9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ

Ποιος θυμάται σήμερα την Λιμνοθάλασσα της Δράνας, στις εκβολές του ποταμού Έβρου, που έδινε χιλιάδες τόνους εκλεκτών ψαριών; – Πότε θα εκμεταλλευθούμε τον πλούτο του τόπου μας;

 Απέραντες είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του Νομού Έβρου, αλλά φαίνεται πως εμείς οι Ιθαγενείς Εβρίτες, είμαστε ανίκανοι να τις αξιοποιήσουμε και να τις εκμεταλλευθούμε.

Όπως κατ’ επανάληψιν έχει γράψει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, ο ακριτικός Νομός Έβρου, μπορεί να ταΐσει ολόκληρη την Ελλάδα με σιτηρά, οπωροκηπευτικά, κρέατα, γαλακτοκομικά κ.λπ.

Στον τελευταίο τομέα όμως φαίνεται πως αντί για πρόοδο, σημειώνουμε υποχωρήσεις.

- Advertisement -

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών κατέθεσε σήμερα (22/06) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με το γεγονός ότι παραμένουν αναξιοποίητες οι τέσσερις λιμνοθάλασσες στο Δέλτα του Έβρου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010, μεγάλο τμήμα της υφιστάμενης έως τότε εγκατάστασης υπέστη μεγάλη καταστροφή εξαιτίας της ρήξης του αναχώματος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί τόσο το απόθεμα ψαριών και γόνου, όσο και οι υφιστάμενες δομές ιχθυοκαλλιέργειας.

Ωστόσο στην συνέχεια τα συγκεκριμένα έργα ουδέποτε εντάχθηκαν προς αποκατάσταση ως ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να πράξει.

Για  τεθεί η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα ξανά σε λειτουργία ως χώρος υδατοκαλλιέργειας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης αλλά και να κατασκευαστούν  συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία  των εγκαταστάσεων.

Είναι κρίμα, όμως, οι συγκεκριμένες υδάτινες εκτάσεις να μείνουν αναξιοποίητες.

Γι’ αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο αξιοποίησής τους, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για να «ανασάνει» οικονομικά η ευρύτερη περιοχή.

Η εκμετάλλευση όμως αυτών των εκτάσεων πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην πανίδα αλλά και στα χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Ο Βουλευτής ρωτάει μεταξύ άλλων τους Υπουργούς αν σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν κι από ποιους πόρους την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στις θεομηνίες του 2010 και 2015.

Επίσης, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής αξιοποίησης των Λιμνοθαλασσών του Δέλτα του Έβρου.

Αναλυτικά η Γραπτή  Ερώτηση

***

«Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένας σημαντικός υγροβιότοπος με απεριόριστες δυνατότητες ως προς την  δραστηριότητα πολλών επαγγελμάτων ενώ εκεί λειτουργούν και ελεύθερες εκτροφές. Εντός του Δέλτα υπάρχουν τέσσερις λιμνοθάλασσες στις οποίες στο παρελθόν υπήρχε έντονη δραστηριότητα, και χρησιμοποιήθηκαν για ιχθυοκαλλιέργειες.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010, μεγάλο τμήμα της υφιστάμενης έως τότε εγκατάστασης υπέστη μεγάλη καταστροφή εξαιτίας της ρήξης του αναχώματος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί τόσο το απόθεμα ψαριών και γόνου, όσο και οι υφιστάμενες δομές ιχθυοκαλλιέργειας. Ωστόσο στην συνέχεια τα συγκεκριμένα έργα ουδέποτε εντάχθηκαν προς αποκατάσταση ως ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να πράξει. Στα πλαίσια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον των τοπικών συλλόγων αλιέων αλλά και άλλων επενδυτών για την συγκεκριμένη επένδυση είναι μεγάλο αφού θα λύσει το πρόβλημα βιοπορισμού, στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος της αλιείας της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Προκειμένου να τεθεί η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα ξανά σε λειτουργία ως χώρος υδατοκαλλιέργειας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης αλλά και να κατασκευαστούν  συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία  των εγκαταστάσεων. Το μεγάλο κόστος των έργων αποκατάστασης είναι αδύνατο να καλυφτεί από οποιοδήποτε ιδιώτη ή και αλιευτικό Συνεταιρισμό, γεγονός που προϋποθέτει την χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο άρθρο 4 ο Ν.4282/2014 (ΦΕΚ 182 Α΄/29-8-2014) περί «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών κι άλλες διατάξεις» το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να παραχωρεί τη χρήση λιμναίων υδάτινων εκτάσεων για χρονικό διάστημα 15 ετών, σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς,  σε νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχει αλιευτικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει την καταστατική του έδρα στα διοικητικά όρια του δήμου, όπου ανήκουν οι παραχωρούμενες υδάτινες εκτάσεις. Επίσης μπορεί να τις παραχωρήσει ή σε επιχειρήσεις του εν λόγω δήμου ή σε ιδιώτες.

Εάν λάβουμε υπόψη μας και το άρθρο 12 του παραπάνω Νόμου ότι τα έσοδα από την μίσθωση  των εκτάσεων αυτών θα αποδίδονται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Φορέα Διαχείρισης σε ποσοστό 80% και 20% αντίστοιχα, φαίνεται ότι δημιουργείται αναπτυξιακή προοπτική και για την τοπική κοινωνία πέρα των επενδυτών και των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στις υδατοκαλλιέργειες.

Είναι κρίμα, λοιπόν, οι συγκεκριμένες υδάτινες εκτάσεις να μείνουν αναξιοποίητες. Γι’ αυτό το λόγο οφείλετε να εκπονήσετε ένα σχέδιο αξιοποίησής τους, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για να «ανασάνει» οικονομικά η ευρύτερη περιοχή.

Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η εκμετάλλευση των εκτάσεων πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην πανίδα αλλά και στα χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Να σημειώσουμε ότι για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής είναι σύμφωνος και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, όπως δηλώθηκε κατ’ επανάληψη στο Γραφείο μας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε κι από ποιους πόρους την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν και επιδεινώθηκαν από τις θεομηνίες 2010 και 2015 αντίστοιχα, αλλά και τα νέα έργα που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί ξανά σε λειτουργία η υδατοκαλλιέργεια;

Θα προχωρήσετε στον χαρακτηρισμό του Δέλτα του Έβρου ως χώρο υδατοκαλλιεργειών, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για την συγκεκριμένη επένδυση;

Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής αξιοποίησης των Λιμνοθαλασσών του Δέλτα του Έβρου, κι αν ναι ποιο είναι αυτό;  Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να εντάξετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης αυτής της επενδυτικής «προίκας» για το Νομό μας, ώστε να αποκομίσει τα ανάλογα οφέλη η τοπική κοινωνία;»

Σημείωση Ε. Θ.:

Αλήθεια ποιος θυμάται σήμερα την Λιμνοθάλασσα της “Δράνας” στις εκβολές του Έβρου, που εκμεταλλευόταν ο Αλιευτικός Συν/σμός Αλεξανδρούπολης και που τροφοδοτούσε την αγορά με χιλιάδες τόνους, εκλεκτών ψαριών;

Πότε θα ξυπνήσουμε επί τέλους;

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Άσκηση-μήνυμα της 12ης Μεραρχίας

Σε εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος στα σύνορα με Τουρκία...

Λογαριασμοί πληρωμής της ΔΕΗ στα… κουτουρού

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κακή εξυπηρέτηση καταναλωτών της ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης Παράπονα και διαμαρτυρίες...

Ξεκινά νέα γραμμή στο Βόρειο Αιγαίο

Από την Δευτέρα 8 Ιουνίου – Θα συνδέσει την Αλεξ/πολη με Σαμοθράκη-Λήμνο – Τρία δρομολόγια την εβδομάδα

Εθελοντική δράση καθαρισμού

Οργανώνει ο Δήμος Αλεξ/πολης στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στα Λουτρά – Δωρεάν μετάβαση με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου με στρατιωτικό υλικό

Σχεδιάζει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Ροδόπης και Έβρου – Έχουν ήδη σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα προς...

More Articles Like This