Home / Κοινωνια / Συνεργασία του Δ.Π.Θ. με Ιαπωνική Εταιρεία Καπνών

Συνεργασία του Δ.Π.Θ. με Ιαπωνική Εταιρεία Καπνών

Η JAPAN TABACCO INTERNATIONAL αγοράζει εκλεκτά καπνά της Θράκης – Χρηματική ενίσχυση στο “Δημοκρίτειο” για μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων 

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. η τελετή απονομής του Μεταλλίου του Πανεπιστημίου στην εταιρεία Japan Tobacco International. Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους της JTI ο κ. Edoardo Voletti, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα.

Την τελετή άνοιξε με προσφώνησή του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η JTI δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καπνοπαραγωγική ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανέφερε πως η ευποιία της εταιρείας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της  διακρίνεται σε δύο διαστάσεις: στην εσωτερική, για την οποία έχει βραβευθεί με το βραβείο Best Workplace, και την εξωτερική, η οποία συνίσταται στη φροντίδα της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Η παρουσία της JTI στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς περιβάλλει με εμπιστοσύνη και στηρίζει τον υψηλής ποιότητας ελληνικό καπνό και τους έλληνες καπνοπαραγωγούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δίνοντας κίνητρα διατήρησης του κοινωνικού ιστού. Επίσης ο κ. Καραμπίνης ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο διάστημα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της JTI Hellas και του Δήμου Μύκης, με την οποία η JTI Hellas ανέλαβε να υποστηρίξει οικονομικά  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να εκπονήσει ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχέδιο Αξιοποίησης των Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μύκης», ένα Δήμο που βρίσκεται σε μια ορεινή και αγροτικά μειονεκτική περιοχή της Θράκης. Το έργο συνίσταται στην εκπόνηση μελέτης με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής.Τέλος, τόνισε ότι το Δ.Π.Θ. τιμά την Japan Tobacco International ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των καπνικών προϊόντων και τις δράσεις της για την εισαγωγή μοντέλων λειτουργίας που προάγουν τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα, την επιδίωξη της στήριξης τοπικών κοινωνιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής τους.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Καθηγητής κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας ο οποίος παρουσίασε το διεθνή επιχειρηματικό κολοσσό που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί 26.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης και δυναμικής. Τόνισε τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη δημιουργία δομών και έργων με σημαντικό αντίκτυπο σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Μετά την ανάγνωση του Ψηφίσματος της Συγκλήτου, ο Πρύτανης κ. Αθ. Καραμπίνης επέδωσε το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου και το Ψήφισμα στον κ. Edoardo Voletti, Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Tobacco International Hellas.

Η συνεργασία μεταξύ της JTI και του Δ.Π.Θ. είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος, καθώς δημιουργείται επέκταση των δράσεων και της φήμης του Πανεπιστημίου, καλύτερες σοδειές για τη βιομηχανία και σημαντική υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου Μύκης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ.Ζαγναφέρης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Δ. Πολιτειάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης  κ. Χ. Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Π. Ταρενίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Αγροτικών Συνεταιρισμών,  Καπνοπαραγωγικών Συνεταιρισμών κ.ά.