9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Κοιτίδα της Θρακιώτικης Μουσικής παράδοσης αποτελεί το Διδυμότειχο – Το Σχολείο να πάρει τα ονόματα των Αηδονίδη και Δοϊτσίδη

 Επειδή η Ελληνική Πολιτεία οφείλει εκτός των άλλων, τη διαφύλαξη και ανάδειξη αλλά και τη διάδοση του μουσικού πλούτου όλης της χώρας, όπως φυσικά και της ακριτικής Θράκης, ως ιερή παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Επειδή στις δύσκολες εποχές της οικονομικής υποχώρησης που διανύουμε, το αντίδοτο προς μία γρήγορη και σίγουρη ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της προαγωγής του Πολιτισμού και της Τέχνης, που είναι οι φορείς μιας πολυμερούς ανάπτυξης σε κάθε κοινωνία, όπως και το καταφύγιο κάθε σκεπτόμενου νου.

Επειδή η εθνικά ευαίσθητη μεθόρια περιοχή του Διδυμοτείχου στην συνοριογραμμή του Έβρου, πλην κυρίως της στρατιωτικής θωράκισης, έχει συνάμα μεταξύ των άλλων και την ανάγκη της εκπαιδευτικής μουσικής θωράκισης, ως το επίκεντρο του τραγουδιού, του χορού και της μουσικής παράδοσης της Θράκης.

- Advertisement -

Επειδή τα Μουσικά Σχολεία καλλιεργούν και προάγουν τις μουσικές σπουδές και την κατάρτιση των μαθητών μέσα σε ένα εξειδικευμένο μουσικό εκπαιδευτικό πλαίσιο που αναγνωρίζει και προωθεί το μουσικό ταλέντο και την κλίση του μαθητή, παράγοντας μουσικό έργο και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη της δημόσιας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της περιοχής όπου λειτουργούν.

Επειδή η δημιουργία ενός Μουσικού Σχολείου, στο Βόρειο Έβρο και δη στο Διδυμότειχο, την κοιτίδα της Θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, θα καλύψει ένα σημαντικό κενό της μουσικής εκπαίδευσης, παρεμβαίνοντας δυναμικά και καθοριστικά στο πολιτιστικό και μουσικό γίγνεσθαι ολόκληρης της Θράκης και όχι μόνο.

Επειδή η Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, είναι η πόλη εκείνη που πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που συνηγορούν στην ίδρυση και λειτουργία ενός Μουσικού Σχολείου, όντας επικουρικά έδρα δύο ιδιωτικών ωδείων που λειτουργούν αρκετά χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία, δηλαδή με εξασφαλισμένο καταρχήν μουσικό ενδιαφέρον από σημαντικό μαθητικό δυναμικό της περιοχής.

Επειδή επίσης αν μη τι άλλο το Βυζαντινό Διδυμότειχο, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των δύο εν ζωή εμβληματικών μουσικών, του Χρόνη Αηδονίδη «Το αηδόνι της Θράκης» και του Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, δηλαδή των δύο κορυφαίων εκφραστών του απαράμιλλου παραδοσιακού τραγουδιού και μουσικής της Θράκης.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

Να θεσπισθεί η μουσική εκπαίδευση και στο Βόρειο Έβρο και δη στο Διδυμότειχο, μέσω της δημιουργίας του αιτούμενου Μουσικού Σχολείου, καλύπτοντας έτσι το αδικαιολόγητα εκπαιδευτικό μουσικό κενό που υφίσταται.

Να επιτευχθεί ομοφωνία και σύμπραξη μεταξύ  των Αρχών και Φορέων του Διδυμοτείχου, αλλά και των Θεσμικών και Υπηρεσιακών Φορέων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Α.Μ.Θ.), ώστε να απαιτηθεί συντονισμένα και ανυποχώρητα η δημιουργία ενός Μουσικού Σχολείου στο Διδυμότειχο.

Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει για τους παραπάνω λόγους, τουλάχιστον από το σχολικό έτος 2018-19, Μουσικό Σχολείο στο Διδυμότειχο, με δυνατότητα στέγασης σε υφιστάμενο σχολικό κτήριο, στο σχολικό συγκρότημα της πόλης.

Να καταστεί αυτό το Μουσικό Σχολείο Διδυμοτείχου ο φορέας διαφύλαξης, ανάδειξης και διάδοσης της Θρακιώτικης μουσικής αλλά και της πολιτιστικής παράδοσης στις επόμενες γενεές σαν ιερή παρακαταθήκη.

Να εκφραστεί η μαθητική νεολαία του ακριτικού Διδυμοτείχου και δια της μουσικής παιδείας κάνοντας έτσι τη ζωή τους πιο όμορφη και πιο ενδιαφέρουσα μέσα από τις νότες της μουσικής και τους ήχους του παραδοσιακού τραγουδιού.

Να αναδειχθεί το Ιστορικό Βυζαντινό Διδυμότειχο και μέσω της λειτουργίας αυτού του Μουσικού Σχολείου, ως το επίκεντρο της Θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, όντας η κοιτίδα αυτής και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Θράκης.

Να ονομασθεί δε χρεωστικώς προς τιμήν των δύο παραπάνω κορυφαίων μουσικών, ως ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΗΔΟΝΙΔΗ-ΔΟΪΤΣΙΔΗ» ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

Με εκτίμηση

ΔιδυμοΚαστροΠολίτης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This