Home / Κοινωνια / ΑΚΩΛΥΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;

ΑΚΩΛΥΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;

Αληθεύει η πληροφορία ότι δόθηκε προφορική εντολή, οι λαθρομετανάστες να περνούν ελεύθερα στο ελληνικό έδαφος, μετά από καταγραφή της ταυτότητάς τους; – Χιλιάδες μαζεύτηκαν στην Αδριανούπολη και περιμένουν

Ο τόπος μας είναι μικρός και οι πληροφορίες, αληθινές ή ψευδείς, κυκλοφορούν πολύ γρήγορα μεταξύ των πολιτών της ακριτικής περιοχής μας.

Όπως αυτή που αφορά τους λαθρομετανάστες που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να φτάσουν στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο.

Μέχρι τώρα είχαμε την εντύπωση ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προστατεύονται αποτελεσματικά, τόσο από τον περίφημο φράχτη του Έβρου τον οποίο ήθελαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί αντιεξουσιαστές να τον γκρεμίσουν, να τον καταργήσουν, όσο και από τους Συνοριοφύλακες, αλλά και τα στρατιωτικά αποσπάσματα.

Θυμίζουμε και τις προμήθειες θερμικών καμερών που έγιναν για να εντοπίζουν κάθε απόπειρα των Τούρκων δουλεμπόρων να μεταφέρουν το ανθρώπινο εμπόρευμά τους στην περιοχή μας.   

Μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ακόμη και για θέματα Εθνικής Άμυνας και όπου επιχειρούν δύο Μεραρχίες και τρεις Ταξιαρχίες, των οποίων η αμυντική διάταξη δεν πρέπει να αποκαλύπτεται.

Μέχρι τώρα λοιπόν οι συνοριοφύλακες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες να αποτρέπουν την είσοδο των λαθρομεταναστών στο Ελληνικό έδαφος.

Και μάλιστα αν κάποιος ξέφευγε της επιτήρηση των γνωστών περασμάτων, μόλις συνελαμβάνετο, έπαιρνε πάραυτα τον δρόμο της επιστροφής.

Με αυτή την τήρηση αυστηρών μέτρων όντως, ο αριθμός των λαθροπροσφύγων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε μειωθεί εντυπωσιακά.

Πράγματι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που κατάφερναν να περάσουν το ποτάμι, και ακόμη λιγότεροι αυτοί που ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στην χώρα μας.

Αιφνιδίως όμως μαθαίνουμε ότι αυτό το καθεστώς ανατρέπεται.

Την πρώτη γεύση την γευθήκαμε από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Γιάννη Μουζάλα στο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών, στο Φυλάκιο Ορεστιάδος.

Εκεί ο κ. Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι “αναμένεται αύξηση του αριθμού Μεταναστών στον Έβρο”.

Την δήλωση την καταγράψαμε στο φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ της Πέμπτης 15 Ιουνίου, υποθέτοντας πως ο κ. Υπουργός θα έχει τις δικές του πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούν τις μεταναστευτικές ροές.

Όμως εδώ έρχεται να προστεθεί και μία άλλη “φήμη” που κυκλοφόρησε ευρέως στον τόπο μας και την οποία καταγράφουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επισκέφθηκε τον Έβρο, την περασμένη εβδομάδα Ανώτατο Στέλεχος της ελληνικής Αστυνομίας, (ο λόγος γίνεται για Γυναίκα ανώτερο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.)  η οποία σε συνάντηση που είχε στην Ορεστιάδα, συνέστησε να σταματήσει η επιστροφή στην Τουρκία των λαθρο-προσφύγων που συλλαμβάνονται και να επιτρέπεται η ακώλυτη είσοδος στο ελληνικό έδαφος, μετά την καταγραφή των ατομικών τους στοιχείων.

Όπως ακούσθηκε, αυτή η αλλαγή στάσης έρχεται μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (έγινε μάλιστα και Ερώτηση στην Βουλή) για  επιστροφή και παράδοση στις τουρκικές αρχές του Τούρκου Δημοσιογράφου Μουράτ Τσαπάν που είχε καταφύγει στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, για να γλυτώσει την δίωξη του από το καθεστώς Ερντογάν, που τον θεωρούσε Γκιουλενιστή.

Επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε τις παραπάνω φήμες, ερωτούμε:

Ήρθε εδώ στον Έβρο, η πρώτη Γυναίκα Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη;

Αληθεύει ότι υπάρχει προφορική εντολή για ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων του Έβρου;

Ο τόπος μας δηλαδή γίνεται “ξέφραγο αμπέλι” για να γεμίσει από μουσουλμάνους μετανάστες;

Ποιος θα μας δώσει μία υπεύθυνη και ξεκάθαρη απάντηση στα παραπάνω καυτά ερωτήματα;

Ο Λαός του Έβρου ανησυχεί.

και οι ανησυχίες εντείνονται από πληροφορίες που λένε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι, πληροφορήθηκαν ήδη τις νέες “ευεργετικές” εντολές και συγκέντρωσαν νέα μπουλούκια στην περιοχή της Αδριανούπολης για να τα περάσουν στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.

Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά.

Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. 

Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο.

Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι.

Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. 

Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί.

Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση. 

Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη απευθύνει  αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού και προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Σ. Κ.