9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, March 28, 2024

Καλή χρονιά φέτος για τα σκόρδα Νέας Βύσσας

40% μεγαλύτερες από πέρυσι ήταν οι στρεμματικές αποδόσεις – Θερμή υποδοχή στα χλωρά σκόρδα

  Με τις στρεµµατικές αποδόσεις να είναι κατά περίπου 40% µεγαλύτερες από ό,τι πέρυσι, την παραγωγή να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποιοτικά στάνταρντ και τη ζήτηση από το εµπόριο να προοιωνίζεται µια τιµή που µπορεί να αφήσει έως κι 1 ευρώ το κιλό καθαρή απόδοση στην τσέπη του παραγωγού, η φετινή σεζόν για την σκορδοκαλλιέργεια στη Βύσσα του βόρειου Έβρου, είναι… «φτου σκόρδα».

Για τα µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Παραγωγής Επεξεργασίας και Εµπορίας Σκόρδου Νέας Βύσσας, τα οποία καλλιέργησαν φέτος µια συνολική έκταση περίπου 3.000 στρεµµάτων, η διαδικασία της συγκοµιδής ολοκληρώθηκε τις πρώτες ηµέρες του Ιουλίου και όπως είπε στην Agrenda ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Αναστάσιος Γιακµολίδης, η φετινή χρονιά είναι καλή σε αποδόσεις, αλλά και σε ποιότητα.

«Η µέση απόδοση φέτος κυµαίνεται από 1.100 µέχρι 1.200 κιλά το στρέµµα, ξερού σκόρδου, όταν πέρσι, στα ίδια χωράφια, λόγω των ζηµιών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, η µέση παραγωγή δεν ξεπέρασε τα 600 – 700 κιλά ανά στρέµµα», τόνισε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι το προϊόν δείχνει να έχει εµπορικό ενδιαφέρον κάτι που φάνηκε και µε τη θερµή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από την αγορά στα νωπά (πράσινα) σκόρδα, για τα οποία η µέση τιµή διαµορφώθηκε στα 2,70 ευρώ το κιλό. Ήταν µια ποσότητα  περίπου 70 τόνων, η οποία συγκοµίστηκε το Μάιο.

«Χωρίς να είµαστε ακόµη απολύτως βέβαιοι, διότι η εµπορία του ξερού δεν έχει ξεκινήσει, φαίνεται όµως ότι η τιµή, µε βάση του πορεία του νωπού, θα εκκινήσει µε βάση τα 3 ευρώ το κιλό. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι η εκκαθάριση θα δώσει στο χέρι του παραγωγού γύρω στα 2 ευρώ το κιλό. Από αυτά το 1 ευρώ αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής και το υπόλοιπο 1 ευρώ ανά κιλό θα είναι η καθαρή απόδοση», διευκρίνισε ο υπεύθυνος του ΑΣΠΕΕ Νέας Βύσσας, προσθέτοντας ότι άλλο περίπου 1 ευρώ είναι το κόστος συσκευασίας και διακίνησης, που επωµίζεται η οργάνωση.

Οι πρώτες ποσότητες ξερού συσκευασµένου σκόρδου αναµένεται να τοποθετηθούν στα ράφια των λιανεµπορικών αλυσίδων της χώρας, µε τις οποίες συνεργάζεται ο συνεταιρισµός, µετά τις 10 Ιουλίου, καθώς αυτές τις ηµέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ξήρανσης του προϊόντος, η οποία συνήθως διαρκεί 10 έως 15 ηµέρες.

Λιάμης Λεωνίδας

spot_img
Thursday, March 28, 2024

Latest News

Προσέχουμε για να μην έχουμε πάλι πυρκαγιές

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει, για την εφαρμογή του κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, πλησίον Δασικών εκτάσεων Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες...

More Articles Like This