Home / Πολιτικη / Δεν κολλάει το νέο δίπλα στο …παλαιό

Δεν κολλάει το νέο δίπλα στο …παλαιό

Οι χειραψίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν ενθουσίασαν τον ιστορικό πυρήνα της βάσης της “Νέας Δημοκρατίας”

 

Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Συμπαράταξη αποκαλούνται οι ίδιοι, γιατί ντρέπονται, σαν τους κομμουνιστές της ΕΣΣΔ, για το παρελθόν τους- ήταν αναμφίβολα μια τολμηρή πολιτική κίνηση. Με υπερβατικό χαρακτήρα.

Μου αρέσουν πολύ οι ηγέτες που τολμούν να υπερβαίνουν τα στερεότυπα και να ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα.

Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό το πράττει.

Μια σειρά πρωτοβουλιών του αλλά και θέσεων που διατυπώνει -Χρυσή Αυγή, δίδακτρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΑΕΙ, άρνηση παροχής κάλυψης στους συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ για συγκέντρωση στα Εξάρχεια μέχρι την ξεκάθαρη τοποθέτησή του για την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες- δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει μεταρρυθμιστικό τσαγανό.

Υπό αυτό το πρίσμα κατανοώ τα κίνητρά του.

Με κριτήρια μέλλοντος, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει πάλι τον αναγκαστικό εταίρο για να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, ας μου επιτραπεί, με όρους πολιτικής αριθμητικής, να διατηρώ ισχυρότατες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

Πρώτον. Η παρουσία του εκεί, που ερμηνεύεται ως προάγγελος βεβαίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικώς, δίνει το σήμα στους τέως ψηφοφόρους του Κινήματος που ψήφισαν τρεις φορές Ν.Δ. (2012, 2015) να εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στον μητρικό χώρο!

Στρατηγική της Ν.Δ., όμως, είναι η αυτοδυναμία, όχι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται έως και η τελευταία ψήφος.

Η συμμετοχή του Μητσοτάκη, όμως, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στέλνει στους ψηφοφόρους αυτής της πλευράς μήνυμα χαλαρότητας.

«Δεν πειράζει αν δεν έρθετε μαζί μας, αφού θα συνεργαστούμε».

Πρώτη δεξαμενή δυνητικής διαρροής ψήφων, κατά τη γνώμη μου.

Δεύτερον, η παρουσία του Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι χειραψίες του με τους Παπανδρέου-Σημίτη δεν προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού στον ιστορικό πυρήνα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ.

Ούτε, βεβαίως, την ενθουσιάζει η ιστορική εξίσωση της κεντροδεξιάς παράταξης με το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η Ν.Δ. δεν βαρύνεται ούτε με παράδοση εθνικού εδάφους (Ίμια) ούτε με παράδοση εθνικής κυριαρχίας (ΔΝΤ) ούτε με παραπομπές, καταδίκες ή και δικαστικές έρευνες εις βάρος στελεχών της για σκάνδαλα.

Το ΠΑΣΟΚ όμως βαρύνεται: Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Τσουκάτος, Μαντέλης, Παπακωνσταντίνου, Καρχιμάκης, Σημίτης.

Αρέσει αυτό στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.;

Νέα δεξαμενή δυνητικής διαρροής ψήφων!

Τρίτον. Η παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη συμπίπτει με τις καταγγελίες της Ν.Δ. για τις ωμές παρεμβάσεις του υπουργού Αμυνας στη Δικαιοσύνη στην υπόθεση του «Noor 1».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέστη σε ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την αναίρεση που άσκησε στην υπόθεση Γεωργίου (τη φωτογράφισε με τη φράση «δεξιόστροφα τυφλή δικαιοσύνη»).

Σε ένα συνέδριο, όπου καθόταν δίπλα του πρώην πρωθυπουργός, που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση για ενδεχόμενο χρηματισμού του για προμήθειες. Περιττεύει να σχολιάσω.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον:

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη στρατηγική του τελευταίου εξαμήνου υπηρετεί άριστα την πολιτική του νέου και του «μεταρρυθμιστικού».

Το δέχομαι και εγώ ο περίεργος, που κατά καιρούς τού έχω ασκήσει κριτική για επιλογές του.

Τον καλώ να κοιτάξει ξανά τις φωτογραφίες από το συνέδριο και να διερωτηθεί: τι δουλειά έχει το νέο δίπλα στο παλαιό;

Μανώλης Κοττάκης