9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Συμμετοχή των Δήμων στα Λιμενικά Ταμεία

Η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχει στην διαδικασία επανακαθορισμού των Λιμενικών Ζωνών, ζήτησε ο κ. Γ. Πατούλης  

  Τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης, περιέγραψε ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να διευθετηθεί η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων. «Θεωρούμε ότι πρέπει τα Ταμεία να μείνουν στα χέρια των ανθρώπων που έχουν παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο που θα συνενώσει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να τις απομειώσει. Στόχος είναι το αναπτυξιακό κομμάτι να είναι ενιαίο, ο διάλογος είναι σε εξέλιξη, όλα είναι ανοικτά και υπό συζήτηση».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, αφού χαιρέτησε τη πρωτοβουλία του Υπουργού Π. Κουρουμπλή για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος αλλά όχι σε μια οριζόντια βάση, καθώς οι ανάγκες στις ηπειρωτικές περιοχές και στις νησιωτικές είναι διαφορετικές.

- Advertisement -

«Λέμε ναι στον εκσυγχρονισμό, άλλα στη βάση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με σαφή κριτήρια και ουσιαστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση Πρώτου βαθμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης.

«Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με σαφή κριτήρια με διττό στόχο. Από τη μία να εξυπηρετείται η Εθνική Λιμενική Πολιτική και από την άλλη να μπορούν να εξασφαλιστούν η τοπική αναπτυξιακή δυναμική και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών. Για να υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος στην χώρα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα λιμάνια και στις μαρίνες. Να στηρίξουμε τα νησιά μας προκειμένου η Ελλάδα να γίνει κέντρο παγκόσμιου τουρισμού».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η έγκαιρη και συστηματική συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην ήδη δρομολογημένη διαδικασία επανακαθορισμού των Λιμενικών Ζωνών. Αναφερόμενος στη διαδικασία δανειοδοτήσεων επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα απλούστευση και να εξαλειφτούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ν. Σαντορινιός, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σιθωνίας Γ. Τζίτζιος, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, καθώς και στελέχη του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This