9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Η απογραφή πληθυσμού ζημιώνει το Διδυμότειχο 

Οι Δημότες απογράφονται στα χωριά τους και έτσι αποκλείεται ο Δήμος Διδυμοτείχου από πόρους και προνόμια προγραμμάτων για τα Αστικά Κέντρα

  Είναι γνωστό ότι σε όλες τις απογραφές πληθυσμού διαχρονικά αλλά κυρίως και στην προηγούμενη του 2011, δεν αποτυπώθηκε ο πραγματικός πληθυσμός των κατοίκων της πόλης του Διδυμοτείχου. Αυτό συνέβη εξαιτίας του ότι μέρος των κατοίκων της πόλης δηλ. οι καταγόμενοι από χωριά του Δήμου και της περιοχής πήγαν και απογράφηκαν «ως μη όφειλαν» στα χωριά τους.

Έτσι αν και ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης υπολογιζόμενος με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία, όπως μετρητές ένδειξης νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.α. είναι περίπου 12.000 κάτοικοι, ο πλασματικά απογραφείς πληθυσμός είναι 9.367 κάτοικοι, πολύ μικρότερος δηλ. από τον πραγματικό. Γεγονός όμως που έχει ως συνέπεια μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις επί μια ολόκληρη 10ετία.

Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι ενώ τα περισσότερα χωριά στην πραγματικότητα όλο τον υπόλοιπο χρόνο αριθμούν πολύ λιγότερους κατοίκους, απρόσμενα κατά την απογραφή εμφανίζονται με πολύ περισσότερους κατοίκους, που όμως όλοι αυτοί οι περισσότεροι κατοικούν στην πόλη του Διδυμοτείχου.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς είναι να μην αποτυπώνεται ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης και να μην χρηματοδοτείται ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες της η πόλη, εξαιτίας του ότι μέρος των μονίμων κατοίκων αυτής ενεργούν σαν να είναι «φιλοξενούμενοι» στην πόλη, όπου όμως με δική τους επιλογή εκεί διαμένουν, εκεί εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες και εκεί απολαμβάνουν όλο το χρόνο μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτή λοιπόν η «παράνομη» ενέργεια ως αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέα και εις βάρος των υπολοίπων κατοίκων της πόλης, πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί στην επόμενη απογραφή γιατί κατ’ ουσίαν ζημιωμένη είναι η ίδια η πόλη του Διδυμοτείχου και η πλειονότητα των κατοίκων της που παραμένουν και απογράφονται εκεί. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της φαινομενικής έλλειψης 633 κατοίκων στερούνται από πόρους και προνόμια προγραμμάτων «Αστικών Κέντρων» της χώρας και της Ευρώπης, ενώ αντισταθμιστικά τα χωριά τους δεν κερδίζουν ούτε ωφελούνται στο παραμικρό.

Ένας νόμιμος τρόπος συμπλήρωσης αυτής της δήθεν υστέρησης των 633 κατοίκων, είναι η μέσω ενεργειών του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, απόσπαση των 2 οικισμών της Θυρέας και του Λαγού, συνολικού πληθυσμού 780 κατοίκων, από την Τοπική Κοινότητα Ελληνοχωρίου και η προσάρτησή τους στην Δημοτική Κοινότητα Διδυμοτείχου, αυξάνοντάς την έτσι στους 10.147 κατοίκους και εντάσσοντάς την αυτοδίκαια στην κατηγορία «Αστικό Κέντρο», όπου και ανήκει.

Αναφορικά δε με την διενέργεια μιας νόμιμης και πραγματικής απογραφής την επόμενη φορά, το 2021, ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια προς υλοποίηση και επιτυχία πρέπει και οφείλει να αναλάβει η Δημοτική Αρχή με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο από τώρα, ώστε να εξασφαλισθεί «το νόμιμον και το πρέπον» της επόμενης απογραφής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Θράκης, την Αυτοκρατορούπολη της Βυζαντινής Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου.

Με εκτίμηση

ΔιδυμοΚαστροΠολίτης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This