9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

Χρήσιμες ειδικότητες στις Σχολές του “ΟΑΕΔ”

Ζητούν οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Σχολών, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδος – Να επαναλειτουργήσουν τα Τμήματα που έχουν ζήτηση στην αγορά

Με έγγραφό τους προς την Διοίκησης ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, 40 Καθηγητές των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδος, ζητούν την επαναλειτουργία Τμημάτων για ειδικότητες, που παρουσιάζουν ζήτηση στην τοπική αγορά.

***

- Advertisement -

Οι εκπαιδευτικοί της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης και της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Ορεστιάδας αιτούμαστε για το σχολικό έτος 2017 – 2018 τη συνέχιση των ειδικοτήτων που λειτουργούν το σχολικό έτος 2016-2017 και την επαναλειτουργία των τεσσάρων ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, για τους κάτωθι λόγους:

1. Το ποσοστό απασχόλησης των μαθητών στις ειδικότητες που καταργήθηκαν, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Μέσω των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, οι νέοι βρίσκουν μια διέξοδο στην ανεργία, καθώς παράλληλα με την κατάρτιση τους, εργάζονται με ικανοποιητική αμοιβή.

2. Ήδη από τις πρώτες μέρες εγγραφής μαθητών στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από νέους της περιοχής μας για τις ειδικότητες που έχουν καταργηθεί, οι οποίοι προς απογοήτευση τους, ενημερώνονται ότι οι ειδικότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται, δεν θα λειτουργήσουν στις ΕΠΑΣ.

3. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους για εγγραφές. Καθώς δεν υπάρχουν οι ειδικότητες της επιλογής τους, κάποιοι θα «αναγκαστούν» να επιλέξουν μια ειδικότητα που δεν είναι της αρεσκείας τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα μείνουν εκτός σχολής, καθώς θα είναι επιλαχόντες.

Για την ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ της Αλεξανδρούπολης, αιτούμαστε την επαναλειτουργία των κάτωθι ειδικοτήτων:

1. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα στις γειτονικές πόλεις (Κομοτηνή και Ορεστιάδα), τόσο σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, όσο και σε ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στην Πληροφορικής, θα πρέπει να μετακομίσουν σε κάποια μακρινή πόλη. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απαγορευτικό, καθώς οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας, προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

2. ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δεν έχει λειτουργήσει αντίστοιχη ειδικότητα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ από το σχολικό έτος 2013 – 2014, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί πληθώρα ενδιαφερόμενων για την ειδικότητα αυτή, καθώς πολλοί είναι οι υποψήφιοι που περιμένουν από το 2013.

3. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τόσο η ζήτηση, όσο και η απορρόφηση των μαθητών της σχολής είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες ειδικότητες. Πρόκειται για μια ειδικότητα που λειτουργεί με επιτυχία επί σειρά ετών, καθώς οι εργοδότες επικοινωνούν με τη σχολή και ζητούν να απασχολήσουν μαθητές μας (βλ. συνημμένο). Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 16/Β/12-01-2017 (Αρ. Απόφασης 462/6), υπάρχουν εξασφαλισμένες θέσεις πρακτικής άσκησης στη ΔΕΥΑΑ και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

4. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προσφορά εργασίας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να απορροφηθούν oι μαθητές της συγκεκριμένης ειδικότητας και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις από τη συμμετοχή και την επιτυχημένη παρακολούθηση των μαθημάτων του τμήματος.

Για την ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ της Ορεστιάδας, αιτούμαστε την επαναλειτουργία των κάτωθι ειδικοτήτων:

1. ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δεν έχει λειτουργήσει αντίστοιχη ειδικότητα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σχολικό έτος 2015-2016, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί πληθώρα ενδιαφερόμενων για την ειδικότητα αυτή, καθώς πολλοί είναι οι υποψήφιοι που περιμένουν .

2. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Στην πόλη της Ορεστιάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του νομού Έβρου, η ζήτηση και απορρόφηση των αποφοίτων της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πρόκειται για μια περιοχή με σύγχρονους οδικούς άξονες και μεγάλη ανάπτυξη σε όλο το φάσμα του τομέα των μεταφορών και η ανάγκη για καταρτισμένο προσωπικό κρίνεται επιτακτική.

3. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα στις γειτονικές πόλεις (Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή), τόσο σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, όσο και σε ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στην Πληροφορικής, θα πρέπει να μετακομίσουν σε κάποια μακρινή πόλη. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απαγορευτικό, καθώς οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας, προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

(έπονται υπογραφές)

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This