9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Το διασυνοριακό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Έβρου

Θα λειτουργήσει στην Ορεστιάδα από τον Σεπτέμβριο – Ξεχάστηκαν οι παραγωγοί Γάλακτος Έβρου και Σαμοθράκης

Ανοίγει εκτός απροόπτου, ξανά τις πύλες του και στελεχώνεται με κτηνιατρικό προσωπικό πιθανώς μέχρι και το Σεπτέμβριο το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων που εδρεύει στην Ορεστιάδα Έβρου, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στην εισαγωγή ζωονόσων εξαιτίας της γειτονικής Τουρκίας, το οποίο παραμένει τα τελευταία χρόνια κλειστό.

Το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων είχε ιδρυθεί στην Κάτω Οινόη Ορεστιάδας με κονδύλια από το Interreg III PHARE CBC Ελλάδα – Βουλγαρία 2000 – 2006, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

- Advertisement -

Τα εγκαίνια του κτηρίου, που περιλαμβάνει τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού περίπου 550 μέτρων, έγιναν τον Ιούνιο του 2008 και εκεί στεγάστηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βορείου Έβρου.

Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Τσιρώνη έγινε με αφορμή, επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Έβρου, Τάσος Δημοσχάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ, ρώτησε γιατί αποκλείστηκαν οι παραγωγοί του Έβρου και της Σαμοθράκης, από τα κονδύλια για την ενίσχυση του τομέα του γάλακτος, που πήραν νησιά, τα οποία δέχτηκαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Ο κ.Δημοσχάκης εξήγησε πως ο Έβρος δέχεται 550 έως 600 άτομα, κάθε 24ωρο και, όπως λένε, οι κάτοικοι βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στις αυλές, στα σπίτια, στα χωράφια, στους στάβλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, εξήγησε πως αυτό που έγινε στα νησιά ήταν άνευ προηγουμένου με τις συνεχόμενες προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, αλλά υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει διάθεση να βοηθήσει τον Έβρο.

Ο κ.Δημοσχάκης επέμεινε ότι οι παραγωγοί του Έβρου και της Σαμοθράκης βρίσκονται σε δυσχερέστατη θέση, διότι είναι δίπλα στα σύνορα και γίνονται άμεσοι δέκτες του προβλήματος, χωρίς όμως να στηρίζονται και οικονομικά.

Ο κ.Τσιρώνης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται ν΄αφήσει τους παραγωγούς του Έβρου να παλεύουν μόνοι τους και ήδη κάνει προσπάθειες για την ανάκαμψη του κλάδου του μεταξιού. Σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια, για ν΄αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης ενώ υποστήριξε ότι το μετάξι είναι χρυσάφι και γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της μεταποιητικής δομής.

Στις αιτιάσεις Δημοσχάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους παραγωγούς του Έβρου και της Σαμοθράκης, ο κ.Τσιρώνης υποστήριξε ότι ξανανοίγει το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε παραμείνει κλειστό, ώστε να στελεχωθεί, μετά από συζητήσεις, που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This