και υλοποιήθηκε ήταν στο 96,2%, από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης για ιδιωτικό επίγειο ψηφιακό δίκτυο.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάδοση του τηλεοπτικού σήματος, λόγω και  του ιδιαίτερου ανάγλυφου της ελληνικής επικράτειας, σε περιορισμένο αριθμό οικισμών σε απομακρυσμένες περιοχές, προβλεπόταν η τοποθέτηση μικρών και χαμηλού κόστους κεραιών από τούς Δήμους, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για λόγους εθνικούς, αποφάσισε να διασφαλίσει αποτελεσματικά το θέμα σε δύο ευαίσθητες εθνικά περιφέρειες, την Ανατολική Μακεδονία και  Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα με δύο αποφάσεις του τότε Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ.Δασκαλάκη (151.157/ΨΣ6021-Α2 και 151.156/ΨΣ6038-Α2) εντάχθηκαν στις 23.1.2015 οι  παραπάνω Περιφέρειες στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”   για χρηματοδότηση των δαπανών «παροχής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της περιφέρειας ΑΜΘ» και «υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», προκειμένου να επιτραπεί η κάλυψη αυτών των ακριτικών περιοχών με προϋπολογισμό 638.700 ευρώ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 559.500ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων ήταν 5.8 μήνες για την Αν. Μακεδονία Θράκη και 7 μήνες για το Βόρειο Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό έως το καλοκαίρι του 2015 θα είχε λυθεί το πρόβλημα τηλεοπτικής κάλυψης στις ευαίσθητες αυτές περιοχές της πατρίδας μας καλύπτοντας την ανάγκη για ενημέρωση 200.000 περίπου συμπατριωτών μας.

Στις 14.5.2015 ο προκάτοχος του κ. Παππά στο Υπουργείο, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ.Σπίρτζης με απόφασή του (151.664/ΨΣ2695-Α2) ανακάλεσε την ένταξη μεταξύ άλλων και των συγκεκριμένων έργων, με το προσχηματικό αιτιολογικό, ότι αποτελούν κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι είχαν έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ουδέποτε ήρθε καταγγελία ή εκκίνησε η ΕΕ διαδικασία EU Pilot.

Με σειρά ερωτήσεων και αναφορών (οι από 17.6.2016, 5.9.2016, 16.1.20017 και 31.3.2017) ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημοσχάκης επισήμανε στο Υπουργείο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές περιοχές λόγω του ελλιπούς τηλεοπτικού σήματος στο νομό Έβρου.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Παππάς στην πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη μιλώντας για την τοποθέτηση δορυφορικής κεραίας σε ακριτικό χωριό του Νομού, δήλωσε, ότι έλυσε ένα πρόβλημα, αφού το διαφήμισε κατά την τακτική του σε όλα τα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες με διθυραμβικό τρόπο. Βέβαια το θέμα αυτό είχε ήδη λυθεί μέσω  Κοινοτικών ενισχύσεων από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ σε αντίθεση με τη δράση του Υπουργού ΨΠΤΕ, όπου ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 1,9 εκ ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με την ΚΥΑ 834/4.4.2017 (ΦΕΚ Β’ 1203) .

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Γιατί ανακαλέσατε την ένταξη των παραπάνω έργων, τα οποία θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και ποιο το κόστος της ανάκλησης αυτής; και Β) Ποιο είναι το συνολικό κόστος της πιλοτικής δράσης που επικαλείστε, ποιός είναι ο χρόνος υλοποίησης του έργου και ποια η πληθυσμιακή κάλυψη του έργου;

***

Σημείωση Ε. Θ.:

Η ουσία είναι πως μπορεί οι κάτοικοι των περιοχών στο Νομό Έβρου που προαναφέρθηκαν, να μην βλέπουν Τηλεόραση, όμως εξακολουθούν να πληρώνουν το “χαράτσι” υπέρ της Κρατικής Τηλεόρασης, με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Και κάτι ακόμα.

Μήπως στην συζήτηση που θα γίνει την προσεχή Δεύτερα στην Βουλή, θα έπρεπε να εξετασθεί και το θέμα των Τουρκικών Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών εκπομπών, που βομβαρδίζουν τις ελληνικές συχνότητες, ψηφιακές και αναλογικές;

Σ. Κ.

Προηγούμενο άρθροH γιορτή της μητέρας
Επόμενο άρθροΗ ΘΡΑΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ…
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This