9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Λίπανση χωραφιών στην Ορεστιάδα από λυματολάσπη

Επιτυχής κρίνεται η πειραματική εφαρμογή της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας του Δημοκριτείου Παν/μίου στην Ορεστιάδα σε καλλιέργειες μαλακού σίτου, Αραβοσίτου και Ηλιάνθου 

  Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσιάζει η χρήση ιλύος του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ορεστιάδας που εφάρμοσε πειραματικά η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε πειραματικά την ιλύ σε καλλιέργειες μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ξερικού ηλίανθου και πρόσφατα συμφώνησε με τον δήμο να αξιοποιηθεί λυματολάσπη από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας.

Ο δήμος χρηματοδοτεί την έρευνα, διάρκειας δυο καλλιεργητικών περιόδων, με 55.000 ευρώ. Ήταν καιρός, πλέον, η χώρα μας να προσαρμοστεί με τη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η διαδικασία αυτή, σε όλες πλέον τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί θεσμό, ενώ στη χώρα μας παραμένει στα χαρτιά η στην έρευνα. Τέτοιου είδους πρακτικές προχωράνε ένα σημαντικό βήμα για το περιβάλλον αλλά και την τοπική παραγωγή και οικονομία.

- Advertisement -

Η λυματολάσπη είναι επαναχρησιμοποιούμενο υλικό, που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Μία χρήση αυτής βρίσκει εφαρμογή στη γεωργία, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής, Σπύρο Κουτρούμπα. «Η μέση σύσταση των ελληνικών εδαφών σε οργανική ουσία είναι 1% και βαίνει μειούμενη, εξαιτίας του ότι οξειδώνεται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν. Αντίθετα, η μέση περιεκτικότητα των ελληνικών ιλύων σε οργανική ουσία είναι 45%. Όταν προσθέσουμε οργανική ουσία στο έδαφος, βελτιώνουμε βασικές λειτουργίες, όπως η δομή, το πορώδες του εδάφους, η ικανότητα συγκράτησης νερού και θρεπτικών στοιχείων. Βελτιώνουμε, δηλαδή, την γονιμότητά του». Επίσης, αξιοποιούνται τα θρεπτικά στοιχεία της λυματολάσπης. Η μέση σύσταση των ελληνικών ιλύων είναι έως 4,4% σε άζωτο, 4% σε φώσφορο και 0,3% σε κάλιο, άρα διαθέτουν υψηλό δυναμικό θρεπτικών συστατικών. Με την εφαρμογή της, αντιμετωπίζεται η διάβρωση και η ερημοποίηση του αγροτικού εδάφους.

Ο κ. Κουτρούμπας σημειώνει ότι ξεκίνησαν τη χρήση σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας, εξηγώντας ότι μέλημά τους είναι οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Το πανεπιστήμιο, στο πρώτο στάδιο, θα εφαρμόσει την έρευνα σε μικρές πειραματικές εκτάσεις, σε χωράφια παραγωγών που θα μπορούν να αντιληφθούν τα αποτελέσματα. «Εάν αξιοποιηθεί η ιλύς, προβλέπεται να καλύψουμε μια έκταση 800-1.000 στρεμμάτων το μέγιστο».

«Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα μελετηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιλύος. Θα την αξιολογήσουμε με βάση τα κριτήρια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής νομοθεσίας ως προς την καταλληλότητα χρήσης της για γεωργικούς σκοπούς. Επίσης, θα δούμε την επίδραση εφαρμογής της σε βασικούς δείκτες γονιμότητας του εδάφους, αλλά και την πιθανή αύξηση βαρέων μετάλλων» μεταφέρει, προσθέτοντας ότι θα εντάξουν και τον ζεόλιθο, που μπορεί να απορροφήσει τυχόν βαρέα μέταλλα. Μέσα από την έρευνα, επιδιώκουν να συγκρίνουν την απόδοση της καλλιέργειας με ανόργανα και οργανικά λιπάσματα. Τέλος, θα εξετάσουν το κόστος του εγχειρήματος, για να διαπιστωθεί εάν θα φέρει οικονομικό όφελος στον παραγωγό. «Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι εξαιρετικά. Οι αγρότες που τα είδαν στον αγρό, είναι ενθουσιασμένοι». Η σύμβαση με τον δήμο περιλαμβάνει τη διάχυση των αποτελεσμάτων στον αγροτικό κόσμο.

Μαρία Αμπατζή

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This