9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο πύραυλος “BORA” της Τουρκίας

Το νέο βαλλιστικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, προβληματίζει την Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία – Δίνει την δυνατότητα πλήγματος, σε ολόκληρη την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, σε νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο 

Τις… δόξες του Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον ζήλεψε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, γι΄αυτό προχώρησε στην πρώτη δοκιμή, βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, στη Σινόπη της Τουρκίας.

Την ανακοίνωση έκανε όπως ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ, σύμφωνα με το ΡΙΚ.

- Advertisement -

Ο Bora  (Project ‘B) που η ανάπτυξή του είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρεται ως πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς -πιθανότατα με στόχο τα 1000 χλμ. –  βρίσκεται θεωρητικά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής του και δεν αποκλείεται να ήταν αυτός που δοκιμάστηκε αλλά με μειωμένο βεληνεκές.

Άσχετα βέβαια το πώς ακριβώς ονομάζεται ο νέος πύραυλος η δοκιμή αφορούσε απόσταση 280 χλμ. αλλά δεν είναι γνωστό εάν επρόκειτο για δοκιμή πυραύλου μεσου βεληνεκούς ή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς με όριο πρώτης δοκιμής τα 280 χλμ.

Υπενθυμίζεται  πως η Τουρκία στην απόσταση των 300 χλμ. διαθέτει ήδη τον J-600T Yıldırım II οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη νέου πυραύλου στην ίδια εμβέλεια.

Επομένως το μόνο σίγουρο είναι να δοκιμάστηκε ο πύραυλος Bora των 1000 χλμ. (όπως είναι ο στόχος της ανάπτυξης) αλλά σε μικρότερη εμβέλεια  των 280 χλμ.

Σύστημα πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς  αναπτύσσει η υπό κρατικό έλεγχο τουρκική εταιρεία Roketsan, όπως ανέφερε η τουρκική γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Bora», όπως λέγεται, προχωρά κανονικά και τελικός του στόχος είναι να κατασκευαστούν πύραυλοι με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με αυτή την εμβέλεια στο στόχαστρο των τουρκικών πυραύλων μπαίνουν πολλές πρωτεύουσες ξένων χωρών, όπως η Δαμασκός, η Βαγδάτη, η Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, το Βελιγράδι, η Αθήνα, το Κίεβο και η Βουδαπέστη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο επικεφαλής του SSM Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα επιθετικό πυραυλικό σύστημα, παράλληλα με τα  σχέδιά της για την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού  αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.

Το μακρύ χέρι του Σουλτάνου της Άγκυρας όσο κι αν ακούγεται απίστευτο φτάνει πλέον στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ενώ καλύπτει σε βάθος πολλών χιλιομέτρων το στρατηγικό βάθος της ελληνικής άμυνας.

Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να φανεί ότι από τα τουρκικά παράλια, στην περιοχή του Τσεσμέ ως την Αττική η απόσταση είναι μικρότερη των 280 χιλιομέτρων που μπορεί να διανύσει ο πύραυλος, ενώ από μια βάση στην περιοχή της Αλικαρνασσού ο Bora μπορεί να πλήξει στόχους στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης από την περιοχή του Ηρακλείου και ανατολικότερα.

Στα βόρεια σύνορα από την περιοχή του Έβρου ο νέος πύραυλος των Τούρκων δίνει τη δυνατότητα πλήγματος ως και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας φυσικά ολόκληρη την περιοχή ανατολικότερα, αλλάζοντας τα δεδομένα στον σχεδιασμό της ελληνικής άμυνας σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη…

Παράλληλα ο πύραυλος με το βεληνεκές που έχει δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα πλήγματος σε καίρια σημεία του Αιγαίου χωρίς τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών, δίνοντας στην τουρκική αεροπορία το πλεονέκτημα επιλογής άλλων στόχων.

Ο Bora με το βεληνεκές των 280 χιλιομέτρων μπορεί επίσης να πλήξει κάθε σημείο της Κύπρου η οποία βρίσκεται ολόκληρη εντός του βεληνεκούς των 280 χιλιομέτρων…

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This