9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ

Έντονος ο κίνδυνος λειψυδρίας – Τόσο η Περιφέρεια “ΑΜ-Θ” όσο και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ας ξεκινήσουν από τώρα τις τεχνικές μελέτες, για να μην πούμε το “νερό-νεράκι” 

  “Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Σοφή η παροιμία μόνο που αμφισβητείται εάν εμείς οι Νεοέλληνες, συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στους “φρονίμους” αφού τα αφήνουμε όλα τα προβλήματά μας την τελευταία στιγμή.

Το κλίμα αλλάζει, τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, ο πλανήτης θερμαίνεται και οι προβλέψεις των επιστημόνων εκπέμπουν SOS για το πόσιμο νερό.

- Advertisement -

Σύμφωνα με εκθέσεις, η Ελλάδα θα έχει άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς μία μεγάλη περιοχή στα νότια της χώρας είναι πιθανόν να μετατραπεί σε έρημο, εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Υπερβολές;

Κάθε άλλο. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα νερού για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, λόγω της κακής διαχείρισης από την Πολιτεία.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 33 χώρες του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2040 να βρεθούν αντιμέτωπες με εντονότατο πρόβλημα έλλειψης νερού, εξαιτίας του συνδυασμού των καιρικών συνθηκών, των αλλαγών στο κλίμα και της κάκιστης διαχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», μαζί με άλλες 32 χώρες, οι οποίες καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουν τον πληθυσμό και τις υποδομές τους.

Η χώρα μας, βάσει της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερό μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού.

Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβίας, καθώς και ορισμένες ακόμα ευρωπαϊκές, όπως τα Σκόπια και η Ισπανία, ενώ διακρίνει κανείς και το όνομα της Τουρκίας.

Στον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας περιλαμβάνονται οκτώ χώρες και συγκεκριμένα το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Σαν Μαρίνο, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Παλαιστίνη (έχει αναγνωριστεί από οργανισμούς και κράτη) και το Ισραήλ.

Πολλές χώρες ακόμη παρουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις, παρ’ ότι στην παρούσα φάση δεν δείχνουν να απειλούνται.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα, καθώς τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν με το 2040, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ίσως να είναι αργά.

Κει εδώ ερχόμαστε στα του οίκου μας.

Όταν η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ φώναζε για την ανάγκη κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Δερείου, οι αιρετοί μας Άρχοντες αν και είχαν τότε τα λεφτά, σφύριζαν αδιάφορα, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις επισημάνσεις της εφημερίδας μας.

Τα μικροφράγματα που φτιάχθηκαν στον Έβρο, επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να ήταν λίγα, οφέλησαν όμως τις καλλιεργητικές ανάγκες για νερό των Αγροτών μας.

Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, ο υδροταμιευτήρας που φτιάχθηκε επί Δημαρχίας του κ. Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη, αποδείχθηκε μέτρο σοφό, που κάλυψε τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης για τα επόμενα χρόνια.

Μόνο που οι καιροί αλλάζουν, τα σύννεφα κρατούν την βροχή τους, και ήδη ο υδροταμιευτήρας μας, είναι μισογεμάτος.

Και σε αυτόν τον τομέα λοιπόν γίνεται επίκαιρο το αίτημα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, που ζητούσε την κατασκευή και δεύτερου υδροταμιευτήρα, για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Αλεξανδρούπολης που συνεχώς αυξάνεται.

Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα.

Και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έντονα φαινόμενα λειψυδρίας γύρω στο 2040.

Γι’ αυτό το σύνθημα προς την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης είναι: “Φτιάξτε περισσότερα μικροφράγματα”.

Όσον αφορά δε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καλόν θα είναι να αρχίσουν από τώρα οι τεχνικές μελέτες για την κατασκευή και δεύτερου υδροταμιευτήρα.

Για να μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε το νερό-νεράκι.

Σ. Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από Ροδόπη και Έβρο

Ποια ονόματα ακούγονται, χωρίς να είναι ακόμα κάτι σίγουρο Περίπου 2 μήνες και κάτι, έμειναν για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών....

More Articles Like This