9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Είμαστε …ανίκανοι και στον τομέα της παραγωγής ζάχαρης

Η εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή Ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016/17, σε σύγκριση με την Ελλάδα – Συνεχής μείωση στα ποσοστά της χώρας μας 

Είμαστε ανίκανοι οι Έλληνες ακόμα και στην παραγωγή της Ζάχαρης;

Η πονεμένη ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, είναι λίγο πολύ γνωστή.

- Advertisement -

Θυμίζουμε το κλείσιμο Ζαχαρουργείου, όπως αυτό της Ξάνθης, με το …“μεγαλόπνοο” σχέδιο μετατροπής τους σε Εργοστάσια παραγωγής Βιοντήζελ, με την καλλιέργεια ελαιούχων φυτών.

Και που τελικά, ούτε βιοντήζελ έβγαλαν, αλλά σταμάτησαν να βγάζουν και ζάχαρη την οποία σήμερα εισάγουμε από το εξωτερικό.

Δημοσιεύουμε κατωτέρω που μας μας έστειλε ο Αλεξ/πολίτης Δρ. Πασχάλης Χριστοδούλου, πρώην Χημικός Μηχανικός της ΕΒΖ.

Διάβαστε τα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Σ. Κ.

***

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μας εγνώρισε ότι η παραγωγή ζάχαρης το 2016/17 ανήλθε σε 16.841 εκατ. t, δηλαδή 1.906 εκατ. t (ή 12,7%) περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Το 2015/16, η Ε.Ε. παρήγαγε 14,9 εκατ. t, σε σύγκριση με 19,51 εκατ. t το 2014/15. Η αύξηση της παραγωγής το 2016/17 ήταν αναμενόμενη μετά από την μειωμένη παραγωγή του 2015/16, που ήταν αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών ζάχαρης που επικρατούσαν στην Ευρώπη, οφειλόμενες στα υψηλά αποθέματα ζάχαρης το 2014 και το 2015. Στην μητροπολιτική Γαλλία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης, καλλιεργήθηκαν 366.600 εκτάρια  με τεύτλα δηλαδή 4,7% περισσότερα από το 2015/16. Τα δεδομένα στον πίνακα 1 της Ε.Ε. παρουσιάζουν την παραγωγή με ειδική ανάθεση-σύμβαση (travail à façon) για τις χώρες των υπερποντίων κτήσεων της Γαλλίας (DOM) και άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι DOM παρήγαγαν 232.000 t  ζάχαρης, 29.000 t περισσότερο απ’ ότι το προηγούμενο έτος. Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα του πίνακα 1 με τον πίνακα 2 παρατηρούμε ότι η Ελλάδα από την παραγωγή της των 201.844 t  της καμπάνιας 2016/17 το μεγαλύτερο μέρος 170.000 t προήλθε από παραγωγή με ειδική ανάθεση (façon) σε τρίτες χώρες της Ε.Ε.. Η εντόπιος ελληνική παραγωγή της καμπάνιας 2016/17 ανήλθε μόνο σε 31.844 t. Η εν λόγω παραγωγή προέρχεται κυρίως από το εργοστάσιο ζάχαρης Πλατέος και μικρό ποσοστό από την περιοχή του εργοστασίου Σερρών (που στέλνει τεύτλα στο Πλατύ, ενώ το ίδιο το εργοστάσιο δεν λειτουργεί) και επίσης μικρό ποσοστό από το εργοστάσιο Ορεστιάδας που λειτουργούσε. Θα στοίχιζε το ίδιο να στέλνουν τα τεύτλα σιδηροδρομικώς από την Ορεστιάδα στο Πλατύ, όσο και η λειτουργία του εργοστασίου Ορεστιάδας.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΕΒΖ δεν μπόρεσε να βρει αρκετούς καλλιεργητές για να καλλιεργήσουν τεύτλα και όφειλε να στηριχθεί σε ζάχαρη που παράγεται σε άλλες χώρες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών της. Με 170.000 t, 85% της ζάχαρης ποσόστωσης έπρεπε να παραχθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μετά το τέλος του καθεστώτος της ποσόστωσης Ζάχαρης, η ΕΒΖ ανεζήτησε την βοήθεια της εταιρείας εμπορίας ζάχαρης ED & F Man ώστε να εισάγει την ζάχαρη που χρειάζεται, δεδομένου ότι η παραγωγή τεύτλων στην Ελλάδα αναμένεται να είναι χαμηλή. Συνολικά 928.000 t ζάχαρης παρήχθησαν με σύμβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως φαίνεται στον πίνακα 1. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα χρόνια, δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Βέλγιο και Μ. Βρετανία) δεν συμπλήρωσαν τις ποσοστώσεις των παραγωγής ζάχαρης. Αυτό οφείλετο σε μειωμένες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με τεύτλα και χαμηλότερη τιμή στα τεύτλα και στην  ζάχαρη.

Από τους 928.000 t ζάχαρης που έχουν παραχθεί με τρόπο façon ένα ποσοστό 54% (ή 505.000 t) προέρχονταν από την Γαλλία. Από το υπόλοιπο 423.000 t μια ποσότητα 62.000 t παρήχθησαν στην Ολλανδία. Από τους υπόλοιπους 361.000 t, περισσότερο από 50% παρήχθησαν στην Γερμανία που έχει παράδοση παραγωγής ζάχαρης.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. στην Γερμανία, (που είναι η δεύτερη σε ύψος παραγωγής ζάχαρης μετά την Γαλλία) η παραγωγή αυξήθηκε κατά 20,7% (ή 0,613 εκατ. t) σε 3,566 εκατ. t. Η έκταση καλλιέργειας τεύτλων αυξήθηκε κατά 5,6% ή 16.000 εκτάρια. Αυτή η αύξηση αντανακλά τις πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με την Γαλλία. Η παραγωγή των 3,566 εκατ. t δε συμπεριλαμβάνει το ποσό ζάχαρης που παρήχθη στην Γερμανία για άλλες χώρες της ΕΕ που ανέρχεται σε ποσό περίπου 200.000 t.

Η Ιταλία η πιο ελλειμματική αγορά στην ΕΕ δεν ήταν πάλι σε θέση να παράγει την δική της ποσόστωση ζάχαρης. Το 2016 το εργοστάσιο ζάχαρης San Quirico της Eridania και το ζαχαρουργείο Molise, δεν επεξεργάστηκαν καθόλου τεύτλα. Έτσι ο μόνος παραγωγός ζάχαρης που έμεινε η εταιρεία CoProB, συμπλήρωσε περίπου το 50% της ποσόστωσης της χώρας.

Η Πολωνία η τρίτη χώρα μεγαλύτερης παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ είχε μια πολύ καλή καμπάνια με μια παραγωγή 1,959 εκατ. t δηλαδή μια αύξηση 536.000 t (ή +31%) σε σύγκριση με τους 1,423 εκατ. t του προηγούμενου έτους. Μια άλλη κεντρική Ευρωπαϊκή χώρα η Αυστρία μείωσε την έκταση που καλλιεργεί με τεύτλα κατά 4%. Μολαταύτα σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΕ η παραγωγή ζάχαρης αυξήθηκε από 408.000 t σε 490.000 t. Μόνο τρεις ελλειμματικές χώρες η Κροατία, η Ιταλία και η Ελλάδα μετέφεραν ζάχαρη 143.000 t στο σύνολο.

Μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία δεν ολοκλήρωσαν την ποσόστωσή τους με μικρές ποσότητες.

Δρ. Πασχάλης Α. Χριστοδούλου

Βοήθημα:

Περιοδικό Sugar Industry, Βερολίνο, τεύχος Ιουνίου 2017

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This