Home / Κοινωνια / ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν ήταν στην Αθήνα, αλλά στην Θράκη – Η Άγκυρα έχει “βαπτίσει” όλους τους Μουσουλμάνους “Τούρκους” – Δεν ήταν ιδιωτική η επίσκεψη  

 

Συνεχίζοντας την γνωστή πρακτική των προκατόχων του που επισκεφτήκαν την μειονότητα της Ελληνικής Θράκης, αν και σε χαμηλότερους τόνους, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απευθύνθηκε στην αποκαλούμενη κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης στην… «τουρκική» μειονότητα.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.

«Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό:

Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε.

«Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία.

Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε.

Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, τον συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο. Τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.

Νίκος Χειλαδάκης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

***

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ελλάδα,δεν ήταν στην Αθήνα, αλλά στη Θράκη.

Εκεί που κάθε Τούρκος πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργός πάει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα. Οι επισκέψεις δεν είναι “ιδιωτικές” όπως εύκολα βαφτίζονται. Πρόκειται για επίδειξη δύναμης αλλά και για επί τόπου απολογισμό πεπραγμένων όσων εργάζονται και συνεργάζονται με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Ο οικονομικός έλεγχος της Θράκης

Η Άγκυρα έχει “βαφτίσει” όλους τους μουσουλμάνους “Τούρκους”. Τελείως αυθαίρετα. Ο οικονομικός έλεγχος της περιοχής είναι ένα από τα μέσα που αξιοποιεί για να διατηρήσει ζωντανό το σχέδιο “τουρκοποίησης” της Θράκης. Ίσως το πιο αποτελεσματικό μέσο.Γι΄ αυτό εδώ και χρόνια έχει ανοίξει τουρκική τράπεζα! Τη ZIRAAT.

Ενώ εμείς εξαφανίσαμε σε  μία νύχτα την δικιά μας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και επιτρέψαμε στην τουρκική αγροτική τράπεζα ZIRAAT να ανοίξει υποκαταστήματα στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται, η συγκεκριμένη τράπεζα χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων! Ανάμεσα σ΄ αυτά τα νεότευκτα αρματαγωγά τουρκικής κατασκευής TCG Sancaktar (L403) & TCG Bayraktar (L402)!

H ZIRAAT δανείζει εύκολα μουσουλμάνους της περιοχής, εγγράφοντας υποθήκες υπέρ του τουρκικού Δημοσίου, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα και χωράφια μέσω πλειστηριασμών των ελληνικών τραπεζών.

Όπως έχει καταγγείλει στη Βουλή,ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος “ακίνητα- φιλέτα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά “σφάζονται” από χριστιανούς και αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο».

Μετά απ΄ όλα αυτά είναι λίγο παράδοξο να θεωρούμε ότι οι επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη Θράκη είναι “ιδιωτικές επισκέψεις”.

Π. Καρβουνόπουλος