Home / Κοινωνια / Η καταλήστευση του ελληνικού δανείου του 1825

Η καταλήστευση του ελληνικού δανείου του 1825

Τα αυτεπίστροφα Δάνεια των “Φίλων, Εταίρων και Συμμάχων μας” συνεχίζονται και σήμερα με τις ίδιες πρακτικές 

 Από την ιστοριοδίφη-συγγραφέα κ. Θωμά Θεολογίδη καταχωρούμε ένα ενδιαφέρον κείμενο για την καταλήστευση του κρότους μέσω του δανείου της 7ης Φεβρουαρίου 1825.

Το κείμενο έχει ως έξης:

“Δάνεια αυτεπίστροφα”

Εκτός από τον γνωστό μύθο του λαγού και της χελώνας, σύμφωνα με τον οποίο η χελώνα κέρδισε τον λαγό σε αγώνα δρόμου, υπάρχει κι ένας άγνωστος σύμφωνα με τον οποίο ένας χελώνος απαύτωνε ένα λαγό!

Το συμβάν προέκυψε ως εξής: ένας πεινασμένος αετός είδε από ψηλά ΕΒΑ λαγό κι εφόρμησε καθέτως να τον καταβροχθίσει. Ο λαγός πανικόβλητος χώθηκε σε μη τρύπα που βρήκε μπροστά του και γλύτωσε.

Πριν ξεθαρρέψει και βγει από τη σήραγγα που οδηγούσε σε χελωνοφωλιά να ‘σου ένας χελώνος που πήγαινε να πλάγιασε! Βλέποντας τα οπίσθια του λαγού μπροστά του αναπάντεχα, τον απαύτωσε! Τότε ο λαγός είπε με παράπονο: “Χάρι του αετού, γ…με κι εσύ χελώνα”.

Γνώριζα, βέβαια, πως οι “σύμμαχοί'” μας, πότε ντυμένοι ως “προστάτιδες δυνάμεις” πότε ημίγυμνοι, ως ΑΝΤΑΝΤ και τώρα τσίσιδοι ως τρόικα, μας απαύτωσαν κατά συρροήν.

Διαπιστώνω, με λύπη μου ότι ισχύει το σύστημα που εφαρμόστηκε και πριν από 192 χρόνια και εξηγούμαι:

Σας 7 Φεβρουαρίου 1825 είχε συνομολογηθεί στο Λονδίνο το β’ δάνειο 2.000.000 λιρών, προς 55,5% του ονομαστικού κεφαλαίου.

Κρατηθείτε καλά, γιατί έπονται οι κρατήσεις:

Τόκοι  δυο ετών 200.000

Χρεόλυτρον ενός έτους 20.000

Διάφορα μεσιτικά 68.000

Διάφορα έξοδα και ζημιές 13.700

Εξαγορά ομολογιών των δύο δανείων 212.220

Ναυπήγηση δύο φρεγάδων στην Αμερική 156.600

Για τους διαπραγματευτές 15.487

Για πολεμοφόδια και εξοπλισμό 77.200

Ναυπήγηση 6 ατμοκίνητων πλόων 123.300

Μισθοδοσία λόρδου Κόχραν 37.000

ΣΥΝΟΛΟΝ 923.507

Μια μικρή ανάλυση είναι επιβεβλημένη:

Η μία από τις δύο φρεγάδες που προπληρώθηκαν, παραδόθηκε στις 24.11.2826 -λίγο αργά βέβαια- ενώ η άλλη πουλήθηκε για να “χρηματοδοτήσει” την προπληρωθείσα που παραδόθηκε…

Από τα 6 ατμοκίνητα πλοία, παρελήφθησαν τρία (με το συμπάθιο).

Τα άλλα τρία (κι αυτά με το συμπάθιο), τα ‘φαγε το τέρας του Loch Ness!

Οι 37.000 πληρώθηκαν στον Κόχραν επειδή ήταν λόρδος κι έκτοτε διαδόθηκε στην Ελλάδα μια επιδημία γνωστή ως “λόρδα”!

Παρ’ όλα τα ανωτέρω, περίσσεψαν 232.700 λίρες, με τις οποίες μπορούσαν να γίνουν πολλά για τις ανάγκες του στόλου, καθώς και για την άμυνα του Μεσολογγίου, αλλά οι επιτήδειοι τις εποστράκισαν!

Αν το μυαλό σας πάει σε σημερινά παραδείγματα π.χ. συντάξεις αντιστασιακών που δεν έχουν γεννηθεί το 1940 και σε επιδοτήσεις αγροτών που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν την ελιά από ένα πλάτανο, δεν φταίω εγώ!…

Αν ο Έλληνας διακρίνεται για κάτι αυτό λέγεται εφευρετικότητα στις καταδύσεις στις τσέπες των άλλων, εξ ου και το λήμμα λωποδύτης!

Το 1823 η Β’ Εθνική Συνέλευση παρέπεμψε σε Επιτροπή τις υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και το παράδειγμα της ακολουθείται με ευλάβεια έκτοτε.

Οι επιτροπές, όμως, δεν έστειλαν κανένα απέ τους καταχραστές στη φυλακή. Δυσκολεύονται πολύ στη σύνταξη των πορισμάτων, επειδή τα μέλη τους συγχέουν τις έννοιες των λέξεων.

Έτσι, η λέξη επιτροπή για τους μεν είναι Υποτροπή, για τους δε Ανατροπή, μερικοί την αντιλαμβάνονται ως Μετατροπή και λίγοι ως Παρεκτροπή.

Πιάσε τον ξυπόλυτο και παρ’ του τα παπούτσια…

Έτσι οι “σύμμαχοί” μας -μήπως και οι κυβερνώντες-; μας μεταχειρίζονται όπως ο χελώνος τον λαγό μέσα στη σήραγγα!

Με τις υγείες μας!…”