9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

Περιμένουμε εκταμίευση 8,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, λίγο πριν λήξουν τα τριετή ομόλογα ύψους 2 ΔΙΣ – Οι πληρωμές στο ΔΝΤ και τα ακούρευτα ομόλογα της “Ε.Κ.Τ.” ύψους 3,9 ΔΙΣ Ευρώ – Πολλές παγίδες μετά την Συμφωνία του EUROGROUP 


Μακρύς και γεμάτος παγίδες είναι ο δρόμος που χάραξε για την Ελλάδα το Eurogroup με την Προχθεσινή απόφασή του.

Καταρχάς, ακόμα και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ βρίσκεται στον «αέρα», καθώς εκκρεμεί η έγκριση της απόφασης του Eurogroup από το γερμανικό και από άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Επιπλέον, πρέπει να ξεπεραστεί η εμπλοκή που προέκυψε με την πρωτοφανή απαίτηση των πιστωτών να δοθεί ασυλία στους ξένους τεχνοκράτες του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που κατηγορούνται για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

- Advertisement -

Έτσι -στην καλύτερη περίπτωση- η δόση θα αποδεσμευτεί στις αρχές Ιουλίου, λίγο προτού λήξουν στις 17 Ιουλίου τριετή ομόλογα ύψους 2,089 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί/επί κυβέρνησης Σαμαρά και βρίσκονται στα χέρια.

Μία ημέρα αργότερα η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 290.227.000 ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 3,877 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των , εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, έως 27 Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρώσει το ΔΝΤ τη διαδικασία καταρχήν έγκρισης του προληπτικού προγράμματός του.

Από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή χρέους και δεν επαρκούν ούτε καν για τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει από ίδιους πόρους περίπου 513.000.000 ευρώ.

Η απόφαση του Eurogroup κρύβει, ακόμη, τις εξής παγίδες:

• Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επαναλαμβάνεται ότι θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος, «στον βαθμό που θα χρειαστεί».

• Η πρόβλεψη για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των λήξεων του χρέους «κατά 0-15 έτη» σημαίνει ότι μπορεί να μην αποφασιστεί καμία επιμήκυνση!

• Η πολυδιαφημισμένη ρήτρα ανάπτυξης θα εξειδικευτεί στο τέλος του προγράμματος, το 2018, ενώ αποδυναμώνεται λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2018-2022 και τουλάχιστον 2% την περίοδο 2023-2060.

• Οι αναφορές σε αναπτυξιακά μέτρα είναι αόριστες.

• Το ΔΝΤ συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα χωρίς να δώσει χρήματα, αφού υποχρέωσε την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020.

Η δέσμευση του Eurogroup να στηρίξει την Ελλάδα μετά το 2018 προαναγγέλλει το νέο μοντέλο παράτασης της λιτότητας και της επιτροπείας -τουλάχιστον- έως το 2023.

Μ. Ροζάκος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Δύο ακόμη ασθενείς με Covid-19

Από Κομοτηνή και Ξάνθη, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Άλλοι...

Από που κι ως που είναι… «μητρική» μας γλώσσα η Τουρκική;

Σκληρή απάντηση δίνει στον πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη, ένας Πομάκος από την Ξάνθη – «Άγιο είχαν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, που ο...

«Καταδίκη» της Τουρκίας με… δισεκατομμύρια !!!

Δυο διαφορετικά πρόσωπα δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας», κατά της Ελλάδος

Ο συναγερμός δεν έληξε στον Έβρο

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει τις… «Γκρίζες Ζώνες» και στην οριογραμμή του Έβρου – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά...

Μην ανησυχείτε, η Αγιά Σοφιά δεν θα γίνει τζαμί

Αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον τουρκικό τουρισμό – Τέσσερα (4) εκατομμύρια επισκέπτες δέχεται κάθε χρόνο – Είναι πολλά τα λεφτά

More Articles Like This